2013. szeptember 11., szerda

Junkie Jack Flash ~ "...ott Ő a rockstar – és aki ezt tagadja, az hazudik."

Még valamikor év elején, amikor a Heroes Never Die-al új próbaterembe költöztünk, néha néha szombat reggelenként belebotlottunk a szomszédban pár zakkant idiótába. Elnézegettük és hallgattuk mit ökörködnek, aztán időközben kiderült, hogy amúgy meg sokkal ügyesebb zenészek mint mi. :D
A nyár folyamán rengeteget buliztak és két hihetetlenül jó EP-t is összehoztak. Mindenképp érdemes megismerkednetek velük.
Vendégem a Junkie Jack Flash dobosa és gitárosa, Vata és Nándi.

Üdvözöllek titeket srácok itt a Blackbird Music Blogon!
Elég régóta együtt zenéltek már. Korábban Elektromágnes néven futottatok és csak tavaly óta ismerhetünk titeket Junkie Jack Flashként.
Nándi: Úgy volt, hogy Szabi hozott pár témát két gitárra, és mivel még a zenekarba lépés előtt gitározni kezdtem, én lettem a másik gitáros, Puskás Dávid meg átvette a basszert, aztán így maradtunk.
Vata: Igazság szerint ezt mi úgy szoktuk mondani, hogy ez egy új zenekar :) Szóval a hivatalos sztori, hogy a Junkie Jack Flash 2012. szeptemberében, tehát most egy éve alakult. Az Elektromágnes más vonalon, más stílusban mozgott és az által, hogy trióról kibővültünk kvartetté, teljesen más lehetőségek nyíltak meg zeneileg.

Nem csak együtt, de egyenként is elég komoly zenei háttérrel rendelkeztek már. A szüleitek is zenészek, Nándi zenesuliba jár és van aki több projektben is jelen vagytok. Tényleg ennyire a zene az életetek?
Vata:
Mindenképp a zene az, ami előtérben áll mindenkinél. Személy szerint elég hamar belecsöppentem ebbe a világba, mivel apám blues zenész és már-már túlságosan megszállott zenekedvelő. Talán az Ő véleménye amire a legjobban adok, próbálok tanulni a régebben elkövetett „hibáiból” és próbálom hasznosítani a tapasztalatait számomra és a zenekar számára. Szabiéknál hasonló a helyzet, az Ő édesapja is elég aktív zenész volt a ’90-es években.
Nándi: Általános iskolától fogva kötelező volt a zeneiskola, amit eleinte nagyon utáltam, majd elkezdtem gitározni és azon keresztül megszerettem a szaxofont is. Középiskola végére egyértelmű lett, hogy ezzel szeretnék egész életemben foglalkozni.

Mindenki játszik több hangszeren is?
Vata:
Én szeretek megszólaltatni mindenféle hangszert, már amennyire tudom. Szabi pedig a gitár mellett remekül szájharmónikázik.
Nándi: Meg ugye királyul énekel. Nekem ott a szaxofon, Dávid meg nagyszerűen játszik havasi kürtön :D

Termékeny évetek van, gyakorlatilag két EP-t is összehozatok. Miért nem adtatok ki inkább egy nagylemezt?
Vata:
Elég komoly terveink vannak a jövőre nézve és megpróbáljuk a lehető legcéltudatosabban elérni őket. Ehhez elengedhetetlen, hogy egyfolytában jelen legyünk és egyre szélesebb körben próbáljunk terjeszkedni. Úgy gondoltuk, hogy ha inkább többször adunk, kis ajándékot a közönségnek (gondolok itt a két EP-re egy nyár alatt), akkor talán jobban forog a nevünk. A másik pedig, hogy egy nagylemezhez rengeteg pénz, energia és idő kell. Gondolom mindenki tudja, hogy általában melyik az, amelyikből hiány van.
Nándi: Tehát pénzünk az rengeteg van, de az energia hiányzik...:D

Manapság mindenki alterozik, kórozik, dubstepel, de ti megmaradtatok a jó öreg rock & rollnál.
Nándi:
Mindannyian ezen a zenén nőttünk fel, ez rontott meg minket, ezt tudjuk hitelesen játszani, és nem utolsó sorban ezt szeretjük a legjobban.
Vata: Maga a Rock and Roll számunkra a zene. Ez az ami mindig elő fog jönni, mert minden ebből táplálkozik.



