2012. május 8., kedd

Rönk ~ "Micsoda MILF ez a nő"

Már korábban megismerkedhettetek az Erózió nevű punk csapattal, most ideje hogy bemutatkozzon a testérzenekarunk a Rönk. A srácok hamarosan lemezzel jelentkeznek, íme egy kis kedvcsináló hozzá. :)

Üdvözöllek a Blackbird oldalon.  
Az interjú központi témája ugyan az új lemezetek lesz, de előtte kicsit ismerkedjünk meg a zenekarral, hiszen még sokan nem ismernek titeket.
Sziasztook! Először is köszönjük a lehetőséget, hogy a Blackbirdnek adhatunk interjút. Ez sokat jelent számunkra, ugyanis sosem hittük volna, hogy a zenekar eljut valaha is arra a szintre, hogy bárki interjút kérjen tőle. Hálásak vagyunk érte.
Mi vagyunk a Rönk zenekar Dunaszekcsőről. 5 főből állunk: Papp Zsigmond(Zsiga) a szólógitáros és a vokál, Bíró Zoltán(Zoli) az ének, Schnell Róbert(Robi) a basszusgitáros, Salamon Gábor(KisGábor) a dobos és Kún Norbert(Nörb) a ritmusgitáros. A zenekar alapvetően szekcsői, mert 3an ott is élnek, azonban Nörb mohácsi lakos, Robi pedig lánycsóki. A bandánk egy nem éppen szokványos punk zenekar, de az interjú és a jövő során ezt tapasztalhatjátok. Most már főleg saját számokkal dolgozunk, de régen mi is feldolgozásokat játszottunk. Nagyjából ennyi a bemutatkozás..szóval nyugodtan felcsaphatjuk azt a mondatot, amit Kiss Ádám és még sokan mások is használtak már, mikor felkészületlenül megjelentek az érettségi szóbeli részén, és leülve a vizsgáztató tanár elé csak ez jutott eszükbe: “VÁROM A KÉRDÉSEKET!” :D

A nevetek, a Rönk is egy vicces történet. :)
Hát igen a nevünk hogy született? Az egy igencsak érdekes történet. Mivel ezt legjobban az alapító tagok és az igazi névadó tudja a legjobban, ezért ezt Zoli fogja elmesélni nektek:  “Az egész történet messzire ível vissza , amikor még kisdiákok voltunk és a „zenekar” szó még nem is volt ismert számunkra .Éppen az uszodába mentünk az suli keretein belül. A suli gyakran szervezett ehhez hasonló kirándulásokat. Jellemző volt rám, hogy az uszodában mindig bent hagytam a kabinban a táskámat, amit később bezártak és emiatt balszerencsétlenül nem fértem sohase hozzá a táskámhoz, és így nem tudtam enni . Az említett kiruccanás is ugyanolyannak ígérkezett, csak most egy segítőkész jó haver rám szólt, hogy a táskámat megint elfelejtettem és jó lenne ha visszamennénk érte, mert ezúttal nem fog kaját adni az amúgy is szegényes készletéből. Nem tudom, hogy kinek mennyire ismerős a helyzet, amikor a medencébe menet a törölköző lecsusszan a válláról és beleesik egy nagy rakás lábvízből álló tócsába. Hát ilyenkor nem hiszem hogy az embernek szép szavak jutnak eszébe, ahogy nekem sem abban a pillanatban , csak én ki is mondtam azokat szavakat vesztemre , ugyanis épp az osztályfőnököm kabinja előtt szóltam el magma, aki erre megfordult , és váratlanul abban a szerencsében volt részem, hogy szemezhettem az egyszemű kobrájával. Bizonyára értitek miről beszélek, és el tudjátok képzelni a helyzetet. Később a haveromnak aki szintén részese volt eme csodálatos látványnak csak egy hozzáfűzni valója volt a dologhoz : -Láttad, hogy mekkora RÖNK fasza volt? Ez a név előtörténete, azonban most ugorjunk a név hivatalos megalakulásához. Zsigának nagyon tetszett eme rideg  történet mondókája, amit sokszor felhoztam neki és mivel akkoriban még igencsak a Punk és Rock muzsika határai között ugrándoztunk, gondoltuk jó lenne, ha ennek a két szónak az ötvözetéből születne meg a nevünk. Így lett először RONK, de ez nem hangzott olyan jól. Mondjuk csak ki sokszor egymás után , RONK RONK RONk RONK ugye ? Értelmetlen. Tehát elkezdtünk gondolkodni, és jot az ihlet, hogy a Motörhead és a Mötley Crew is odatett az O-ra két pontot, ezzel generálva egy igen tetszetős nevet, sőt ott volt még ezenkívül az Edguy nevű zenekar, akik a mi történetünkhöz is hasonlóan az egyik tanárukról nevezték el magukat , így minket kétszeresen szállt meg az ihlet, hogy a zenekar neve RÖNK legyen. Szóval az is lett!”

