2012. június 12., kedd

Sadistic Mind ~ "Háború, kínzás, halál... és az élet egyéb habos oldalai"

Nem olyan régen Budapesten született egy eléggé brutális, klasszikus trash-metal zenekar. Súlyos szövegek, tökös riffek... imádják a színpadotés hamarosan EP-t is adnak ki. A csapatról az egyik gitáros, Kobolák Márkkal beszélgettem. :)

Üdv haver itt a Blackbird keretin belül. Nos, igazából alig pár hónapos zenekar vagytok. Sok mindent nem lehet még tudni rólatok. Mesélj egy kicsit a történetről, hogy hogyan is jött az ötlet, hogy zenekart alapítsatok.
Őszintén szólva maga a zenekar projekt formájában már lassan 2 éve létezik. Kedves dobos kollegámmal pár hónapja csatlakoztunk ehhez az egészhez és, ahogy említetted így teljes egészében, mint egy kész zenekar azóta vagyunk fellelhetőek. Nem mondanám, hogy hirtelen ötletként pattant ki a fejünkből, hogy na akkor mi most ezt fogjuk csinálni, inkább a közös zenélések és iszogatások hozták össze annyira a csapatot, hogy belávágtunk komolyabban a közös munkába.

Miért pont a thrash metal a választott irány?
Egyszerűen azért mert ezen nőttünk fel és ez az a zene amivel teljes mértékben azonosulni tudunk. A thrash a maga korában újításnak számított. Keményebb, gyorsabb, átűtöbb volt, mint az addig játszott stílusok, persze tisztában vagyunk vele, hogy azóta rengeteg új műfaj ütőte fel a fejét, amire páran azt mondhatnák, hogy ez durvább, technikásabb, jobb, de egyik se adja vissza azt az életérzést számunkra, amit a trash viszont igen. Akik hozánk hasonlóan szinte az anyatejjel egy időben ismerkedtek meg a Slayer-rel, Megadeth-el, Sodom-mal, Metallica-val, stb. azok tudják, hogy mire gondolunk.

Mesélj egy kicsit erről a bizonyos thrash életérzésről. :)
Tudtam, hogy előbb utóbb kiszúrsz velem egy ilyen kérdéssel :D. Erre elég nehéz válaszolni. Az ember csak belép a próbaterembe, vagy épp felmegy a színpadra (persze ezt megelőzően egy kevéske alkoholt is elfogyaszt) és elkezdi játszani azokat az agresszív riffeket, amik nem arra hajaznak, hogy minnél bonyolultabbak és modernebbek legyenek, hanem csak simán letépik a fejedet. Tömény erőt érzel magadban és leírhatatlan dolgokat hozz belőled elő.

Ha már a színpadnál tartunk... elég hamar kiálltatok a nagyérdemű elé.
Igen, igen. Aki lépett már színpadra az tudja, hogy mekkora élmény ott lenni és egy ilyen közös pillanat a zenekar tagjait is csak jobban összehozza. Erre szükségünk is volt, ahhoz, hogy biztosak legyünk, hogy élőben is megálljuk-e a helyünket egymás mellett. És persze kiváncsiak voltunk már arra is, hogy milyen visszajelzéseket fogunk kapni.

Milyen visszajelzéseket kaptatok? :)
Szerencsére pozitívakat. Sokan odajöttek gratulálni és megkaptuk a legnagyobb elismerést is. A mi koncertünkönk olyan pogó volt, hogy szó szerint repültek az emberek.

Egyébként saját dalokat játszotok, vagy feldolgozásokat?
Mivel még nem ismerik sokan a zenénket ezért vegyesen vannak sajátok és feldolgozások a számlistánkban. Játszunk Slayer-t, Metallica-t, Sepultura-t és persze Sadistic Mind-ot!

No, mesélj a saját dalokról!
Egyelőre a koncerteken a keményebb és agresszívabb saját számainkat mutatjuk be, mint például a zenekar nevét is adó kb két és fél perces, energiabomba Sadistic Mind-ot vagy a Blessed by the Guns-ot, ami előtt mindig rászólunk a dobosunkra, hogy most nyugi és rendes tempóban kezd, különben itt szakad le a kezünk. De persze a mi tarsolyunkban is vannak líraibb számok vagy épp kicsit komplexebb nóták is. Ezeket is megismerhetitek majd hamarosan mivel júliusban végre eljutunk stúdióba.

EP-t terveztek felvenni? Vagy talán nagylemezt rögtön?
Kezdésnek csak egy négy számos EP-t tervezünk felvenni, amivel megmutatjuk különböző oldalainkat. Aztán, ha lesz igény a zenénkre és lesz legalább egy két arc, akinek nagyon bejön a dolog, akkor neki állunk a nagy lemeznek is.

Említettél pár dalcímet is ugye. Tényleg elég durvának hangzik a dolog. Miről szólnak a számok szövegileg?
Háború, kínzás, halál... és az élet egyéb habos oldalairól ! :D
Persze komolyra fordítva a szót mi is felelevenítjük a hagyományos thrash témavilágát és belecsempésszük napjaink problémáit.

Hogy megy nálatok a dalírás?
Általában egyikünk otthon kieszel egy témát és próbán megmutatja a többieknek, onnantól kezdve pedig következik a közös munka. Persze meg kell említenem, hogy a szólógitárosunk egy kifogyhatlan ötlet gazda. Rá mindig számíthatunk, ha mi épp alkotói válságban szenvedünk. A szövegeket pedig legtöbbször az énekesünk írja. Ennek oka talán az lehet, hogy ő az egyetlen diplomás és csak ő tud írni :D... bár mi is felzárkozunk lassan hozzá.

Lemez mellett videót is terveztek?
Tervezni mindent tervezünk. Már meg is van az alapötlet a klipp-hez, de a "kedv" még hiányzik hozzá. Gondolom érted mire célzok.

Ennyi brutalitás után lehet felesleges megkérdezni, hogy miért pont ezt a nevet választottátok.... de hátha... Van-e valami különleges háttere a dolognak?
Igazából rengeteget gondolkoztunk azon, hogy mi is legyen a zenekar neve, mit is hallanánk szívesen a közönség szájából egy koncerten ordítva. Sok lehetőségen átrágtuk magunkat, de egy se bizonyult megfelelőnek. Vagy volt már olyan zenekar vagy nem tetszett mindenkinek az ötlet. Aztán eszembe jutott, hogy basszus vannak kész számaink, amiknek olyan jó címeket adtak a srácok. Miért ne lehetne az egyik épp a zenekar neve is. Így lettünk végül Sadistic Mind. Pechünkre persze fél hónapra rá megjelent egy kolumbiai Sadistic Mind nevű thrash formáció is a neten, de most már azért is megtartjuk!

Na és mik a tervek nyárra, az EP-n kívül?
Rengeteget szeretnénk koncertezni. Június 16.-án fellépünk a Dürer Stúdióban a Rock Napja alkalmából, Júliusban előreláthatólag a Filterben leszünk megtallálhatóak és tervezzük, hogy elhagyjuk Budapestet és bemutatkozunk Debrecenben, Szentesen, ...

Hát akkor sok szerencsét kívánok nektek a terveitek megvalósításához. Várjuk az EP-t! :)

https://www.facebook.com/pages/Sadistic-Mind/120843501373341

Len