2012. október 12., péntek

Niburta - Scream from the East ~ Villáminview

 Hétfőn jelent meg modern metált, metálkórt balkáni népzenével keverő Niburta első nagy lemeze, az októberi Hammer World mellékleteként. A srácok rengeteg munkát öltek az anyagba és úgy tűnik meg is érte. Hormai Balázs válaszolt néhány rövid kérdésemre.

A sokéves munka végre meghozta a gyümölcsét, megjelent a Niburta első nagylemeze. Milyen érzés?  
Nagyon jó! Kicsit, ha érzelmi vonalra visszük, akkor ez a mi gyermekünk, ami megszületett, mi pedig büszkék vagyunk rá, és szeretjük !
Tudod, sokat hallottam, hogy ebből nem lesz semmi, felesleges pénz, idő, energia költés. Most látom, hogy végül nekem lett igazam és bár sokszor újból a semmiből el kellett újrakezdenem és építkeznem, akár képletesen nekimenni a falnak és csinálni... kellett ez a kitartás és makacsság, mert meglett az eredménye!

Akik beteszik majd a lejátszójukba a korongot, mit várhatnak az anyagtól?
Nos, akik esetleg a lejátszáshoz anyagoznak is...hát elég nagy élmény lesz!!
Viccet félretéve, egy álmot a magyar és balkáni határvidékről, a maga sötétebb hátborzongató hangulatával. Az egész zenénk váltakozó, egyszer finoman simogatja a lelkedet, máskor meg leordítja a fejedet. Ahogy Niburta a születés és a pusztítás mitológiai alakja, mi is úgy vetjük bele magunkat a zenélésbe. Beletettünk kis zenei humort is feszültségoldás gyanánt, illetve van az albumon egy teljesen akusztikus, tradicionális, balkáni dal is!

Miről szólnak a dalok?
Érzelmekről, színtiszta érzésekről, a mindennapjainkról... A régiek zenéje modern köntösben!
Elveszett értékek,szerelem, csalódás, halál, mese... van itt minden, nem is akarok nagyon belemenni, hallgassátok meg, és döntsétek el, nektek mit mondanak a dalok, hiszen mindenkiben más és más érzelmeket szólaltatnak meg.
Mi csak a kiindulási pont vagyunk, de az, hogy Te hova jutsz el a zenehallgatás során, az csakis a saját lelkedtől függ !

Milyen volt a lemezbemutató koncertetek?
Remek hangulat volt a Samhain Feszten a club 202-ben, jó zenekarokat láttam, hallottam illetve sok régi baráttal ismerőssel találkoztam. A korai kezdésünk ellenére (17:00) elég sokan voltak kíváncsiak ránk, aminek nagyon örültünk. A technika ördöge itt se állt mellénk, szinte süketen kellett játszanunk a számokat mert visszafele alig... vagyis inkább semmit se hallottunk abból, amit játszottunk. A hangosítási gondokból adódó csúszás miatt egy rövidebb műsort is tudtunk előadni, de azért remélem, így sem okoztunk csalódást!

Nagyon ütősre sikerült az első klipetek is, készültök még ilyesmivel a közeljövőben?
Köszönjük, igen, eléggé igyekezett az alkótói gárda megvalósítani a szám lényegét, és azt hiszem ez sikerült is nekik. Bemutatja a sámán első utazását a szellemvilágban a maga látói káoszával, a modern és régi dolgok keveredésével. Ha kicsit rendeződünk anyagilag és pénzügyi mocsarunkból kimászunk, akkor az új album egyik dalához is csinálunk egy klipet, ami kicsit komolyabb, keményebb témát fog feldolgozni ! Zeneileg is haladunk egy mélyebb, durvább világ fele....ez a történet még csak most kezdődött el !!

http://www.facebook.com/niburta?fref=tsLen