Az olvasók egy jó része már ismeri az Eróziót. Hasonlóan ti is elsősorban bulizenekar vagytok. Milyen tapasztalataitok vannak a közönséggel?
A legelső tapasztalatunk a közönséggel nem volt felemelő érzés, de mondhatjuk azt, hogy punk zenekarként ez teljesen hétköznapi dolog. Összefoglalva az első élményt: kiváncsian várjuk azt a zenekart, aki hozzánk hasonlóan, egy esküvőn megpróbálja a 40 éves átlagkor feletti közönségnek beadni azt a tényt, hogy a Dead Kennedys és a Ramones igenis JÓ ZENE! De ettől eltekintve, főleg Baranya-megyében, igen hálás közönségre tettünk szert az elmúlt időszakban, és ami igen csak meglepett minket, hogy más, távolabbi településeken is, mint pl.: Enyingen avagy Dunaújvárosban is nagyon kedves emberek fogadtak minket, közel sem kevés létszámmal és hozzá kell tenni még azt is, hogy már saját számokat játszunk csak. Tehát mondhatjuk, hogy vannak helyek még, ahol az emberek igen is kiváncsiak az új zenére és szeretettel fogadják azt. Hozzátenném, nem csak a közönség hat a zenekarra, mi is hatást gyakorlunk a közönségre azáltal, hogy milyen hozzáállással, milyen beleéléssel, megjelenéssel, milyen hévvel csapunk bele a számokba… ez pedig a zenekartagok pillanatnyi lelkiállapotától függ leginkább. Egy laposan előadott, egyhelyben álló zenekar még a leghevesebb partibetyár lelkesedését is csak hamar lelohaszthatja… ha pedig oda a láng, oda a jó érzés. Nem a közönség száma számít, bárkiről is legyen szó, ha akár csak egyetlen ember is áll a színpad előtt, akkor a Rönk zenekar játszani fog, s nekünk az a legnagyobb elismerés, ha látjuk az emberek arcán azt, hogy jól érzik magukat… ha már egyetlen ember tekintetében felfedezzük ezt, a buli már megérte.

Kik a kedvenceitek? Mármint zenekarok.
A Rönk zenekar kezdetben eléggé egyedi stílust képviselt, már ha egy két akkordos dal (egy cowboyról, aki spárgáért megy a bolbta) egyediséget jelent. Az a helyzet, hogy a zenekartagok mindenféle stílus felé kacsintgattak a rockzenén belül, például KisGábor az ős-punk Clash és Ramonest hallgatta/hallgatja sokat, Robiról talán lerí, hogy egy Iron Maiden és Rhapsody törzskönyvezett fanja, ugyanígy látszik Nörbön, hogy a californiai-poppunk stílus, Green Day, Sum 41, Offspring, Blink 182 zenekarok felé kacsintgat. Viszont Zoli volt az, aki már a kezdetektől az úgymond „igazi punkot” hallgatta, többek között Hatóságilag Tilost, Prosecturát, Toy Dollsot és társait, és ő (valamint a Punk cenzúrázatlan története c. könyv) terelte el Zsigát az akkori "mindenféle zene jöhet" hozzáállásától. Azóta a többiek hozzáállása a zenéhez kismértékben változott csak, ami azt jelenti, hogy KisGábor és Robi szeretnek metálkodni, míg Nörb, Zoli és Zsiga a Skrillexet és a Gorillazt is meghallgattják. Két utóbbi tag isteneiknek azonban a Butthole Surfers zenekar tekinthető. Ha azonban a teljes zenekar-kedvenceket kell említeni, akkor a Ramones és a Prosectura emelkedik ki.  

