2013. szeptember 14., szombat

Absolved - Klippremier

Az év elején hallottam először az Absolvedről. Akkor még épp tagcserék zajlottak és csak egy demó volt hallható youtube-on. Azóta igencsak a szívembe zártam a srácokat. Lenyomtak pár koncertet és egy hihetetlenül jó EP-t is kiadtak. Érett már egy interjú és egy klip is a zenekarnak. Hát most mind a kettő összejött. Vendégem a múlt héten a blogon a hangszerével már megjelent Baricsa Gergő, Svéd.

Üdvözlek ismét a Blogon! :)
Idén már harmadik éve működik együtt a zenekar és ha jól sejtem, már kinőttétek az összes gyermekbetegséget, ami egy csapat működését visszatarthatja a korai években és elkészült az első EP is. Hogy érzitek magatokat?
Svéd: Üdv mindenkinek! Igen, túl vagyunk a bárányhimlőn és a mumpszon is. Megkaptuk a szükséges védőoltásokat. (ha-ha) Viccet félretéve, a csapat magja működik együtt már évek óta, ez a felállás (Sanyi és Milán érkezése kb. egy időre tehető) nagyjából ez év februárjától él. Bár a tagcseréket nem venném egyértelműen az „útkeresés”, vagy a „gyermekbetegség” kategóriába. Gyulának és Matyinak ez volt az első komolyabb zenekara, a többieknek viszont volt már korábbról tapasztalata, ami egy egészséges banda működését illeti, de hál'istennek a zenekarra mindig is jellemző volt a következetesség, ami néha persze lustaságba csap át, de nem rohanunk fejjel a falnak. Igyekszünk mindenre elegendő időt hagyni és próbálunk koncepciózusan lépegetni a tyúklétrán. Az EP visszajelzések pedig messze megugrották, az általunk elképzelt szintet. Több skatulyázásra és több negatívumra számítottunk. Tisztában voltunk ennek a stílusnak a beltenyészetével, így már vártuk a hasonlítgatásokat, ehelyett azonban a dicséretek záporoznak azóta is, amitől hízik is a májunk rendesen. Főleg külföldről érkezik sok pozitív visszajelzés.

Iszonyat fogós hangzásvilága van az It Shall be Forgiven EP-nek. Milyen volt Simivel dolgozni?
Svéd:
Alapvetően ez egy saját energiából és tudásból elkészített EP szeretett volna lenni, ám amikor a keverés és az ezzel kapcsolatos munkákra került a sor, egyre jobban kezdtünk elsüllyedni a klasszikus „még nem jó, még nem jó, már nem jó” mocsarában. Simiről és a No Silence Stúdióról pedig csak jókat hallottunk korábban, ennek fényében pedig nem is volt kérdés, hogy vele szeretnénk a végleges hangzást gyémántkeménységűre csiszoltatni. Hihetetlen precíz és profi az úr! Második nekifutásra már mi is csak elismerően bólogattunk a dalokat hallgatva. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, úgy szakmailag, mind emberileg. Mondjuk azért a felvételek menete korán sem volt zökkenőmenetes. Rév Zoli barátunkat kértük fel, hogy folyjon bele a gitár és basszus felvételekbe, de csak ott szembesültünk a srác birkatürelmével párosított maximalizmusával, ami egy öt számos EP felvételei során komoly ízületi és ínproblémákhoz vezet. Talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor egy izzadságszagú délután, Matyira került a sor, s amíg Ő véresre reszelte az ujjait, addig Zoli, háttal Matyinak, az asztal fölé görnyedve, modell ecsettel, 1centiX1centis, műanyag zombikat festegetett és amikor már Matyival azt hittük, hogy ennél jobban már nem lehetett volna feljátszani az adott témát, Zoli az orra alatt csak annyit mormolt vissza: „Volt ott két hang… nem jó, újra!” Ilyenkor azért imádkozol egy szem xanaxért. De ha a végeredményt nézzük, nagyon is hálásak vagyunk Zolinak, mert rengeteget tanultunk a felvételek alatt arról, hogy hogyan is kellene ennek a fázisnak működnie, egy zenekar életében és a végeredmény tekintetében sem mindegy, hogy milyen nyersanyagot küldesz tovább keverésre.

