2015. február 8., vasárnap

Periphery - Juggernaut: Alpha / Omega

Periphery – Juggernaut: Alpha / Omega
2015.01. 27.
Sumerian Records

Alpha 41:25
01. A Black Minute
02. MK Ultra
03. Heavy Heart
04. The Event
05. The Scourge
06. Alpha
07. 22 Faces
08. Rainbow Gravity
09. Four Lights
10. Psychosphere

Omega 39:21
01. Reprise
02. The Bad Thing
03. Priestess
04. Graveless
05. Hell Below
06. Omega
07. Stranger Things

Misha Mansoor - gitár
Mark Holcomb - gitár
Jake Bowen - gitár
Matt Halpern - dob
Spencer Sotelo - ének
Adam "Nolly" Getgood - basszusgitár


A djent hullámot indítók egyike, a szférában most már őszenekarnak is nevezhető Periphery, egy igencsak termékeny időszakot tudhat maga mögött. A második nagylemez, a This Time It’s Personal után alig másfél évvel, megjelent a Clear címet viselő, kísérleti jellegű kislemez, illetve kiszivárgott néhány információ, a készülő Juggernautról is, ami egy évvel később, két héttel ezelőtt meg is érkezett a”boltokba”.
A rajongóknak elégedettek lehetnek, hiszen a koncepciós anyag, egy dupla lemezen jött ki, két fejezetre osztva Alpha és Omega címmel, így közel másfél órás audioorgiát biztosítva a hallgatóknak.
A második nagylemez nagyon sok régi szimpatizánsból vegyes érzelmeket váltott ki. Alex Bois távozása után a harmadik gitáros szerepét Mark Holcomb vette át és ez az új dalokon erős nyomot hagyott. Az új irány nem volt mindenkinek szimpatikus, így valószínűleg a Juggernaut sem lesz mindenkinek a szíve csücske. Főleg hogy nagy bánatomra, ezúttal már a Jake Browen féle elektronikus, ambient átvezetők és instrumentális dalocskák is majdhogynem teljesen eltűntek.
A lemez hangzása viszont messze felülmúlja az összes eddigi anyagét. A felvételi munkákat a csapat basszusgitárosa, illetve mondhatni "mindenese", Adam Nolly felügyelte, illetve az utómunkálatokat is ő végezte. Misha Mansoor Youtube csatornáján egy kis betekintést is nyerhettünk a munkálatokba.
Az album egyébként egy koncepcióra épül. Rengeteg a visszatérő dallam és szövegtéma, illetve mivel hogy az anyag keretbe van foglalva és ugyanazzal a dallammal ér véget, amivel kezdődik, könnyen végleg magával ragadhat hogy újra és újra végighallgassuk.
A Juggernout egy hihetetlenül energikus, színes, dallamos lemez, tele végtelelenül szerethető dalokkal. A már jól megszokott súlyos riffek és Misha nagyon korai időszakából előkerült ötletei mellett, rengetek a tőlük szokatlan, új jazzes és popos elem is feltűnik, de természetesen a Peripheryféle zenei humor most sem maradt el. Ahogy korábban is, most is igyekeztek a saját határaikat feszegetni.
Összességében annyit lehet elmondani, hogy a Periphery eddigi legkomolyabb, legletisztultabb és legszerethetőbb lemeze a Juggernaut. A stílus kedvelőnek mindenképp megéri, hogy rászánjanak egy másfél órát a meghallgatására, akár többször is, hiszen minden egyes hallgatás során, felfedezhetünk valami újat, az amúgy is abszolút kiszámíthatatlan albumon.

Aki szeretné élőben is látni a zenekart, az Március 12.-én a Barba Negra Music Clubban elcsípheti őket Devin Townsend és a Shining társaságában.
https://www.facebook.com/events/893788813984657/?fref=ts

Facebookhttps://www.facebook.com/PeripheryBand?fref=ts

Megvásárlás @ iTunes:
https://itunes.apple.com/us/album/juggernaut-alpha/id944061541
https://itunes.apple.com/us/album/juggernaut-omega/id944060803

K.E. Lenhárd