Van már korábban megjelent hanganyagotok?
Az a helyzet, hogy még nagyon anno, amikor azt hittük, hogy jó zenét játszunk, egy kazettára felvettünk egy próbát, ami úgy végzõdött, hogy a Zoli beletörte az egyik gitárkombóba a mikrofon jackdugóját. Ezt a fantasztikus pillanatot is sikerült megörökíteni, a lemezen majd hallható lesz az a minimális részlet. Mikor rájöttünk, hogy ez nem a legjobb minõség, a kamerás felvételeken gondolkodtunk, felvettük a dobot és gitárt együtt, aztán utólag szerettük volna rárakni a basszusgitárt midiben és felénekelni az éneket. Az egyedüli probléma az volt, hogy nem metronómmal dolgoztunk, ezért az éneket még úgy ahogy fel tudtuk venni, de a basszust nem [:D] Aztán, ahogy Zsiga bekerült az Erózióba, és megtudta, hogy Sztivi felvételezéssel is foglalkozik, szerényen megkérte, hogy "ugyan már, légy oly kedves vegyünk fel egy demot a Rönknek, te úgy is értesz hozzá". Mivel Sztivi beleegyezett, 2 nap alatt felvettük 4 szám (Bõ nyállal, Hateköznapok, Így a jó, Lányok I.) hanganyagát, amit rá egy pár hétre Sztivi hallgathatóvá varázsolt. Az egyedüli, ami gond volt ezen a demon, hogy a gitársávokat nyaki pickuppal vettük fel (a másik kipurcant), és emiatt kicsit furán szól.
Azóta készülünk az új hanganyaggal, egy teljes albummal, aminek a Micsoda MILF címû számát már a YouTube-on meghallgathatjátok!
Az új albumotok már elég régóta készül, miért húzódtak el ennyire a munkálatok?
Az új album késése leginkább a lustaságra fogható. Mivel a zenekarból 2 tag is egyetemista, a többiek középsulisok, avagy dolgoznak és az albumot felvevő Sztivinek pedig munkahelye van, ezért nehéz volt időpontot találni a felvételkészítésre. A legmegfelelőbbek a hétvégék voltak, azonban mint tudjátok, az ember hajlamos hétvégén fontosabb dolgokra időt elhasználni, mint a zenélésre (barátnő, család, pihelés, kockulás, bulizás). A másik nagy oka a csúszásnak, hogy a februárban induló Punk Rock Circus Tour, ami egy országos turnénak indult az Erózió és a Látványnépség társaságában, a maradék időnket is elvette, ugyanis kéthetente, valamikor hetente beszervezett nekünk egy koncertet hétvégén. Szóval a felvételek folytatására nulla időnk maradt ezáltal.

Ha jól tudom az Eróziós Sztivivel dolgoztatok. Milyen vele a munka?
Egy régi klasszikust idézve tudnám a legjobban jellemezni a közös munkát:  Sztivivel dolgozni “olyan , mint sajtreszelővel rejszolni: enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas”. Nem ám! Igazából neki köszönhetjük, hogy már az első demónk hallgathatóvá lett alakítva, eltekintve attól, hogy Zsiga gitárján tönkrement a híd pickup. A mostani albumfelvételnél viszont egyáltalán nincs ilyen gond, épp ezért fog sokkal jobban szólni. És nem csak a hangzás a lényeg, a felvételeknél bár az őrületbe tudja kergetni a zenekartagokat az állandó maximalizmusával, ami akkor nem tűnik olyan fontosnak, de utólag hallható, hogy nem volt hiába: nincs elharapott, kihangsúlyozatlan szó, nincs felénél elakadt gitárszóló és sohasem szól  hamisan a gitár. Összefoglalva Sztivi szigorú, maximalista, de ez így van rendjén, ugyanis egy jó minőségű album elkészítése meg is követeli a pontos munkát!

