2013. január 15., kedd

Dead by Tomorrow

Még decemberben volt alkalmam együtt játszani egy hihetetlenül tehetséges, energikus csapattal, a szekszárdi Dead by Tomorrowal. Miután megtudtam hogy a srácoknak van már egy elég komoly bemutatkozó nagylemezük és hogy hamarosan újabb kislemezzel is jelentkeznek, úgy döntöttem picit kifaggatom őket. Máthé Balázs, Reich Zoltán és Szabó Bálint  válaszolt a kérdéseimre. :)

Üdvözöllek titeket srácok itt a Blackbird Music Blog interview rovatában!
Balázs: Üdv neked és mindenki kedves olvasónak és köszönjük a meghívást.
Bálint: Mi is üdvözlünk téged és minden olvasót. Köszönjük a meghívást.
Zoli: Helló!

Elég régóta együtt működtök már, viszont a facebook profilotok nem árul el rólatok sokat. Mesélnétek egy kicsit a kezdeti időszakról? :)
Zoli:
2008 nyarán alakítottuk a bandát Máthé Balázzsal karöltve. Hamarosan csatlakozott hozzánk Pápai Szabolcs (dob), így el is kezdtünk zenélgetni. Aztán beszereztük Szabó Bálint barátunkat, de mivel egy énekessel nem elégedtünk meg megkértük Pápai Dávidot - egyébként ők hárman rokonok - hogy jöjjön el az egyik próbánkra, hátha megtetszik neki amit művelünk. Igent is mondott azonnal. :)  Legvégül Mátrai Balázs csatlakozott hozzánk egy basszerral a kezében, de ő később magánügyek miatt távozott is, persze nem haraggal váltunk el egymástól. Szerencsére találtunk egy tehetségtelen (viccelek....nagyon is ügyes gyerek) embert erre a posztra is, így belevághattunk a közepébe. Egyébként nagyon nem vettük komolyan a zenélést, inkább csak hobbi és móka volt, főleg móka..na meg 2 éve (azt hiszem) Szafinak (Szabolcs) eltörött az ujja, úgyhogy egy év teljesen ki is maradt.

Ahhoz képest hogy nem vettétek komolyan, elég ütős debüt albumot dobtatok ki, nem is olyan régen.
Balázs: Örülök, hogy tetszik. Nagyjából 2012 elején, mikor már nem volt több pénzünk szeszre, jött az ötlet, miszerint felveszünk egy EP-t, hogy így 3 év után végre mutassunk is valamit az embereknek magunkról. Eleinte csak 5-6 számról volt szó, aztán ez szép lassan 12-re dagadt. A számok nagy része már régen megíródott, de folyamatosan alakítottunk rajtuk így végül elnyerték a mai formájukat. A számok nagy részét jómagam írtam, de azért a banda minden tagja kivette a saját részét belőle. A felvétel a Blast 1 studióban készült.

No a zenét Balázs írta, de ki dolgozott a szövegeken? Miről szólnak a dalaitok?
Bálint: 
A szövegeket Dávid (a másik énekesünk) és én írtuk. Hangulatilag egyikre sem nagyon jellemző az optimizmus, bár azért akadnak pozitívabb részek is. Egyszerűen csak kiírtunk magunkból mindent, ami az utóbbi időben negatívan érintett minket, legyen itt szó akár egy barát árulásáról, egy volt barátnőről, vagy az egész romlott emberiségről. Nem próbáltuk túlbonyolítani, túlfilozofálni őket. Ezek a problémák bármelyik korunkbeli számára könnyen átérezhetők. A szövegvilág tehát elég sötét hangulatúnak mondható. A The Werewolf of Wysteria című számot például egy híres/hírhedt sorozatgyilkosról, Albert Fishről írtuk. Ez alól egyedül a lemez záródala, a Royal Era képez kivételt. Ez a haverságról, az együtt eltöltött 4 évről és a rengeteg együtt átélt helyzetről szól.
Balázs: Én igazából nem is vágom a szövegeket csak pár kisebb részletet. :D(he-he) Személy szerint, nekem a kedvencem a Royal Era, mert abban benne van tényleg rengeteg dolog amit átéltünk a bandával és mindig emlékeztetni fog ez a szám erre az időszakra. :)
Zoli: A Conspirator szövege például az én gondolataim alapján született meg. Egyébként ez a legelső számunk, ami csak azért van a lemezen, mert annyira hozzánk nőtt... nem akartuk elveszíteni. Akkoriban nagyon mélyen voltam, sok emberben csalódtam...ezt elpanaszoltam Dávidnak, és megkértem, hogy kenjen rá valami dalszöveget, mert szívesen hallanám viszont zenével együtt. Kiváló munkát végzett. Amúgy a legtöbb szöveget magaménak érzem, át tudom élni teljesen...imádom őket, szerintem a dalszövegeknek fontos szerepük van, ha nem a legfontosabb?! - Mondjuk még mindig nem tudom a címeket. Van olyan dalunk aminek a mostani a 4. címe hehe...

