2013. augusztus 21., szerda

City In the Sea ~ Below the Noise

Sajnos valószínű, hogy a srácokra csak kevesen figyeltek fel kicsiny országunkban, hiszen egy napon jelent meg a lemez az új Born of Osiris anyaggal, így a Below the Noise kicsit háttérbe szorult a Tomorow we die ∆live árnyékában.
Körülbelül egy hónapja hallottam először a City in the Sea-ről, amikor megjelent a Convoluted. Nos.. szerelem volt ez első hallásra. Miután hallottam mind a két album preview-t youtubeon, a BOO lemezzel kézen fogva a nyár legjobban várt anyagai lettek. Az előbbi ugyan egy picit csalódás lett, az utóbbi annál inkább magával ragadott és már most biztos vagyok benne hogy az éves top 10-es listám tetején fog szerepelni.


City in the Sea - Below the Noise 48:18

2013.08.20.
Sumerian Records

01. Convoluted
02. Dead Beliefs
03. The Purge
04. Light the Way
05. Without An Answer
06. Perfect Human
07. Scarred
08. Becoming Stronger (feat. Aaron Matts)
09. Discovering Oceans (feat. Ben Bruce)
10. Overcast (feat. Ben Bruce)
11. Those Who Vanish
12. Defy 

Todd Christopher - ének
Jeffrey Christian - ének/gitár
Nick Rossi - gitár
Dan Marinaro - basszusgitár 
Conor White - dob

Az album még csak véletlenül sem ránt be minket hirtelen a mély vízbe. Az első már jól ismert Convoluted című nótát a márciusban egy klippel együtt megjelent Dead Beliefs követi, majd csak ezután jönnek sorban az eddig ismeretlen dalok.
Mivel én nem igazán szeretem a rövid, mostanság általában 30-35 perces nagylemezeket, mindenképp külön öröm volt számomra, hogy majdnem 50 percen át élvezhettem a zenét.
Ami legelőször megfogott, még az LP kiadása előtt, az a nem mindennapi, erőteljes férfi ének. Nagyon bíztam benne hogy több dalban is helyet kap majd néhány fogós refrén, nem csalódtam. Ugyan többnyire Todd extrém vokálja dominál, Jeffrey tisztái mindig a tökéletes pillanatban oldják a hangulatot.
Mindenképp érdemes kiemelni a gitáros teljesítményt is. Vannak tekerősebb témák, de nem mondanám hogy túl van bonyolítva. Ritka hogy nem szól legalább a háttérben valami plusz gitárdallam, ami színesebbé teszi az amúgy is pompás harmóniákat. Kreatív és ötletes megoldásokat hozott Nick.
Nagyon tetszett, hogy annak ellenére hogy nincs konkrét billentyűse a csapatnak, tele van zseniális szinti témákkal az összes nóta. Feszültebbé és hátborzongatóbbá válnak a dalok a jó néhány zongora és vonós aláfestéstől és helyenként néhány keleties dallam is megbolondítja a breakdownokat.
Volt két vendége is az albumnak, amit igazából első hallásra észre sem vettem. Mikor másodjára pörgött le a korong, akkor vettem észre, hogy a nyolcas számban egy markánsabb harmadik hang is megszólal. Akkor jutott eszembe, hogy valamit olvastam is a két vendégénekesről. ABecoming Stronger-ben, a Betraying the Martyrs-ból ismerős, "csúnyahangú" Aaron Matts énekelt fel néhány sort és pár háttér vokált, majd őt váltotta az Asking Alexandria gitáros Ben Bruce a Discovering Oceans című csodálatos, lebegős duettel. Ben ezenkívül megszólalt még a Overcast című, tizedik dalban is.
Összességében egy rendkívül igényes, kreatív és mindenek előtt egyedi album lett a Below the Nosie. Érezni itt-ott hogy milyen zenekarok hatottak a srácokra de sikerült sajátos stílust és hangzást kialakítaniuk. Valószínűleg nagyjából mindenki talál majd szerethető dalokat a lemezen. Nagyon modern, néhol progresszív, de közben még is halál egyszerű és teljesen érthető. Akik nincsenek kibékülve a kajabálással, azokat is kárpótolja majd a sok fogós ének dallam.
Csak remélni tudom hogy a későbbiekben is tudják majd tartani ezt a színvonalat a fiúk, mert egy debütalbumhoz képest nagyon magasra tették a lécet.

10/10

https://www.facebook.com/citsmusic
http://sumerianrecords.com/artist/details/City+In+The+Sea/id:34/Len