Már eleve a borítótok is felkelti a figyelmet, ami megjegyzem, csodálatos lett. Van valami háttér sztorija?
Svéd: Az album és a pólókon látható minták, Bednár Laci keze munkáját dicsérik, amit aztán Milán hegesztett végleges formába. A borító mondanivalója talán kissé komplex, persze ezzel senkit sem szeretnénk befolyásolni, az „értelmezésében”. Az EP alapvetően a mai, emberi magatartás és szemléletbeli hibákat igyekszik boncolgatni, pontosabban azt, hogy bár sokak számára alapvető és törvényszerű, ami jelenleg a világban zajlik, ám vannak olyanok is, akik próbálnak tovább látni a szemellenzőn. A borító lényege ezt a zaklatottságot és sokszor kilátástalan „mindenkit tarkón kéne csapni, egy péklapáttal, hogy észhez térjen” hangulatot próbálja visszaadni.

Készült egy klip is, amit én személy szerint nagyon vártam.
Svéd:
Igen, augusztus 18-án lefogattuk a kliphez szükséges anyagokat. Komoly meló volt mindenki részéről. A klip, az Irreal Presents égisze alatt látott napvilágot. A történetről és a klip világáról egyenlőre sok mindent nem árulnánk el.

Gyulával már beszélgettem róla, hogy a stílusotokat kicsit túlragozzák a hallgatók.
Svéd:
Vissza a kályhához! Persze, mindig hasonlítani kell valamit, valamihez, hiszen a saját gondolatok különösen veszélyeztetett faj manapság. És sokkal könnyebb úgy véleményt formálni, ha van egy mankó, ami segít irányban maradni. Így legalább nem mondasz akkora marhaságot… feltéve, ha jó a hasonlítási alapod. Nem hiszem, hogy a stílus az, ami elsősorban meghatározza egy zenekar létjogosultságát. Ha csak pusztán abból indulok ki, hogy a zenekaron belül mennyire megoszlik a „kedvencek mappa” tartalma, akkor a világ nyolcadik csodájával határos hőstett, hogy ezt az EP-t képesek voltunk így összerakni. Persze vannak klisék, amik jellemzik a zenénket. Matekosabb elemek, breakdownok. De azt hiszem, ez elég sok metál stílus jegyei között szerepel kiemelt betűkkel. Ennek fényében pedig én személy szerint nem is vállalkozom arra, hogy stílusirányzattal illessem a dalainkat. Ezt mindenki saját véleményére bízom. Kedvenc zenekar, nagy hatású banda, vagy zenész sok van az Absolved életében. De ezek is széles skálán mozognak. As I Lay Dying, August Burns Red, The Ocean, Dillinger Escape Plan, Between The Buried And Me…

Sok kész, vagy legalábbis készülő nótátok van a kislemez dalain kívül?
Svéd:
Még az OBB érából van jó néhány kész nótánk, amit korábban néhány buli alkalmával játszottunk is, mielőtt Absolved névre keresztelkedtünk, de ezeket a dalokat, az új név és nem utolsó sorban, az új zenei hatások és elemek miatt elhagytuk a repertoárból, mert nem illeszkedtek a mostani képbe. Az új nóták írása pedig folyamatosan halad. Régi ötletek, teljesen új riffek. De nem kell félni, aki eljön egy Absolved koncertre nem csupán az 5 számos EP-t fogja hallani… kétszer

Talán még korai erről beszélni, hiszen friss az anyag, de vannak már tervek egy újabb EP, vagy esetleg nagylemez felvételével kapcsolatban?
Svéd:
Nem rég kezdtünk el foglalkozni, egy rég elfeledettnek hitt ötletünkkel, amihez azonban még sokat kell melóznunk. Koncepció lemez, vagy EP gondolatával kacérkodunk a következő körben, aminek a tematikájáról egyenlőre még nem beszélnék, de időben sem jövő hét kedd a határidőnk. A következő hónapok reményeink szerint a koncertekről szólnak majd, így elsősorban erre szeretnénk koncentrálni.

Lesz mostanában valami jelentősebb koncertmegmozdulásotok, akár lemezbemutatótok?
Svéd:
Klasszikus EP bemutató bulit nem tervezünk, de az év végéig még többször színpadra állunk. Egyenlőre – a szervezés sajátosságai miatt – túl sok részlettel nem szolgálhatunk, de jelen állás szerint októberben és novemberben is fellépünk Budapesten, januártól pedig igyekszünk többször elhagyni majd a főváros romos útjait is.

Köszönöm szépen másodszor is jelenlétet Svédnek!
Most pedig lássuk az új videót! :)


https://www.facebook.com/absolvedmusicLen