2015. szeptember 10., csütörtök

Sleepless ~ Elysian Fields

A hazai színtér egyik legrégebbi és egyben legdinamikusabban fejlődő zenekara a Sleepless, holnap mutatja be az első nagylemezét és a srácok holnap mutatják be a No Total Filmsel közösen forgatott, várhatóan zseniális "... I am Alone" című friss klipjüket is. Az Elysian Fields-ről a csapat énekesével és gitárosával, Lucsányi Milánnal és Kovács Krisztiánnal beszélgettem.

Ezer éve hogy utoljára megfordultatok a Blackbirdön. Ahogy látom a felállás semmit nem változott. Ennyire jó az összhang most köztetek? 
Tián: Mondhatni igen, szerencsére már összeszoktunk annyira, hogy megvan, ki miért felelős, így a különféle dolgok legtöbbször problémamentesen mennek át a demokratikus rendszerünkön. :)
Persze néha vannak súrlódások is de pl. én ezt elengedhetetlennek tartom bármilyen kapcsolatról, vagy csapatról is beszélünk – a kommunikáció számomra mindig is sarkalatos pont volt, és lesz is-
Milán: Janikával kiegészülve tényleg minden a helyére került! A dalszerzés főként a Tián feladatköre, amíg én inkább a szervezéssel foglalkozom. A többiek pedig mindig ott tesznek hozzá a dolgokhoz, ahol épp szükség van rá. Amellett, hogy az ember eljár próbára és lenyomja a bulikat, akad egy csomó kis apróság, amit el kell intézni, ez pedig csak akkor működik rendesen, ha számíthatunk egymásra... Természetesen az is nagyon fontos, hogy amint lejövünk a színpadról és szisszen az első sör, baráti hangulatban lazuljuk végig az estét!

Ezzel szemben a zene viszont változott, vagy is az eddig kikerült két dal alapján azt lehet mondani hogy fejlődtetek.
Tián:
Amit érzek az új számokkal kapcsolatban, hogy jobban egyben vannak, mint korábban, és talán befogadhatóbbak is. Nem tudom, ez mennyire befolyásolta az album végkifejletét, de a dalok nagyjából 2014 márciusa és 2015 februárja közt íródtak, ez idő alatt pedig elég sok hatás ért a magánéletemben...talán kicsit átjönnek a különféle hangulatok is, legyen az pozitív, vagy negatív.
Milán: Nagyon örülünk, ha úgy érzed, hogy fejlődtünk az előző anyag óta. :) Nem véletlenül vártunk ennyit az első nagylemez elkészítésével! Én is azt érzem, hogy egy egészséges fejlődés látható a mi esetünkben és most értünk el arra a pontra, hogy “ Na oké...csináljunk egy lemezt! “

Ha össze kellene foglalni pár mondattal, hogy miről szól az Elysian Fields, mit mondanátok?
Tián:
Részemről egy korszak lezárása. Idén 5 éves a Sleepless, és nagyon sok mindenen keresztülmentünk már együtt. Én igazából már 2 éve szerettem volna megcsinálni a nagylemezt, de az előző EP (Exterminate/Existence) előtt nem éreztük azt, hogy le tudunk tenni az asztalra 10 számot, amik közül mindegyikben van valami jó. Nagyon sok munkánk volt ebben a projektben és ezúton is szeretném megköszönni az egész zenekarnak (és mindenkinek, aki valamilyen módon támogatott minket), hogy csúszások és problémák nélkül, határidőket tartva sikerült befejeznünk az egészet. A címet pedig mindenki úgy értelmezi, ahogy szeretné: sokan hisznek benne, hogy van valami a halál után, és bár nálunk a zenekarban (tudtommal) senki sem hívő, ez egy mindenképp érdekes gondolatvezetés. Az elíziumi mezőkre csak az arra érdemesek, az istenek kegyeltjei illetve a harcban hősi halált halt katonák juthattak el - ez mai modern viszonylatban egyenesen összekapcsolható azzal, hogy állj ki magadért és küzdj a saját érdekeidért, mert senki nem fogja megtenni helyetted.
Milán: Mondanivalóját tekintve most nem ragadtunk le egy téma körül az Elysian Fields esetében. Nem egy nevetgélős anyag, aminek azért akad lazulós dala is, de továbbra is különböző problémákat fejtegetünk a különböző dalokban. Amúgy a lemez mondanivalója szerintem abszolút megfelel a zenekar mondanivalójával is: Járjatok nyitott szemmel és ne hagyjátok magatokat átverni...Érdemes mindig több szempontból megvizsgálni a dolgokat és nagyon fontos, hogy a finishben majd tiszta szemmel tudj a tükörbe nézni!

