2012. július 31., kedd

ZUD ~ Machine Born

A pár hónapja már zenekarként is működő pécsi ZUD, hosszas munkálatokat követően, most hétvégén végre kiadta kislemezét, ami igazából nem is olyan kicsi, hiszen egy több mint fél órás anyagot kaptunk. A már két éve megszületett alapötletről, az érdekes stílusról, a dalokról és a csapat terveiről a zenekar samplerét/vokalistáját Bencsik "Becse" Gergelyt faggattam.

Üdvözöllek a Blackbird-ön!
Néhány éve már meséltél nekem a ZUD-ról, sőt még ötleteket is mutattál, de csak most érett zenekarrá a dolog. Mi tartott ennyi ideig?
Szervusz és szervusztok!
Részben az volt az oka a sok várakozásnak, hogy akkor nem találtam még meg a megfelelő embereket a feladatra, illetve nem voltam eléggé tanult és megfontolt, hogy egy ilyen volumenü projectet vezessek. Két évvel ezelőtt jött az alapgondolat, azonban az akkori zenésztársak egyike gyorsan eltűnt a színről, a másik mai napig a csapat basszerosa (Rab 'Kráken' Attila), így sokáig csak egy félretett ötlet volt. Közel egy éve azonban besoroztuk Monoszlai Bettit (dob) és Eckert Attilát (gitár). Elkezdődtek hát a számírások. Az elsőkből amúgy kettő nem is került fel az EP-re, mert oly' módon nem voltunk még egy hullámhosszon, hogy azt eltettük későbbre. Úgy vágtunk neki az EP felvételének, hogy egy gitárossal felrakatunk minden sávot, majd ahol harmonizáció vagy solo van ott egy sáv samplerről jön majd. Azonban egy februári napon elém állt Kráken és mondja, hogy van egy cimborája, aki jól is pödri és érdekli is a dolog. Meghallgattuk, azonnal be is vettük, ő Fülöp 'Cannibal' Norbert. Februárban rá is vetettük magunkat a felvételnek, ami túlélt pár félévközit, vizsgaidőszakot, társait.

Hogy teltek az első próbák? Közös jammelgetés, vagy valaki vitt már le kész témákat?
Akárkivel nem zenélek együtt. Ezt mindig megfogadom, de sokszor nehezen tartom meg. Akármilyen csúnyán is hangzik. :'(
A rosta, amin minden ZUD tag (nagy örömömre) kényelmesen és gyorsan átment, egy improvizáció. Előkerült a midi controler, beraktam valamelyik szintit és toltuk. 5-10-20 perceket, abba sem akartuk hagyni. Így volt ez mindenkivel.
Hogy hogyan indult el a dalszerzés? Voltak alapjaim nekem is, volt, hogy lementünk a terembe 1-1 üveg borral és ami akkor létrejött, azt később megigazítva, kicsinosítva felhasználtuk. Olyan is volt, hogy a dobosunk, Betti elkezdett kalapálni egy ritmust. Beszállt egy riffel a gitár, a basszer, addig előkotortam egy hangszínt és már rögzítettünk is. Illetve ez is egy új dolog: miután Cannibálunk beszállt, felrakott egy mobilos videót a zenekari csoportba, amin rázúz az egyik [soulvoid] számra. Annak sem kellett több, már az EP-n van, némileg átdolgozva, meghangszerelve és szövegezve.
Azóta több ilyen videó is előkerült már. Témában nem vagyunk szegények. :)

Érdekes stílusban utaztok, mesélnél róla? 
„Stílusunk nehezen behatárolható...”
/ a klisé válasz / :)
Csak annyit szoktunk írni, hogy electro-metal. A nyers, piszkos, olykor glitches hangzás mellett sok retrónak tűnő, jellegzetes trance-techno hangszín is előkerül, ahogy néhány gitárszólam magán hordja Eckert Attila '80-as, '90-es trash és progresszív érdeklődési körét. A riffek és a dobtémák sokszor a csapat modern-metal igényéből merítenek. Játszottunk rengeteget a mindenféle ritmusokkal és a még nem publikált témákban is vannak hajmeresztő kanyarok, ám hogy ebbe még mi mindent gyúrtunk bele, azt sokáig lehetne taglalni. Megnevezi ki-ki, amit fel vél benne fedezni. Reméljük felfedezhető, fürkészhető anyagot tudtunk a hallgatók elé tenni.