Eléggé komoly, erősen összetartó társaságról van akkor ezek szerint szó. Nagyon HC... hehe. Nagy divat mostanság ez a hardcore dolog a fiatalok, és a core zenészek között.
Bálint: Én igaziból semmit. Szeretek mindenkivel jóban lenni, kapcsolatokat kiépíteni, mert legalább mi, zenekarok támogassuk egymást, tartsunk össze, de mindezt nem konkrétan hardcore címszóval. Igazad van, tényleg eléggé elment a divat felé ez a dolog. A DBT-n belül meg pláne nem használnék semmi ilyesféle szót. Mi egyszerűen csak barátok vagyunk, nagyon közel kerültünk egymáshoz 4 év alatt (bár csak Zolit és Balázst ismerem 4 éve, a többieket jóval régebbről).
Zoli: Utálom a metál zenét . Persze ez nem igaz. De tényleg érdekes a helyzet. Annyira nem szeretek elmerülni a témában. Aki szereti az csinálja. Sokan csinálják is, van aki jobban, van aki kevésbé, de az a lényeg, hogy szeresse az ember, és őszinte legyen magával és másokkal szemben is. Nehéz komolyan nyomatni, rengeteg problémával találkozunk mi is nap mint nap, de épp ez benne a szép. Nekünk rendes próbatermünk sincs, mégis mindig kijárunk gyakorolni, bár ez nem látszik. :D:D Mi a nulláról indultunk - ott is tartunk hehehe viccelek - szóval nulla tudással indultunk, és mégis együtt vagyunk 4 hosszú esztendő után is. Főleg most, hogy kezd beindulni a dolog. Komolyabban állunk az egészhez, és mivel nagyon jó cimborák vagyunk, ez így is marad..hiába törjük szét egymás arcát kb minden buli alkalmával...ez is a része a mókának. Ha bővebben ki akarnám fejteni a véleményem sajnos többszörösen összetett és értelmetlen mondatokat kéne szerkesztenem, de az agykapacitásom pillanatnyilag nem engedi, és ez nem is baj.
Balázs: Én személy szerint nem bírom ez a divat dolgot. Mi mind barátunk vagyunk és így vagyunk egy banda, de a mai bandák többsége csak gondol egyik napról a másikra és például punkról hirtelen vált metalcore-ra, ami azért kicsit nagy váltás szerintem. Nem hiába hígult fel ennyire a stílus mostanára. Nálunk nagy az összetartás ami sok bandánál nincs meg akik csak divatból csinálják ezt, így ők valószínű hamar fel is oszlanak.

Ha már itt a stílusdolognál tartunk, alapvetően metalcore bandának vagytok megjelölve. De én úgy érzem hogy elég sokminden keveredik a zenétekben.
Zoli: Mint mindenki más, mi is a meglévő sablonokból építkeztünk, nagyon nehéz full egyedi zenét csinálni. De próbálkoztunk, és szerintem nagyjából sikerült is. Persze egyáltalán nem vagyok elégedett a végeredménnyel és ez nem azért van mert nem szeretem a számainkat vagy ilyesmi. Csak egyszerűen mire a végére értünk, már az új cuccokat vártam.Türelmetlen vagyok. :D  Ha be kéne sorolnom azt mondanám hogy metalcore-deathcore...de vannak dallamosabb, technikásabb témáink is. Igazából azért ilyen sokszínű a lemez mert ezek a nóták 4 év alatt születtek. Mint ahogy már említettük, van olyan a lemezen ami 4 éves és van ami teljesen új.
Balázs: Mindig is az volt a cél, hogy próbáljunk valami újat alkotni és próbáltunk mindent stílusba belekóstolni kicsit, hogy minél egyedibb legyen a végeredmény.

Örülünk neki, hogy ezek szerint kihallatszik amit szerettünk volna. :) Szerintetek melyik volt az év három legjobb lemeze?
Zoli:
The Amity Affliction, Bury Tomorrowm, Close To Home így első körben...de volt ezeken kívül még sok hatalmas album. De inkább ezek hatottak rám. Az Amity egyszerűen zseniális, ráz tőle a hideg. A szövegek is szétszednek. Persze hangulatfüggő. A The Ghost Inside is mit művelt?!
Bálint: Az első nálam mindenképpen a The Ghost Inside friss lemeze, engem teljesen a hatása alá vont, mióta kijött, rendszeresen előkerül és olyankor nem tudok mást hallgatni. Aztán sokat pörgött az Intohimo is, ők nagyon jól keverték a melodic, elszállós témákat a fasza refrénekkel meg szeletelésekkel. Harmadiknak meg talán a Close To Home új lemezét mondanám. Náluk féltem, hogy az új énekes elbassza, de szerencsére nem így történt, sőt a szövegeik még talán jobbak is lettek.
Balázs: The Amity Affliction - Chasing Ghosts mindig is nagy kedvenc volt, imádom a srác tisztáit. Being As An Ocean-Dear G-d. Mindig is közel álltak az ilyen fajta melodic-hc-s témák, hozzám és a 3. háát nem is tudom rengeteg jó album volt, de talán a The Ghost Inside ami még kiemelkedő.

Láttam hogy már íródnak az újabb témák is. Várható valami újdonság a közeljövőben?
Zoli: Így igaz! Készülünk egy 3 számos EP-vel. Hamarosan jön egy kis meglepetés is ezzel kapcsolatban. Ha minden jól megy, tavasszal már lehet is hallgatni az új nótáinkat.
Balázs: Az új számok sokkal vidámabbak és pörgősebbek lesznek, de rengeteg energiával és mellette kisebb újításokkal. Reméljük tetszeni fog mindenkinek.

Köszönöm szépen hogy itt voltatok, egy élmény volt. Várom a következő találkozást.
Bálint:
Mi köszönjük, hogy itt lehettünk. Mindenkinek minden jót, amit ilyenkor kívánni illik, sziasztok!
Zoli: Köszönjük a lehetőséget, kifolyt a szemem! De élveztem! :D Mindenkinek sikerekben és italokban gazdag boldog új esztendőt, és Téged pedig hordjanak szét a vérebek Len! <3
Balázs: Köszi, hogy itt lehettünk. Remélem még találkozunk a közeljövőben. Sziasztok

http://www.facebook.com/deadbytomorrow?fref=tsLen