A szeptember 11.-i megjelenés valamiféle utalás? :P
Tián:
Ebben az esetben nincs utalás, kifejezett szándékunk volt, hogy a lemezünk egy napon jelenjen
meg az új Slayer-rel és a BMTH-val, hogy a digitális eladásokban jól elpicsázzuk őket! (haha) Amúgy elég sokak fejében benne van ez a dátum nyilván a 2001-es események óta, plusz mindenképp egy szeptemberi péntekre szerettük volna a megjelenést időzíteni, Norbi meg másnap tölti a 18-at hetedjére, úgyhogy így állapodtunk meg a 11-ben.
Milán: Én sokkal tovább gondoltam ezt az egészet, mint a Tián, mert tudtam, hogy 11.-ére már rég kiszivárog az említett 2 lemez és mire mi jövünk, azokat már mindenki megunta. :)
Több szempont is volt....Legyen hideg, hiszen ez egy szomorú lemez. Pár héttel az októberben induló turné előtt jöjjön ki mindenképpen! Illetve ne csússzon egybe a Tián nyaralásával, hogy a megjelenéskor mindenki ugyanazzal az áhitattal maszturbálhasson a bejövő likeokra!

Gyönyörű lett a lemez borítója. Kinél készült? 
Milán: Hujber Krisztián (Fotonoid) készítette a borítónkat! Nagyjából elmondtuk neki, hogy mit szeretnénk a frontra, Ő pedig saját kedve szerint összerakta... Régóta barátok vagyunk, sok dologban segített már nekünk, tudtuk, hogy nem lehet para! Annyit kértem, hogy legyen szép színes, mert imádom a színeket. :)
Viccet félretéve... Az „Elysian Fields”-ről nézünk vissza a bolygónkra és különböző elemek utalnak az életre és a halálra. Szerintem nagyon érdekes, hogy milyen gondolatok járnak az ember fejében, amikor egy képet meglát a bolygónkról! Nem is érdemes túlmagyarázni... Mindenki azt gondol erről a képről, amit akar.


Hihetetlenül termékenyek vagytok. Folyamatosan koncerteztek, dolgoztok új dalokon. Honnan ennyi energia és kreativitás?
Tián:
A koncertezés teljesen Milán érdeme, szerencsére nyomja ezerrel, és folyamatosan szervezi a bulikat, amiknél szerencsére már eljutottunk oda, hogy néha már a közönség is élvezi, amit csinálunk. Az új számok pedig, részemről egy ideig tuti nem lesznek, mert teljesen kiégtem ettől a nagylemez-projekttől. :)
Milán: Ezt csak így van értelme csinálni. Nem olyan hobby, mint a bringázás vagy a kosaras kártya gyűjtés... Nem teheted félre, nem tudod pihentetni, mert a közönség is elfelejt, plusz 5-en vagyunk, felelősséggel tartozunk egymásért. Csinálhatod jól, meg csinálhatod rosszul is, a lényeg, hogy vagy csinálod, vagy nem... Nincs köztes, akkor esélyed sincs előrébb jutni. Amúgy meg, ez az életünk... Naná, hogy ezerrel nyomjuk. :)

A nyarat is végigbuliztátok, mik voltak a legszebb élményeitek?
Tián:
 A legszebb élményem egyértelműen az volt, mikor dAsh-es barátainkkal játszottunk Dunaújvárosban illetve itt Fehérváron, ami után elmentünk együtt bulizni, és egy Sleepless tag, akinek a megnevezésétől most eltekintenék, úgy szétcsapta magát, hogy a szórakozóhely előtt a fűben üldögélve találtunk rá, üveges szemekkel és véres kezekkel, mikor éppen a mentő vitte volna el gyomormosásra... :D De semmi baj nem történt!
Milán: Többnyire visszafele a buszban szabadul el a pokol... Az idei Rockmaratont és a Szar fesztet is nagyon elcsíptük! Alapvetően minden fesztivál egy szuper élmény, mindegy mennyien vannak, vagy az, hogy milyen jól sül el a buli! Nincsenek elképesztő történeteink, de aki utazott már velünk, az tisztában van vele, hogy bármi megtörténhet. :)

