2012. július 26., csütörtök

Gémes Norbert ~ Aria Excel

Üdv az olvasóknak!
Norbi lennék a, Kistópart utca nevezetű formáció gitárosa. Sajnos ha valaki a nevünkön felbuzdúlva ránk keresne némi alternatív rock vagy igazi legalja punk zene reményében, azt ki kell ábrándítsam,  ugyanis teljesen másban utazunk. Eredeti hangszerem az a basszusgitár, viszont most a 6 húros, és némileg rövidebb nyakkal megáldott jószágomról ejtenék pár szót nektek.
Sokan sznobságból nem foglalkoznak az olcsóbb gitárokkal (elvégre miért venne 40 ezerért hangszert az ember, amikor van a boltban 240 ezerért is), megint másoknak kizárólag az agyonistenített márkák felelnek meg, magyarul ami nem Jackson/Ibanez/ESP, az már eleve csak rossz lehet. Őket szerintem nem fogom tudni meggyőzni, de talán a vásárlás előtt álló kezdőknek szolgálhatok némi támponttal.
Hőn imádott hangszerem egy Aria Excel szólógitár. Úgy négy éve került hozzám. Kemény 39000 forint volt az ára vadonatújan, garanciával. Még mielőtt az olvasó abbahagyná eme írás további böngészését, ki kell ábrándítsam. Maga a gitár (én csak Arankának hívom) tökéletesen megállja a helyét. Évek óta társam a koncerteken, és még nem hagyott cserben sose. A test anyaga égerfa, és hangsúlyozom: FA. Ez nem az a furnér rettenet, amit gyakran nagy cégek készítenek kiszuperált NDK ágyneműtartókból, belépő széria néven. Kinézetre semmi extra, egy fekete superstrat, erőteljesen Jackson utánzat. Legfőbb tulajdonsága, hogy minden téren eszméletlenül kényelmes. Minden az utolsó milliméterig a legideálisabb helyen van elhelyezve. A potméterek kézreállnak, a pickup váltó után se kell veszettül nyúlkálnod. A nyaka 22 bundos, D profilú. Az első bundtól az utolsóig tökéletesen játszható, még a legmagasabb hangok után se kell erőd megfeszítve kapkodni, szóval tökéj. Mivel nálam a kényelmes játszhatóság a legfontosabb szempont, ezért ezeket a tulajdonságokat roppant mód tudom díjazni. 12-es Daddario húrokat használok, mivel eléggé mélyre vagyunk hangolva (ejtett A#), de szerencsére Arankának ez se okoz gondot. Pontos, nem csörög, a hangolását is viszonylag jól tartja.
A pickupok HSS elrendezésűek. Hatalmas pluszt ad, hogy a hátsó humbucker felezhető, tiszta témáknál egyszerűen szép. A gitár hangját nem nevezném se „hűdejónak“, se „istenemderossznak“. Tökéletes kompromisszum, a japán gitárokra jellemző „semleges“ hangszínnel rendelkezik, legjobban talán az Ibanezekre hasonlít ilyen térem. Sőt. Fogj egy 80 akárhányezres Ibanezt, csináld meg rendes anyagokból, add el fele áron, és kész is van az Aria Excel. :)
Összegezve: én odáig vagyok Arankámért. Ugyan nem mérhető össze a 100.000 ft feletti gitárokkal, de a nagy cégek hasonló, sőt ennél magasabb kategóriába sorolt hangszereit gyalázza, büszkén mondhatom. Évek óta hű társam koncerteken. Ha valaki venne egy jó kezdőgitárt, vagy esetleg második hangszert, netalán nem akar/tud sokat költeni, azoknak csak ajánlani tudom, és persze mindenki másnak is. A jó hangszernek lelke van, nem az ára és a márkája adja meg ezt neki. Hamarosan előrukkolunk egy hangzóanyaggal, akkor majd mindenki eldöntheti a füle alapján, hogy igazat mondtam-e. :)

Köszönet a figyelemért, a szigorúan három „K“ betűs ROKKK legyen veletek!

http://www.facebook.com/kistopartutca


Len