2012. november 13., kedd

Absent Distance ~ Common Ghost of the Lifelines

Néhány napja jelent meg a hazánkban hiánypótló zenekarként emlegetett Absent Distance első, bemutatkozó  lemeze. A lemezt egy az egyben a srácok készítették el, teljesen önerőből. A munkálatokról és a tervekről a zenekar két fő mozgató rugóját Pencs Tomit és Matolcsi Pecát faggattam.

A két évnyi zeneszerzés, zenészkeresés, stúdiózás végre meghozta a gyümölcsét. Azt hiszem joggal lehettek büszkék az eredményre. :)
T.: Üdvözlünk mindenkit. Igen, abszolút elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Nem csak azért, mert sokat melóztunk az anyaggal, hanem mert úgy érezzük, sikerült valami jót lerakni az asztalra. Eléggé időszerű volt már ez a kiadvány, hiszen ahogy mondtad is, a legrégebbi dal  már több, mint két éve íródott. Sajnos csak egy olyan nóta van a lemezen, amit még senki semmilyen formában nem hallott. De így teljes a csapat, úgy éreztük, hogy meg kell mutatnunk ezt egy ilyen összeszedettebb formában is. Sokan mondják még mindig, hogy instrumentális verzióban kéne nyomnunk, mint az elején, de titkon azt is reméljük ettől a lemeztől, hogy többen ismernek meg minket ezáltal.
P.: Egy ideje szerettük is volna már lezárni ezt a nagyjából 2 éves szakaszt, és egy olyan formába önteni, ami méltó is ehhez. A felvételek már tavasszal elkezdődtek, de egyéb ügyes-bajos dolgaink miatt kicsit nyögvenyelősen haladtunk, úgyhogy örülök, hogy végre be sikerült fejezni; és elégedett is vagyok vele – a mindenkori pesszimizmusom ellenére is :). Az új ötletek pedig már egy ideje elkezdtek gyűlni, szóval ilyen téren is időszerű volt már ez.

Az egész lemezt otthon vettétek fel. Voltak húzósabb dolgok, vagy minden gördülékenyen ment?
T.: Gyakorlatilag az egész húzós volt, tekintve, hogy jobbára csak kísérletezgetünk mindennel, hiszen nem mondanám, hogy értünk ahhoz, hogy kell megkeverni illetve masterelni egy anyagot. A felvételekkel nem volt különösebb gond, hamar felment minden. Ádi (Halomhegyi Ádám - bassszusgitár) egy délután alatt feltolta az egészet, a többi is simán ment, igaz elég sokszor újravettünk sok mindent, mert volt, hogy nem voltunk elégedettek. Az énekfelvételeken csak Márton (Bencze Márton - ének) volt jelen, illetve Vándor Erik (Conan's First Date), aki külön- és kiemelt köszönetet érdemel. Na jó, valójában egyszer mi is ott voltunk, de arról nem beszélünk. Énekfelvételnek indult, házibuli lett belőle. Péter sajnos nem emlékszik semmire és egy homlokára rajzolt pénisszel ébredt. Nem szabad este 10-kor elaludni egy olyan helyen, ahol rengeteg alkohol van... Szóval összességében sokat  tanultunk a felvételekből.
P.:  Én úgy éltem meg a dolgot, (természetesen amikor nem a fallikus gondolatokban lubickoló úrfik használtak önkifejezésük vásznaként  :)), hogy izgalmas az ilyesmi. Több dologba nyúltunk bele radikálisabban, amiket eleinte “jól beváltként” kezdtünk kezelni. Talán a fülünk is fejlődött, ami a hangzásbeli elképzeléseket illeti.  Nyilván egy hangmérnök szemével nézve biztos tartalmaz gyermekbetegségeket az anyag, de azt mondhatom, hogy amit mi szerettünk volna hallani, azt sikerült elérni.

Minden stúdiózásnak megvannak a vicces pillanatai.... :)Nálatok mi volt a legemlékezetesebb?
T.: Az előbb említett elég vicces volt. Valójában szomorú volt, mert néha úgy éreztük, hogy gyűlöljük a másikat.

Marcinak nem lehetett könnyű dolga a szövegek megírásával, hiszen a legtöbb dalnak már az érkezése előtt megvolt a címe.
T.: Mártont nem  nagyon érdekelte, hogy kapcsolódik -e a szöveg a dalok címéhez. De ez nem is baj.  Sok értelmét nem láttuk a címeket megváltoztatni, hiszen ezek ismert dalok, és talán néhányan átverve érezték volna magukat. Nehéz is lett volna szöveget írni a dalcímek után, hiszen az It's Sulfur a Supernatural című sorozatból jön. A The Specialist első munkacíme John Rambo volt, de az fura lett volna, szóval kerestünk egy másik Stallone filmet. Szeretünk vicces munkacímeket adni a daloknak, de erről inkább most nem beszélnénk.

Ti ketten alkottatok dobtémákat a már korábban elkészült számokhoz. Most a nagylemezen Dávid mennyire nyúlt bele a dobsávokba?
T.: Nem nagyon.  Ennek az az oka, hogy amikor Dávid jött, akkor a lemez már majdnem kész  volt. Így is elég sokáig húztuk a megjelenést, nem akartuk tovább. A jövőben azonban ez másként lesz, mivel mi nem tudunk egy dobos fejével gondolkodni, Dávid pedig annál inkább. Született már olyan dobtéma is, amihez négy kéz is kevés lett volna, de természetesen ez a lemezen nem hallatszik már.
P.: Azért pár dolog akadt, amit még próbák közben játszott Dávid úgy, hogy azt mondtuk, hogy a lemezre szánt verziót is átírjuk. És bár tényleg elenyésző volt ezeknek a száma, remélem, a jövőben ő is nagyobb részt fog tudni vállalni ebből.

Korábban elég sok videó készült az nóták még instrumentális verziójához, viszont még egyszer sem láttuk a zenekart együtt. Terveztek videoklipet?
T.: Terveztünk. Tervezzük még mindig. A megjelenés előtt szerettünk volna, de ez láthatóan nem jött össze. Sajnos az idő és a koncepció teljes hiánya meghiúsította a dolgot. Azonban a jövőben mindenképpen lehet ilyenre számítani.

Továbbra is a külföldi szimpatizánsok tábora a népesebb?
P.: Több még mindig a külföldi arc, de szerencsére egyre többen hallgatnak minket itthon. Koncertezni is elkezdtünk, ez is segít a dolgon. Nagyon szeretnénk itthon népesebb körben megismertetni a zenénket. Ez most a fő cél.

Azok akik élőben szeretnék hallani az albumot mikor és hol csíphetnek el benneteket? :)
T.: Ha még nem vagyunk túl ezeken a dátumokon, akkor november 16-án Budapesten egy Iskola nevű helyen, a Grand Mexican Warlock társaságában, valamit 17-én Székesfehérváron lesz a hivatalos lemezbemutató a Stay Brutal Fest 2 keretében.

Len