2015. szeptember 17., csütörtök

John Browne ~ Harag, Gyűlölet, Szeretet, káosz és következtetés

Aki szereti a bugit és a súlyos, grúvos zenét, annak John Browne és a Monuments neve már ismerősen csenghet. Mielőtt a srácok elkezdenek dolgozni a harmadik albumukon, a csapat agya megjelenteti a Flux Conduct nevű szólóprojektjének debütáló lemezét. A Qatsi Október 19.-én fog kijönni, de addig is kicsit kifaggattam John-t a közelgő anyaggal kapcsolatban.

Eredeti, angol nyelvű verzió itt

Üdvözöllek itt a Blackbird Music Blog hasábjain. 
Kezdjük az elején, mi volt az ok, vagy mi motivált hogy belefogj ebbe a szólóprojektbe?
John Browne:
Dühös voltam. Teljesen képtelen vagyok kifejezni bármilyen érzelmet másokkal szemben, kivéve ha pozitívak. A zenét használom hogy kiadjam magamból. Az elmúlt 18 hónapban folyamatosan történtek velem dolgok, amik összetörtek és mélyebbre kerültem mint valaha. Az egyetlen dolog ami egyben tartott, az hogy dolgozhattam a lemezen. Nem szeretném, hogy ezek a dolgok mindig eszembe jussanak amikor színpadon vagyok, úgyhogy a dalokat ebben a projektben tartom. 

A zene hasonló a Monuments világához, de ugyanakkor egy picit más is. Mit gondolsz?
Vannak dolgaim, amiket már 12 éve csinálok. Ez a stílus egy valami, ami akkor születik amikor a gitáron játszom. Ezzel a projekttel olyasmivel szerettem volna kísérletezni, amit mindig is hozzá akartam adni a zenémhez, "Hans Zimmerrel". A zenéje nagyon élő és hihetetlenül súlyos tud lenni klasszikus hangszerekkel is. Szerettem volna belekeverni a zenémbe, hogy lássam esetleg elfér-e a Monuments dalokban is hasonló majd a későbbiekben. Egy kísérlet volt az egész.  

Az összes dal instrumentális, vagy vannak énekes számok is? Esetleg tervezel énekelni? 
Dolgozok egy énekes kiadáson is. Sajnos olyan hangom van, mint az ördögnek és fogalmam sincs ,hogy kell tisztán énekelni, de dolgozok az éneksávokon. (A Gnosis és az Amanuensis készítése során is belenyúltam apró dolgokba.) Semmi nem olyan bosszantó, mint amikor hallasz egy jó énekdallamot, de nem tudod elénekelni. 

Milyen érzelmeket vagy gondolatokat fejezel ki ezzel a zenével? 
Harag, Gyűlölet, Szeretet, káosz és következtetés. Az album egy koncepció. A "Qatsi" szó, életet jelent hopi indián nyelven. Az útvesztő pedig egy indián szimbólum ami ezt a szót ábrázolja. Az fordulók a döntéseket, a középpont pedig az elégedettséget szimbolizálja. Ez az album kicsit olyan mint az én zenei életrajzom, a tapasztalataim az életben. Alapvetően rossz dolgok, amiket látok magamban, másokban és a világban.
A történet egy emberrel kezdődik(velem), aki felébred és körül van véve 12 inkarnációjával a múltból, jövőből és jelenből. Mindegyikük tapasztalt valamiféle zavart a saját életében és reméli hogy a bölcsességük majd segít megtalálni a helyes utat a jelenben. Az album három részre oszlik.
Naqoyqatsi(az élet mint háború) egy folyamatos harc egy személyiséggel, az egóval. Koyaanisqatsi(az élet egyensúly nélkül) arról szól, hogy bölcsebbé válunk a döntéseink által és megértjük, hogy a döntések amiket hozunk, körülöttünk mindre hatással lesznek. Az élet az egyensúlyról szól. Powaqqatsi(az élet az átalakulásban) látni hogy mások személyisége mit rejt. Nem hagyni hogy lelki gondjaink uralkodjanak az életünkön, hasonlóan ahhoz, amiért megírtam ezt az albumot.

Egy kis leírás arról, hogy miről is szólnak a dalok:
Nyitó jelenet: Perturb(Overture) Jelen: A történet egy emberrel kezdődik, aki felébred és körül van véve 12 inkarnációjával a múltból, jövőből és jelenből. Mindegyikük talált hibát önmagában, a döntéseikben, vagy a világban, ami megnehezítette az életüket. Mindannyian elmesélik a történetüket azt remélve, hogy megkönnyíthetik a jelenkori önmaguk életét.

The Shroud: Jelen: I. Fejezet: Ez az ember a jelenkori technológia áldozata. A reklámok kimosták az agyát. Az anyagi javak megszállottja lett. Annyira a műszaki fejlődés rabjává vált, hogy elveszítette a valóságérzetét. Az életét és a szabadságát olyanok vették el tőle, akik azt hitték, hogy többek nála.

Agarthian: Múlt: Ez az ember az Agartha-ról érkezett; egy mitologikus város a "Belső Földön". Megpróbálta figyelmeztetni a világot, hogy az a fejlődési út amit követnek, a pusztuláshoz vezet. Bolondnak titulálták a logikátlan gondolkodása miatt.

The Hearth of Atlantis: II. Fejezet: A jövőből, ahol minden figyelmeztetés ellenére életet adtak egy mesterséges intelligenciának. Az M.I. fellázadt és elpusztított mindent, amit ismertünk. Az ember alkotta gép, a bolygó számára veszélyes vírusnak látta az embereket, így elpusztította őket, hogy visszaállítsa a természet egyensúlyát.