Ez hogy rock & roll, jól hangzik meg minden, de azért elég sok minden rejlik ott nálatok zeneileg.
Vata:
Akarva-akaratlan is megjelennek a zenénkben az éppen ránk ható izmusok. Remélhetőleg ezektől lesz az, hogy nem válik a muzsikánk egyhangúvá, vagy unalmassá.
Nándi: Elég nehéz ezt így behatárolni, inkább zenekarokhoz szoktuk, hogy ez a rész kicsit AC/DC-s, vagy Hives-os vagy xy-os lett. Most csak mondtam két zenekart.: )

Egyébként ki a zenekar fő dalforrása?
Vata:
Pető Szabi, a zenekar frontembere és gitárosa a mi kis termékeny dalszerzőnk és szövegírónk. Van, hogy otthon megír egy komplett dalt, szöveggel, kész szerkezettel együtt. Van, hogy csak egy alap riffet hoz és abból kerekedik ki valami és van, hogy jammelésből születnek dalok. Volt dal ami pikk-pakk megvolt, de volt amin hónapokat is ültünk. Mindig meghallgatja mindenki véleményét, szerencsére működik nálunk a demokrácia. Egyébként a Nándi is írt már dalt :)
Nándi: ...vagyis egy riffet.:D

Élni, bulizni, élvezni a pillanatot... ahogy ismerlek titeket, biztosan van néhány érdekes sztoritok. Meséltek? :D
Vata: :D Ezek a Ti-Ti-Tá (törzshelyünk) falain belül maradnak. Esetleg egy külön cikkben kitérhetünk rá, túl sok „érdekes” sztorink van. Amúgy múlt szombaton volt Pécsett egy svájci zenekarnak a koncertje, a Dirty Sound Magnet-nek. Megnéztük, aztán a buli után átvonultunk a fent említett romkocsmába. Aztán egyszer csak megjelentek a svájci srácok. Lepacsiztunk meg hasonlók :D, aztán mivel ott a próbatermünk is, eszeveszett hajnalig tartó jammelést csaptunk. Vagyis én akkor már pont nem voltam ott, de jó volt! ;)

A színpadon is eléggé el tudjátok engedni magatokat. Mit éreztek amikor kiálltok az emberek elé? Mit akartok adni nekik? 
Vata: Mindenki aki gitárt vagy dobverőt fog a kezébe, aztán kemény meló után feljut egy színpadra, legyen az akár egy pár fős közönségű koncert, az az ember arra az egy-másfél órára úgy teszi magát oda, hogy ott Ő a rockstar – és aki ezt tagadja, az hazudik. Viszont ezzel valaki vagy tud érvényesülni, vagy elnyomja magában, de ott van. A közönség pedig jobban el tudja engedni magát, ha látja, hogy Te szívből nyújtod neki azt, amit akkor épp át szeretnél adni. Ha pedig a közönség elengedi magát, Te is jobban elengeded magad. Szóval ez ilyen pingpong játszma, egymást töltjük fel energiával. Bár ez most elég beképzelten hangzik. :)))
Nándi: Legfőképp egy jó koncertet szeretnénk nekik adni. :D Ami mondjuk azt takarja, hogy mindkét fél jól érzi magát, ezen felül meg át tudjuk adni azt az energiát ami hajt minket. Ráadásul minden összegyűlt feszültséget, jó vagy rossz érzést levezethetsz a húrokon, a bőrökön, hadd szóljon!

Milyen bulikon láthatunk titeket a közeljövőben?
Vata:
Legközelebb hazai pályán, szeptember 14-én a Pécsett az EstCaféban fogunk játszani egy remek osztrák zenekarral. Utána Budapesten, az R33-ban leszünk október 4-én.
Nándi: Tehát szombat este mindenki az Estbe!

Köszönöm a válaszokat, örülök hogy itt voltatok. Majd vonaton, vagy a próbateremben találkozunk. ;)
Vata:
Mi köszönjük, találkozzunk akárhol!

https://www.facebook.com/junkiejackflash


Len