2013. augusztus 22., csütörtök

Hájer Gergő ~ AGILE Septor 727 Custom/Mesa Boogie Dual Rectifier/BOSS/TC Electronic

Hi!
Hájer Gergő címkét akasztottak rám születésemkor. 
Az OMEGA DIATRIBE nevű budapesti modern metál zenekarban reszelem a húrokat. Len jóvoltából, szeretném bemutatni nektek a live cuccomat, hátha értékes információval tudok szolgálni azoknak, akik a különböző hangzásokban kutakodnak. 
A leglényegesebb pontnál kezdeném, a gitárnál. AGILE márkajelzése van, ezen belül egy Septor 727 Custom 7 húros darab.
Specifikáció:
-Mahagóni test
-5 darabból álló átmenő nyak 
-27"-es menzúra hossz 
-Ében fogólap (berakások nélkül) 
-Tone-O-Matic húrláb
-nyak vastagásga 21.5-22 mm 

A hangoló kulcsok eredetileg Grover Die Cast kulcsok voltak, de idővel cserélve lettek satus Schaller kulcsokra. Nem igazán tűnt egy stabil dolognak a Grover, és a vastag húrok se szerették annyira. A fegyverzet Seymour Duncan SH-8 Invader-el van töltve a hídnál, a nyaknál pedig egy Seymour Duncan Blackout található. 
A fordított nyaknak és a testen átmenő húrozásnak köszönhetően, iszonyú hosszú rezgési pályát kap a húr játék közben, ezáltal a pokol alatti hangok is határozottan, feszesen szólalnak meg. A tények kétségtelenül arra mutatnak, hogy ezt a gitárt arra teremtették, hogy arcátlanul le lehessan hangolni. 
G-D-G-C-F-A-D hangolásban használom a gitárt, Earnie Ball 72-10 húrkészlettel. A húr feszessége optimális, intenzív nyújtásoknál is rendkívül kényelmes. Kis kezű embereknek nem igazán ajánlanám a gitárt. A bundok közti távolság elég nagy, ezért kényelmetlen lehet a játék számukra. Mikor a gitár a tulajdonomba került, már jócksán nem volt újdonság számomra a 7 húr, azonban nagyon furcsa volt ez a bundtávolság. Egy kis időnek el kellett telnie, míg teljesen megszoktam. 
Haladnék tovább a másik nélkülözhetetlen elemhez, az erősítéshez. Egy 1994-es első szériás 100W-os Mesa Boogie Dual Rectifier-t használok 6L6 csövekkel és a hozzá tartozó Mesa Boogie ládával, V30-as hangszórókkal. A V30-as hangszóróknak köszönhetően a Mesa brutál mélye melett, kellemesen, harapósan kiemeli a középtartományt. Kétségtelenül állítom, hogyha valaki a Dual Recto-k között keresi a legbrutálisabb soundot metálhoz, akkor az első széria lesz a legjobb választás. Ahogy alakult az évek alatt a Dual Recto hangképe, úgy puhult is. 
A Dual Recto hangját gondolom senkinek nem kell bemutatni. Irdatlan segges alj, high gain és krém. A fémes és krémes hangzás között a Seymour Duncan SH-8-al kötöttem kompromisszumot. Kellően meghajtott állapotában, az erősítő garantáltan falat bont! 
A továbbiakban a gitár, és az erősítő közti területről fogok beszélni. Az első állomás egy BOSS Chromatic
Tuner, ami rendkívül kényelmessé teszi a hangolást koncerteken/próbán, nincs semmi szarakodás, csak rálépek és már ott is van az adott hang. A következő megálló egy BOSS Noise Supressor, ami minden nem kívánt zajt, gerjedést visszaszorít. Az értékeket saját kezűleg állíthatjuk be Threshold és Decay potméterekkel. Ezután egy BOSS Wah pedál következik, aminek a dolga értelemszerű. Áthaladva a Wah pedálon egy BOSS Digital Delayhez érkezünk, ami elengedhetlen számomra a gitározáshoz, nagyon sokat használom. Nagyjából mindent tud, amit egy Delaynek tudnia kell, egyedül a Tape Delay funkciót hiányolom belőle. Továbbhaladva egy BOSS Digital Reverb található, ami abszolút a 1990-es évek vége és 2000-es évek eleji metál Reverb hangzását idézi elő. Ezután egy TC ELECTRONIC Nova Drive van csatlakoztatva, amit egy szolid Overdrive-ként használok a Mesa torzitása mellé. Ez abban segít a hangnak, hogy az iszonyatosan lehangolt soundnak visszaadja az elvesztett gainjét és fényességét. Azonban nagyon finoman kell bánni az értékekkel, mert könnyen egy túlcsavart zizegő hangot kaphatunk eredményként. A sort a TC ELECTRONIC Nova Modulator zárja, ami egy roppant jó kis stúdió minőséget reprezentáló effect cucc. Hat modulációs effectet idézhetünk vele elő: 
-Chorus, Tri-Chor, Phaser, Tremolo, Flanger és Vibrato. 
Emelett tap-tempo, LFO szinkronizálás és trigger funckiók találhatók rajta. 9 felhasználható programhelye van. A pedálok az áramellátást egy ARTEC Power Brick-ből kapják. 
Nos ez az út, amin végigmennek a pengetett hangok. Remélem találtatok benne némi használható információt. Gyertek el a koncertekre és hallgassátok meg, hogyan szól a cucc élőben! ;-) 
Köszönöm a figyelmet! 
PeaceLen