Még júliusban került ki néhány fotó egy horvátországi utazásról, ahol a No Total Filmsel forgattatok. Mikor várhatjuk az eredményt?
Tián:
Imádjuk a No Total Films-es srácokat, elképesztő, hogy milyen minőséget raknak le az asztalra! És még hozzá király arcok is, szóval mindenképp dolgozzon velük mindenki, mert garantált, hogy nem fognak csalódást okozni!
Az utazás, és a forgatás hatalmas élmény volt, amikor a fürdőzők között ordíttatva a zenére ugráltunk a vízben a hangszerekkel, aztán éjszaka szarrá áztunk egy hatalmas viharban, amikor kiderült, hogy egy sátor sem vízálló; illetve hasznos info még, hogy hajnal 3-kor már felesleges levenni 200 kunát bulizásra, mert nem fogod tudni elkölteni. Még szerencse, hogy 2 szatyorni piát megittunk, de Milánt idézve “hihetetlen, hogy senki se rúgott be”.
Maga a klip az “...I am Alone” c. számunkra készült és szeptember 11-én debütál, a lemezzel együtt.
Milán: Pénteken a lemezzel együtt fogjuk nyilvánosságra hozni a klipet! Reméljük, hogy a video láttán mindenki ráugrik majd a lemezre is! Danival és Márkkal nagyon jó kapcsolat alakult ki, az elmúlt időszakban. Sajnos úgy jött ki, hogy Márk nem tudott velünk tartani, így a helyére a borítónkért felelős Krisztián ugrott be! Tavaly már szóba került, hogy a zenekarral leugrunk egy hétvégére a tengerpartra, mert együtt még sosem nyaraltunk! Persze azonnal járt az agyunk, hogy akkor viszont tutira felveszünk ezt-azt és valami klip biztos lesz belőle... A terv már adott volt és csak ezután ugrott be az ötlet, hogy akkor ezt akár komolyan is megcsinálhatnánk!
Két délelőtt telt el a forgatással, így a maradék időben jól kistrandoltuk magunkat és az este is elég jól telt el! Péntek este indultunk ( meló és egy gyors hazai forgatás után ), hogy hajnalra odaérjünk, így reggel 8 körül álltunk neki a melónak és a sörözésnek... Ezzel majdnem mindent elárultam. :)

https://www.facebook.com/nototalfilms?fref=ts

Gondolom a lemezt is megutaztatjátok majd az országban. Vannak már konkrét koncertdátumok?
Milán:
Október 3.-án indul a turné a Dürer kertben és egészen December 4.-ig tart majd (Székesfehérvár)! Ez idő alatt, ha minden jól megy 20 koncertet fogunk letolni a dAsh zenekar társaságában! 17-18 buli már fixálva van, 1-2 dátumot kell még pontosítanunk!
A magyar állomások mellett, ismét megyünk Romániába, visszatérünk Szlovákiába, Szerbiába és Bécsbe is! Még sosem jártunk Csehországban és Lengyelországban, az ősszel ezt is orvosolni fogjuk! Kicsit elcsúsztunk a bulik szervezésével a lemez körüli teendők miatt, de a tavasszal végre szeretnénk eljutni Németországba, Svájcba, Olaszországba... Már most elkezdtem ezzel foglalkozni és természetesen lesz egy kisebb hazai kanyarunk is a tavasz folyamán!
Pénteken a turné flyert is kirakjuk majd, de a leleményesebbek már a zömét láthatták a facebookon. :)

Köszönöm szépen a válaszokat. További jó mókázást kívánok nektek.
Milán & Tián:
Köszönjük szépen a lehetőséget, minden jót kívánunk Neked és az olvasóknak is!

https://www.facebook.com/sleeplesshorde?fref=ts


K.E. Lenhárd