Miről szólnak a dalaitok?
Az elején megfogalmazódott alapgondolat nagyon sok irányba elment már. Van olyan szám, amely André Comte-Sponville hűségről alkotott gondolatait viszi tovább és vonja kérdőre a ma emberét. Van, amelyik a lelkiismeret nevében szól az emberhez. Van, amiben egy vallomást hallhatunk az embertől a feltételezett ítélet napjának végóráiban. (az egyetlen magyar nyelvű szám, minden versszaka összefoglalja az EP egy-egy számának alapgondolatát)

Hogy mentek a felvételek? Úgy tudom minden nálad készült. 
Ez így van. Pénzünk nem volt arra, hogy a felvételt más stúdióban készítsük, illetve tudom, hogy mennyiben korlátozza  a lehetőségeket producerként az óradíj és a korlátozott hozzáférés gondolata. Így -miután más munkákhoz már elkezdtem beszerezni az eszközöket- magam rögzítettem, kevertem és mastereltem az EP-t. Ezt gyakorlatban némi demo szintű felvétel előlegezte meg, azonban ez az első és eddig leghosszabb, komoly idővel és aprólékossággal elkészített, egybefüggő munkám. Lévén, hogy az első, messze nem hibátlan, azonban úgy véljük és (a cikk írásakor még csak korlátozott számú) feedback szerint elértük a kívánt hatást.

Nyilván mindenki egyformában szereti a gyermekeit, de biztos van egy nóta ami valamiért közelebb áll a szívedhez. 
Igen, ez az EP 5. száma, a Death on Wings. Rettenetesen sok energiát sikerült belesűríteni, ami élőben és a mixdownokon is úgy tör elő, mintha az ég akarna leszakadni. Dallamos, szögelős, metálkodós, Eckert Ati szólójától nedvesednek még a falak is.


Volt már egy fellépésetek is nem olyan régen, hogy fogadott benneteket a közönség?
Komoly technikai problémákkal indultunk, miután a klubban olyan helyzet állt elő, hogy nem volt meg a megfelelő mennyiségű technikai eszköz. (az utolsó kábelt egyenesen a falról szedtem le, később a technikussal megbeszélve a dolgot) Sajnos mire megoldottuk a problémát, az egybegyűltek nagyja elhagyta a fedélzetet. A többiekkel szépet zúztunk, ahogy ez a képeken is látható. A teljesne új és ismeretlen zenét úgy itták, mint más a vizet. A koncert után sokan jöttke oda, hogy elmondják, mennyire tetszett, vagy mennyire nem, viszont az azt követő egy hétben 150-ről 220-re növekedett a kis likekosarunk tartalma.

A P-Day-i bulin (aug. 18. Pogány) kívül láthatunk még valahol majd titeket a közeljövőben? 
Bizony! Hamarosan jövünk az új koncertdátumokkal. Lettek volna újak, ám Szigetváron nem dívik a telefont felvenni. Biztos szarok vagyunk. :)
http://www.facebook.com/events/247108465408222/

Koncerteken arcfestéssel jelentek meg, miért?
Mert a való életben olyan rondák vagyunk, hogy azt mutogatni nem túl előnyös. Eredetileg nem festést szerettünk volna (a ronda pofánkra), hanem maszkot, azonban egyelőre sem a szilikont sem a pvc-t nem tudtuk kivitelezni. (még!)
Bár erősen gondolkodunk a hegesztőszemüvegeken. :)

Most hogy kint van az EP, mik a további tervek?
Itt az ideje terjeszteni! Koncerteket kezdünk szervezni és végre bólogatni az érkező ajánlatokra, szétküldjük az étert az EP-vel és vadul dolgozunk a további számok hangszerelésén. Illetve minden eddigi számot letranszponálunk d-ről c-re. Új hangszerek, új presetek, új ötletek, ez ilyen. Í
Nekiállunk megépíteni egy hibrid, electro-akusztikus dobszerkót, folyamatosan kísérletezünk új hangzásokkal és tervezünk tesztelni egy „silent stage” megoldást. Azok a számok, amelyek még félkész állapotban vannak, még több brutalitást és monumentális elemeket tartalmaznak.
Felvetült az ötlete egy videoclip-animáció megfejtésnek, viszont ezt még távlati kérdésként kezeljük, lévén a pillanatnyi anyagi helyzetünknek.

Köszönöm a válaszokat.
Várjuk a ZUD fejleményeit. 
Köszönjük a lehetőséget! Töltsétek le az EP-t, adjátok oda a cimboráknak, járjatok sokat koncertre és ne spóroljatok az alkohollal!

https://www.facebook.com/zudband


Len