2012. december 12., szerda

Absent Distance ~ Common Ghost Of The Lifelines

Nagyon sokan magyar djent-ként emlegetik az Absent Distance zenéjét idehaza. Ezzel én és talán a srácok sem értenek teljesen egyet, hiszen nem igazán lehet egy kategóriába sorolni azt amit csinálnak, a már csontig lerágott zenekarok alkotásaival.
Az AD eleinte egy két fős szobaprojektként működött, majd úgy másfél éve nőtte ki magát tényleges zenekarrá. Miután megmutatták magukat a színpadon is, úgy döntöttek hogy itt az ideje felvenni a rég várt nagylemezt.

Absent Distance - The common Ghost of the Lifelines 42:21
2012. 11.10.
Szerzői kiadás

01. Inhale
02. Goliath's Brow feat. Karlo Horvat
03. Hyperwill Crisis
04. Petrichor
05. Traces
06. Downstream
07. Asteroid
08. Through the Vast
09. The Specialist
10. It's Sulfur
11. Circus
12. Áramlás (bonus track)

Pencs Tamás: gitár
Matolcsi Péter: gitár
Jakus Dávid: dob
Halomhegyi Ádám: basszusgitár
Bencze Márton: vokál

Várható volt hogy az album minősége szinte hibátlan lesz, hiszen a dalok javát már hallhattuk instrumentálisan jóval az a Common Ghost of the Lifelines megjelenése előtt.
Semmiképpen nem hagyhatjuk szó nélkül a lemez hangzását. Az egész anyag Pencs Tomi és Matolcsi Peca munkája. A vokál kivételével mindent Tomi szobájában vettek fel. Szerintem jobb is így, hiszen ha még egy jóval letisztultabb formában is, de maradt a jól megszokott Absent Distance hangzás, amit szerintem mind nagyon imádunk.
Az összes dal egytől egyik hihetetlenül jól van felépítve. Egyik nótában sem érezni hiányt és nem is találunk oda nem illő témákat. Valószínűleg megérte éveket ülni rajtuk.
A lemez majdhogynem végig dübörög. Alapból nagyon erős és energikus az összes dal és ezeknek még ad egy nagyon durva súlyt is a Drop G# hangolás. Ilyen mélységben nehéz jó basszus témákat írni és még nehezebb jó bőgő hangzást találni, ami által valahogy kiemelkedik a hangszer a zene aljából. Nekik ez is sikerült. :)
A robogást itt ott megtöri egy-egy zseniális elszállós ambient téma és két instrumentális dal is. Nem tudom a srácok honnan szedik ezeket a remek dallamokat, de nagyon feldobja a zenéjüket.
Ugyan a Karlo Horvat féle Goliath's Brow már ismerős volt számomra, a lemez meghallgatásakor megint csak letépte az arcom. Karlo remek énekes de még nála is jobban lenyűgöz Bencze Márton.
Nagyon fülbe mászó, néhol slágeres énektémákkal színezte ki a már amúgy is dallamos zenét. De persze azért néha kitör belőle is a bivalybőgés. :)
Mindent összevetve egy hihetetlenül hangulatos, iszonyat magas színvonalú lemezt kaptunk a székesfehérvári bagázstól. Messze megüti és talán túl is szárnyalja a hazai meinstream zenekarok színvonalát. :)

10/10

http://www.facebook.com/absentdistance?fref=ts
http://www.myspace.com/absentdistance
http://absentdistance.bandcamp.com
http://got-djent.com/band/absent-distance
http://www.last.fm/music/Absent+DistanceLen