Milyen körülmények között, milyen eszközökkel vettétek fel a dalokat?
Első felvételeink, amelyről a HATEköznapok c. számunk elejét illesztettük be, kazettás magnóval vettük fel, amit az egyik tagunk szervált be a volt általános iskolájából :D A vices az volt, hogy a [REC] gombot folyamatosan nyomva kellett volna tartani, de mivel ekkor ezt senki nem tudta elvállalni, tixo segítségével oldottuk meg a problémát. Szóval nem kicsit volt trash megoldás :D De aztán, sok-sok próbálkozás (számítógépes mikrofon, kamera, konvertálások tömkelege, hallgathatatlan végeredmények) után Sztivi beavatott minket a felvételezés rejtelmeibe. A felvételeket a próbateremben készítettük. A gitárfelvételekhez bemikrofonozott fej-láda (hatalmas köszönet a Marshall ládáért Kántor Tamásnak) és Nörb gitárja kellett, a basszusgitárhoz Dave bácsi adta kölcsön a basszusgitárját, ez esetben azonban nem fej-ládával dolgoztunk, hanem line-out módszerrel. Az énekfelvételekhez kondenzátor mikrofont és popfiltert használtunk. A dobot sajnos nem tudtuk volna olyan jól bemikrofonozni, ezért gépdobot használtunk helyette, ez bár kicsit műanyag ízt hagyhat maga után, de pontosság szempontjából csillagos ötös.
A kezdeti próbatermi vígság után hamar törtek ránk rohamok, lásd:” ledaráltam az ujjam”, “nem tudom jobban kiénekelni”, “szerintem ez nem volt hamis”, “pontos volt ez, a rohadt életbe” és a többi, és a többi, de végül mindig beismertük Sztivinek, hogy megérte megdolgozni minket.

De ha már ott tartunk, milyen hangszereket használtok?
Kezdetben amatőr zenekarhoz méltó felszereléssel rendelkeztünk, azonban ahogyan az idő telt és a zenekar is szépen lassan haladt felfelé a zenélés végtelen létráján, úgy mindegyik tagunk valami „kütyüvel” lett gazdagabb. Zsiga egy Cort X11-es gitárral nyomatja koncert közben a szólókat, ebben partnere egy Korg AX3000 multieffekt és egy Marshall MG102FX kombó, ezen felül mivel nagy részt vállal az énekben is, ezért egy Sonata mikrofon is a segítője. Robi egy Fender Homemade basszusgitárral tolja és egyik-másik számnál bekapcsolja a Digitech Hot Head torzító pedálját is a keményebb hangzásért, emellett egy Harley Benton HB80-as basszuskombót használ. Zoli az éneklés közben egy Audiotechnika mikrofonnal nyomja a sorokat. KisGábor felszerelése: egy Gretch Blackhawk dobset, egy Gibraltar 3311S lábgép, Zildjan – Paiste – Vizius cinekkel, Gretsch – Pearl – Magnum állványokkal és Remo bőrökkel. Végül, de nem utolsó sorban pedig Nörb egy fehér Gibson Les Paul Junior 1958-as gitárral zúz, aminek a hangja egy Peavey Valveking 100 Wattos erősítőfejben és a hozzá tartozó Peavey Windsor 300 Wattos A ládában teljesedik ki. Az ő pedáljairól konkrétumot nem lehet írni ugyanis jelenleg a „pedálboard kiépítő” korszakát éli (vesz egyet, eladja, vesz egy másikat, azt is eladja.. és így tovább) Összefoglalva még keresi az igazi hangzását. A próbateremben 600 Wattos „no name” hangfalakat használunk, és tervezzük a 2*200 Wattos Soundking végfokunk lecserélését, mert igen csak kevésnek bizonyult már többször is az évek folyamán.

