2013. január 3., csütörtök

Bíró István ~ Korg M50 Music Workstation

Sziasztok! 
Biró István vagyok, a Sorronia (korábban Thristana néven ismert) progresszív szimfonikus metál zenekar billentyűse. Jelenleg két hangszert használok színpadi fellépésekhez, egy Korg x50-et és egy Korg M50-73-at. Utóbbiról szeretnék egy rövidebb ismertetőt írni.

Miért pont a Korg márka?
5-6 évvel ezelőtt egy Medelli szintetizátorral kezdtem el zenekarokban zenélni. COB szerű zenét játszottunk az ismerőseimmel, így elég volt 88 billentyű (tán sok is), modwheel és valami kevésbé jó strings hangzás. Későbbiek folyamán más műfajba vágtam bele és egy idő után kevésnek éreztem a hangszer által nyújtott lehetőségeket, így új felszerelés után néztem. Akkoriban is szimfonikus hangzásban gondolkodtam. Jobbfajta szimfonikus jellegű hangzások voltak előtérben számomra, melyeket színpadi fellépések során könnyedén használhatok. Így találtam meg a Korg-ot, több ajánlás és próbálgatás után. Nem kiélezetten kísérőautomatikás hangszereket készítenek, hanem többfajta stílusirányzatnak, felhasználásnak is utat engednek, nem beszélve arról, hogy zongorahangzásaikkal felettébb meg vagyok elégedve. Hangszereik a mulatós zenétől, a metálon át, egészen az elektromos zenéig megállják a helyüket. Napjainkban egyre több költségbarát modellt dobnak piacra, ilyen például az x50, a Korg MicroStation vagy a szóban forgó M50.

Mit is takar a Korg M50 Music Workstation?
Mint ahogy ez a nevéből is olvasható, ez egy zenei munkaállomás. Szinte minden kis apróság megtalálható benne az otthoni zeneíráshoz, illetve egy esetleges élő fellépéshez. Ő az M3 munkaállomás család legfiatalabb tagja. A készítő cég igyekezett minden kellő funkciót belezsúfolni és ezeket egy letisztult kezelőfelületen elénk tárni. 3 féle módosulatban tudtok hozzájutni: 61 és 73 közepes súlyozású illetve egy 88 billentyűs kalapácsmechanikás változatban (természetesen, ez a hangszer árában is megmutatkozik). Én egy Korg M50-73-al rendelkezem. Nem szeretnék műszaki paraméterek részletezésére kitérni, azokat bárki szabadon elolvashatja a Korg honlapján magyarul, vagy ha jobban tetszik, angolul. Inkább az általam használt, vagy éppenséggel hiányolt funkcióit szeretném bemutatni.

Korg M50, az otthoni munkaállomás
Otthoni környezetben zeneíró központnak használom az eszközt. Sokoldalú hangzásaival inspirálja felhasználóját. Az érintőképernyős kezelőfelületen könnyedén kiválaszthatjuk, effektezhetjük, módosíthatjuk a hangzásokat. Gondolok itt a hangerőre, effektcsatolásokra, EQ-ra, midi csatornákra, velocityre, splitekre. Néhány funkció csak a hangszer mellé kapott szoftver segítségével válik elérhetővé. Ötleteinket, elképzeléseinket, játékainkat könnyedén felvehetjük a hangszerbe épített sequencer segítségével. Nem beszélve arról, hogy esetleges pontatlanságainkat képes a hangszer kijavítani. Hanganyagainkat SD kártyára menthetjük ki, midi vagy seq formátumban. Sajnos a hangszer nem képes wav formájában lemixelni alkotásainkat (szemben nagytestvérével az M3-al). A sequencer minden beállításához hozzá tudunk férni. Mostanában elkezdtem különböző sampler programokat használni, ebből fakadóan újonnan külső sequencerként használom a hangszert. E téren is teljes mértékben megállja a helyét. A csomaghoz tartozó CD melléklettel egyszerűen hozzárendelhetjük kedvenc stúdióprogramunkhoz hangszerünket. Sajnálatos módon gyárilag nincsenek metál drum patternek mellékelve az eszközben, de ne csüggedjünk, rengetek dobhangzás közül választhatunk, illetve szabhatjuk testre saját virtuális dobfelszerelésünket, majd programozhatjuk le saját drum patternünket, ami nem sajnálja a duplázást! A pattern rögzítése könnyűszerrel megoldható, akár midi anyagot is használhatunk hozzá, arra az esetre, ha jobban szeretjük anyagainkat számítógépen előkészíteni. Azok számára, akik nem kifejezetten a metál zene kedvelői, rengeteg jazz, groove, rock stb. dob téma gyári beállítással is elérhető.

Korg M50 a színpadon
Letisztult, könnyen hozzáférhető hangszínek. Nem feltétlenül kell gombkombinációk segítségével váltogatnunk, ott van az érintőképernyő! A real-time controllerekkel könnyen módosíthatjuk hangszíneinket játék közben. Lehetőségünk van arra, hogy a hangszerhez csatlakoztassunk akár három vezérlő pedált is. Ebből egy sustain és kettő testreszabható, így a hangbank váltásokat akár lábbal is elvégezhetjük. Modwheelek helyett joystick áll a rendelkezésünkre. Én ezt a megoldást sokkal jobban kedvelem a „kerekeshez” képest, mivel sokkal könnyebben tudok két féle modulációt is végrehajtani egy időben a hangszeren. Ugyan itt még 2 switch kapcsoló is helyet kapott, amire szabadon programozhatjuk beállításainkat és azokat játék közben, könnyedén elérhetjük. Ami még ebből a szériából sajnos hiányzik az a zökkenőmentes combiváltás. Sajnos a hang megszakad, ellentétben ezzel, a programváltásnál a hang még szól, de már az új effektet vetíti rá. Eme probléma kiküszöböléséhez már kicsit mélyebbre kell a pénztárcánkba nyúlni. Én kettő hangszer használatát javaslom akár midizve, akár direktbe. Például erre a célra teljesen megfelel a hasonló hangokkal dolgozó x50.

Összegzés
A Korg M50 mind otthonra, mind színpadra egy költségbarát, kiváló minőségű hangszer. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne betekintést nyerni a zenei munkaállomások világába.

http://www.facebook.com/Sorronia?fref=tsLen