2012. december 18., kedd

INCEPTION ~ Experiment

A hazai pályán igencsak egyedülállónak számító Inception az év utolsó interjúalanya. :)
A srácok nagyon izgalmas zenéjéről a csapat énekes/gitárosát és billentyűsét, Bodor Andrást és Kiss Leventét faggattam!

Üdv itt a Blackbird Music Blogon!
Az itthoni viszonyokhoz képest elég szélsőséges stílusban nyomultok. Kevesen mernek kísérletezni. Miért ezt az ágat választottátok?
Levente: Szerintem nem mi választottuk ezt az ágat, vagy azt hogy ez egy kísérletezős zene lesz. Ez egyszerűen csak jött magától, aztán finoman formálódott az évek során, ahogy mi is.
András: Igen, valóban sok változáson ment keresztül a zene. Még jó pár évvel ezelőtt amikor megalakult még nem is ez volt a banda neve sem és leginkább doom vonalon mozgott, aztán lett belőle black, majd afféle szimfonikus metál amiben még női vokállal is próbálkoztunk és végül így jutottunk el ide. Persze hozzám mindig is ez a stílus állt a legközelebb, csak úgy gondolom hogy annak idején még nem volt meg a megfelelő felkészültségünk ahhoz hogy ilyen zenét játszunk. De azt gondolom hogy azért minden zenének ki kell forrnia és mi azért próbálunk több stílust is vegyíteni amihez azért mindenképpen kísérletezni kell. De a cél az mindenképpen az volt, hogy valami egyedit hozzunk létre, olyat amit nem minden nap hallani. Az pedig hogy a zene szélsőséges lenne, szerintem szubjektív. Egy Lady Gagához vagy Tankcsapdához képest biztos, de mondjuk egy Marduk vagy Dark Funeralhoz képest nem, nézőpont kérdése de szerintem a tartalom a lényeg és nem az hogy most éppen hova lehet egy zenét kategorizálni.

Kik voltak/vannak igazán nagy hatással rátok zeneileg?
Levente: Mors Principium Est, Wintersun, Opeth, Dream Theater
András: Rám a legnagyobb hatással az Emperor, In Flames, Dark Tranquillity, Skyfire, Dissection és a (régi) Soilwork voltak.

Van már egy EP-tek ami eléggé ütősre sikerült. Mesélnétek róla?
András: Igen, készült egy Ep, igaz már elég régen. Ebből kifolyólag a számok is elég régiek, gyakorlatilag a stílusváltás utáni első számok, akkor lettünk Inception (igen, még jóval a film előtt). Tehát azok még a kezdeti tapogatózás részei voltak, hogy merre is induljunk, de azt a korszakot már lezártuk, igazából az új koncepciónak már nem képezik részét. Persze fontos része volt a banda fejlődésének de az igazsághoz az is hozzátartozik hogy a lemez nem igazán ütötte meg az általunk elvárt színvonalat. Ennek az oka nyilván abban keresendő, hogy az egészet mi magunk csináltuk, a felvételt a vágást a keverést, de ilyen irányú tapasztalatok hiányában nem sikerült maradéktalanul megfelelnünk saját elvárásainknak. Persze ahhoz képest, hogy nem került semmibe egész jó lett, de ahhoz nem elég jó, hogy bármit is kezdjünk vele.

Volt róla szó hogy hamarosan nagylemezzel készültök, de úgy látom a tervek kicsit megváltoztak.
András: Továbbra is tervben van egy rendes lemez, amit igazán jól meg akarunk csinálni, nem sajnálva az időt és a pénzt, de ezt már teljesen az új koncepció kereteiben, ami azt jelenti, hogy a réi számokat nem használjuk abszolút. Új számból viszont még nincs elég ahhoz, hogy nagylemez legyen. De valamikor a jövő év folyamán mindenképpen szeretnénk elkészülni vele.

Az EP-hez képest érezhető némi változás, komolyodás, letisztultság a zenétekben. Szerintetek mi változott?
András: Tulajdonképpen ez is volt a cél, hogy a zene elérjen egy letisztult, kiforrott állapotot. Persze van még hova fejlődni, mindig van. Ami változott az mindenképpen az, hogy mások lettek az elvárások, a célok az együttessel kapcsolatban. Most már az a lényeg számunkra, hogy a saját elvárásainknak meg tudjunk felelni és nem másokénak. Túl sokat foglalkoztunk azzal, hogy másoknak vajon tetszeni fog-e a zene, az már nem is volt fontos, hogy nekünk tetszik-e. De azóta újragondoltuk az egészet ebbe a letisztultabb, kompromisszummentes formába. Én elégedett vagyok a változással, úgy gondolom, hogy a hasznára vált a bandának, úgyhogy mindenképpen ebben az irányban akarjuk folytatni is.

Érdekesek a sample témák, nagyon feldobják a zenét.
András: Valóban, a sampler témák sokat tesznek hozzá a zene hangulatához. Sok sampler sávot használunk, ebbe beletartoznak a billentyűk is, ezeket én írom meg aztán feltesszük a samplerre mivel korábban nem volt billentyűsünk. De most hogy velünk van Levente is, az új billentyűsünk, próbálunk összedolgozni billentyűk terén. Persze attól azért még szükség van samplerre a sok kitöltő sáv miatt.

Miről szólnak a szövegeitek?
András:
Leginkább a mai világ felszínességéről, eltorzult értékrendjéről, valamint arról a sötét jövőről amit ezen tendencia folytatódása előrevetít.

Kiadóknál még nem próbálkoztatok a dalaitokkal?
András: Nem próbálkoztunk kiadóknál, mert még nem volt olyan anyag a kezünkben amivel komolyan vettek volna minket. És persze mi is maximálisan elégedettek akarunk lenni azzal amit elküldünk. De természetesen ha elkészül a tervezett nagylemez biztos beadjuk pár kiadóhoz, valószínűleg külföldre is.

Ahogy elnéztem a youtube csatornátokat, elég komoly közönségetek szokott lenni és nagyon komoly hangsúlyt fektettek az előadásmódotokra.
András: Természetesen koncertezni mindig nagy élmény, függetlenül attól, hogy a körülmények azért nem mindenhol ideálisak. Mindig megpróbáljuk a maximumot kihozni magunkból és a körülményekből. A legjobb talán az A38 volt, fantasztikus érzés Magyarország egyik legjobb (ha nem a legjobb) hangosításával rendelkező színpadán játszani. Persze vannak rossz tapasztalataink is, de nem akarok panaszkodni.

Közeleg az év vége, szerintetek melyik volt az év lemeze? 
Levente: A Mors Principium est ...And Death Said Live és a Meshuggah Koloss elég jók lettek.
András: Igen, egyetértek. Mást én sem tudnék mondani.

Készültök ti is valami utolsó nagy ütős koncertre így a világvége-évvége közti időszakban?
András: Nem tervezünk már semmit idén, már csak azért sem mert új gitárosunk van aki még csak most tanulja a számokat. Amint összeszoktunk jöhetnek a koncertek, de az már csak jövőre lesz, ha megmarad a világ addig.

Köszönöm hogy itt voltatok! Egy élmény volt a zenéteket hallgatni!
Köszönjük a lehetőséget, hogy itt lehettünk!

http://www.myspace.com/theinceptionband
http://www.youtube.com/user/theinceptionband
http://www.facebook.com/inceptionbandmusicLen