2012. július 2., hétfő

Reason ~ Healer ~ Villáminterview

Úgy tűnt nagyon szeretitek a klipekkel kapcsolatos rövid interjúkat, úgyhogy úgy gondoltam megpróbálom rendszeressé tenni a dolgot. Ma reggel jelent meg a Reason zenekar első hivatalos klipje. Ezzel kapcsolatban a zenekar egyik gitárosát Horváth Attilát kérdeztem.

Na hali!
Végre elkészült a régóta várt videótok! Gratulálok hozzá! :)
Köszönjük, ahogy a Blackbird Music kitüntető figyelmét is. Nálad mutatjuk be a klipet először.

Először is kíváncsi vagyok, hogy honnan jött az alapötlet.
A klippel már rég adósok voltunk a közönségnek, sőt magunk is éreztük, hogy a zenekar népszerűsítésében jelentős segítséget nyújthatna. Tulajdonképpen ezzel szeretnénk lezárni a Halcyon Days korszakot. Most úgy érezzük, hogy a sok koncert, lemez review-k és interjúk mellé a klippel megtettük az anyagért azt, amit tudtunk, közben pedig sokat tanultunk a következő lemez sorsának irányításához.
Az alapötlet az In Flames - Take This Life bónusz DVD-jéhez készült felvétele adta, ahol néhány statikus kameraállásból vették fel a képi anyagot. Mi ennél láthatóan tovább merészkedtünk, de a minimalista alapötlet innen ered.

Végül miért maradtatok a zenélős klipnél és miért nem készült egy sztoris mellék szál?
A The Healer-hez volt egy sztoris ötlet is, de végül főként anyagi megfontolások miatt maradtunk a zenekarra fókuszáló image klipnél. Egyetlen dologban nem voltunk hajlandóak kompromisszumokra az pedig a hangulat. Ennek érdekében a filmes szakmában méltán elismert Nagy Viktor Oszkár segítségét kértük. Amellett, hogy Viktor neve több fesztiváldíjas alkotást, nagyjátékfilmet, dokumentumfilmet fémjelez, gyermekkori barátunk és évekig volt a Reason basszusgitárosa. A képi világ, a színek és a kameramozgások nagyon passzolnak a dalhoz, és nagyon Reasonös az egész. Viktor remek munkát végzett. Mi lett volna, ha nem nullához konvergáló költségvetésből kell gazdálkodnia?! Remélem a következő klipnél kiderül. ;)

A videóban látható helyszín talán a próbatermetek? :)
Nem, bár itt is szoktunk próbálni. Ez a Dürer Stúdió próbaterme. Azért választottuk, mert a próbatermeik nagyok, és igényesen felszereltek.

Hányszor játszottátok el a dalt, mire meg lett a szükséges nyersanyag mennyiség?
A dolog persze most sem ment simán... 3 órára vettük ki a termet és a szokásos "Vaczó Gabi (dob) késik" mellett a teremmel is problémánk akadt. A kisebbik baj az volt, hogy a lábdob számunkra stílusidegen Group N' Swing zenekari logós bőrt viselt, aminek cseréjére nem készültünk, de a terem egyik neonjának brutális vibrálása még ennél is zavaróbb volt. Egy órába és egy a másik zenekar próbaköltségének felébe került, mire átkönyörögtük magunkat a másik nagyméretű terembe. Mindenkiről és néhány totál beállításból legalább két felvétel készült, összesen kb. 15-ször mehetett le. így utólag nézve még lehet pár felvétel jól jött volna, de mivel óradíjasban nyomultunk, és utánunk jöttek mások, beértük ennyivel.

Miért pont a Healer lett a választott nóta?
Egyrészt egy nyolc perc környéki October nem a klipes terjedelem, másrészt a Healert és különösen a refrénjét minden értékelésben kiemelték. Emellett a Halcyon Days legrégebbi dala, ami számos koncerten is bizonyította, hogy elsőre is fogós és sokadjára sem unalmas. A cél, hogy minél nagyobb legyen a közönségünk, erre pedig a Healer a legalkalmasabb.

Mostantól azért gyakrabban várhatók hasonló jellegű megmozdulások is? :)
Mindent meg fogunk tenni azért hogy a következő klip az új lemez egyik dalával még közvetlen a lemez előtt jelenjen meg. Addig pedig házi videókat fogunk posztolgatni a felvételi munkálatokról vagy akár a következő, július 19.-i akusztikus estünkről, amelyre minden érdeklődőt várunk a Club 202 kerthelyiségébe.

Várjuk az újabb videókat, de addig is lássuk a Healert!

http://www.facebook.com/ReasonMetal


Len