Zealot: Jövő: Ez az ember a kapzsiságáról mesél. Minél több vagyont, bármi áron. A Föld bolygó haldokolni kezdett. Csak akkor fedezte fel a világ szépségét és az élet értékét, amikor már minden menthetetlenül tönkre ment.

Yin: Múlt: I. Fejezet: Egy idős ember, aki teljesen elégedett a döntéseivel, amiket az élete során hozott. Megérti, hogy minden ami  pozitív, ahhoz tartozik egy negatív. A kettősséget minden élőlény között. Arról magyaráz, hogy az adott pillanatban minden döntést bölcsen kell meghozni, a következményeket pedig óvatosan kell megközelíteni. Elégedettnek kell lennünk önmagunkkal, hogy valóban boldogok lehessünk. Bölcsebbé válunk a tapasztalataink és a döntéseink által.

Yang: Múlt: Ez a személyiség fiatal, csak egy kevés tapasztalattal. Az árulta el, aki legkedvesebb volt számára. A döntéseink hatással vannak másokra. Azokra akikben bízol, akikkel barátok vagytok, akiket közel engedsz, akivel úgy döntesz, együtt éled le az életed. Ezek olyan tényezők, amik meghatározzák a boldogság egyensúlyát.
We are creating at this moment, what our tomorrow will be: Jövő: II. Fejezet: Ez a lény szerint, hogy elég bölcsek legyünk helyes döntéseket hozni, az élet része a Pillangó Hatás megértése. A dolgok aprónak tűnhetnek egy adott pillanatban, de később másokra vagy magunkra nagy hatással lehet, akár pozitív, akár negatív értelemben. Tiszteljük az egyensúlyt!

Chaosbreaker: Múlt: Ez a személyiség egyszer már képes volt megteremteni a rendet a világban. A bölcsessége képes volt átvezetni az emberiséget egy nehéz szenvedéssel teli időszakon. Tudta, hogy ez a rend nem tart örökké és a körforgás folytatódik.

Actions speak louder than words: Jelen: Egy politikus mesél a tapasztalatairól. Arról beszélt, hogyan lehetne a világot jobb hellyé tenni, de egyúttal ezzel táplálta is a kapzsiságát. Egy formálható népcsoport bedőlt az édes szavaknak.

Hypocrite: Múlt: Ő volt az az ember, aki az ellentétét tette annak, amit mondott. Körbeutazta a Földet, hogy felfedezzen és tanuljon, de végén mindent megtartott magának. Csak azt mondta el az embereknek, amit hallani akartak.

Siqqatig: Jelen: Ez az egyén megértette, hogy az embereknek muszáj hinniük valamiben. Félünk a céltalanságtól. A mi fajunk ezt a félelmet olyan hit rendszerekbe ültetjük, mint a tudomány és a vallás. Mindegy, hogy istenben hiszünk vagy az E=MC2-ben, a létezésünk értelme nincs megválaszolva. Az utolsó leheletünkig harcolunk ezekért a rendszerekért még akkor is, ha már rég megváltozott a rendszer célja.

The last Goodbye: Múlt: Egy bipoláris, depressziós személyiség. Csak egy jó életet akart magának , de a bipoláris természetének köszönhetően elküldte magától azokat az embereket, akiket szeretett. Soha nem tudta, hogy mit akart vagy mit érzett, folyamatosan össze volt zavarodva. A lelke megbetegedett attól, amit másoktól elszenvedett. Elvette a saját életét anélkül, hogy szembe nézett volna a saját démonaival.

The scientific Sophism: Jelen: Ez a látogató annyira elveszett önmagában, hogy már képtelen volt tovább látni saját magán kívül. Azt mondja: "Mi vagyunk a legnagyszerűbb dolog, ami valaha történt és ami valaha történni fog. Nem teszünk tudatos lépéseket, hogy megóvjuk a világot amiben élünk, de szükség lenne rá, hogy túléljük." Elkezdte megérteni a létezés kettősségét. Kötelességünk tisztelni egymást és mindent ami élő. Minden egyenlő.

A Monuments és a Flux Conduct is sokat foglalkozik a keleti vallásokkal, mitológiával és filozófiával. A magánéletben is foglalkozol vele? 
Igen. Szerintem minden mítoszban ott van az igazság, mint például a kínai mesékben. Mindig erre gondolok, amikor olvasok egy jó könyvet, mint például a Bibliát, amivel az évek alatt sokan visszaéltek és megváltozott a valódi mondanivalója. Én úgy gondolom, hogy a legjobb értékeket taníthatja mindenkinek, ami tényleg jó. De mint minden ami jól indul, ez is elértéktelenedett, mert mások arra használták, hogy meggazdagodjanak. De mindenhol ezt láthatod, tudomány, vallás, archeológia de még a műszaki területeken is. Sajnos az emberek mindig szeretnék magukat jobbnak érezni a többi embernél. 

Meg fognak szólalni valaha a Flux Conduct dalok élőben is? 
Nem tervezem, de ki tudja, talán egyszer az én egóm is szeretne meggazdagodni. 

Említetted, hogy a kiadás után elkezdesz dolgozni az új Monuments dalokon. 
Igen, nekilátok az új Monuments daloknak. Olly-nak már van is egy rakás jó ötletete. Alig várom, hogy elmerüljek bennük. 

Köszönöm, hogy rabolhattam az idődet John, minden jót kívánok neked.
Köszönöm haver!

A Qatsi előrendelhető itt: http://fluxconduct.bigcartel.com/

https://www.facebook.com/fluxconductK.E. Lenhárd