Mesélj egy kicsit a dalokról. Milyen nótákra lehet számítani? Miról szólnak a szövegek?
Hát a dalok..ez igen jó kérdés, nehéz rá válaszolni, de nem lehetetlen. A dalok igazából minket ,a barátainkat és az érzéseinket írják körül, egy két olyan momentum vagy történet, ami mélyen megmaradt bennünk , halvány foszlányai egy – két füstös , mámoros éjszakának amikor egy percre belénk szállt az ihlet , és olyat alkottunk ami szerintünk jó. A dalszövegek zöme vicces , perverz , néha morbid, itt-ott előfordul egy-két komolyabb szám is, ami valaki(k)nek avagy valaki(k)ről szól , ezek általában az egyes tagok szomorúbb, depressziósabb, csalódottabb időszakaiban születnek (pl.: szakítás barátnővel, rokon-családtag eltávozása, be nem teljesülő álmok), de nagyon sok szép pillanatot is átéltünk és ezeket ugyanúgy szeretjük dalba önteni.

Ki írja a dalokat és a szövegeket?
A dalszövegeket Zsiga és Zoli írja. Legtöbbször Zolitól származnak az alapötletek, Zsiga pedig kiegészíti és késszé formálja őket. A dalok írásában, vagyis hát a zenei rész megírásában mindenki egyaránt ki veszi a részét. Mondhatjuk, hogy valamilyen szinten mindenkinek van saját dala és senkinek sincs. Ugyanis ha valaki hoz egy ötletet, akkor abba mindenkinek van beleszólása és mindenki ki is egészíti valamivel.

Épp egy koncertsorozaton vagytok, amit eredetileg lemezbemutatónak szántatok, de a csúszás miatt sajnos nem jött össze. De azért főleg az új anyag dalait játsszátok?
Így van. A régi feldolgozás formációnkat teljesen elhagytuk egy éve, és 1-2 közkedvelt számon kívül csak a saját számainkat játsszuk. Szóval aki esetleg arra számított,hogy az albumra olyan szám is kerül, amit élőben nem játsszunk, az sajnos csalódni fog egy pöppet.

A régebbi szimpatizánsok, akik már ismernek egy ideje, hogy fogadják az új dalokat? 
Egy kicsit nehéz erre a kérdésre válaszolni, mivel az új számainkat kb. fokozatonként, koncertről-koncertre iktattuk be a setlistre. Szóval igazából a legőszintébb választ Zsiga édesanyja mondhatná, aki kénytelen volt végighallgatni az összes próbánkat :D De az ismerősöktől, barátoktól, akik ismerték a régebbi számainkat is, pozitív visszajelzéseket kapunk, és igazából mi is úgy érezzük, hogy a kezdeti bizonytalanságból sikerült egy tudatosabb célirány felé fordulni. 
De persze a legtöbbet hallott kommentek között ott szerepel, hogy “az a kígyóbűvölős, na az tetszett” :D

Terveztek a közeljövőben videoklipet felvenni? 
Mindenféleképpen, azonban erről még sokat mondani nem tudunk, több okból is. Az egyik az, hogy természetesen mivel az albumot egy nagy meglepetésnek tartogatjuk, így az is titok, hogy melyik számé lesz az első klip. A másik dolog pedig, hogy még magunk sem tudjuk, hogy melyiket vennénk fel először. Az is lehet, hogy szavazásra bocsájtjuk a zenekarkedvelők között, és ők választhatnak majd.

Mik a tervek a "világ utolsó nyarára"?  
A tervek még nem kiforrottak, tanultunk egyetsmást a turnéból is, a felvételezésből is, és nem nagyon akarunk elhamarkodottan cselekedni. A fellépéseknek egy elég nagy akadályt jelent az a tényező, amit úgy hívnak: vizsga. KisGábornak nyelvvizsga, Robinak érettségi, Nörbnek és Zsigának pedig kollokviumok és szigorlatok bősége. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy “bezzeg a Zoli nem csinál semmit”, tegyük hozzá, hogy neki dolgoznia kell, szóval ő sem lógatja a lábát. A nyár további része pedig zenekartagok szempontjából eléggé szétszórt lesz, rengeteg fesztivál, rokonok látogatása, utazás külföldre, stb., szóval az utolsó nyáron inkább pihenni szeretnénk, hogy szeptembertől nekiállhassunk a próbáknak.

Köszönöm az interjút. Remélem még találkozunk a Blackbird keretein belül. Sok sikert kívánok nektek.  


Len