2012. május 3., csütörtök

Balogh István ~ GPD SAW 5

Sziasztok!
Balogh István vagyok, a Hopika és a Green Office (Pearl Jam tribute) zenekarok basszerosa. Egy olyan hangszert szeretnék nektek bemutatni, ami kis hazánk hangszerkészítői felzárkózását bizonyítja. A blogok között már hallhattatok a GPD gitárokról. Gerstmájer István, aki régi barátom, régóta tervezte, hogy nemcsak a 6-7-8 húr szerelmeseit lepi meg egyedi hangszereivel, hanem a mélyebb frekik imádóit is megpróbálja a MAGYAR hangszerek irányába terelgetni. Sok elnyújtott éjszaka és poharazás után vállaltam a tesztalany szerepét. Nem bántam meg!!!!!! Azt szerettem meg az egyedi hangszeremben, hogy én teremtettem meg a fejemben, és láttam, hogy miként fejlődik, változik, gyarapodik. Viszont gyakorló apaként, szerencsére nem nekem kellett "kihordani". Valahol olyan, mint a gyerektervezés. Előtte már leteszed az alkoholt, a cigit, időben fekszel le stb.! Mikor viszont már tiszta az elme, elkezdődik a projekt!
A hangszer méreteiben is elég impozáns. 35"-os két oktávos menzúra, teljes hossza 1200 mm. Érdekes, hogy mégsem kényelmetlen, sőt! A nagy kaszálós metal zenészekhez különösen passzol. Szerintem.
A nyak keresztmetszeti alakja egy kettévágott csepphez hasonlít. A hangszerek nyaki keresztmetszete általában D vagy C. Ezt szerettem volna ötvözni valahogy, ezért lett a hüvelykujjnál vékonyabb (Lakland 55-02), viszont a tenyérnél vastagabb (jazz bass) kialakítású. A test anyaga kőris, jávor és dió csíkokkal, a nyak anyaga jávor, a fogólap pedig wenge. Az elektronika viszont nagyon egyszerű, és ezért zseniális. Kettő humbi van benne, aminek a külső és belső körein balance poti segítségével arányaikban is használhatóak. Amikor beszélgettem "GPD-vel", vita volt a passzív/aktív esete! :-)
Van több hangszerem is, és szerencsém volt néhány komolyabb gityót is használni egy két téma erejéig, így – igaz kevés tapasztalattal, de – mégis a passzívnál maradtam. Mert mondjuk ki: az a természetes hang. Ha pedig nem tetszik, vagy kevés, akkor ott vannak a kütyük. Viszont ehhez NEM KELL! Van egy Laklandom (55-02) ami majdnem elvérzett a "Fűrész" mellett. Dinamikusabb, akkora jelet küld mit a Lakland elektronika, csak ez passzív. Kurtács mester olyan hangszedőt készített nekem, hogy a bokám lef***m, mikor belehúzok egy C-be! "Áldott legyen a keze és oszcilloszkópja!" Köszönöm! Passzív / Aktív 1-0.
A viccet félretéve: a Kurtács András (Sublime) által készített hangszedőt először egy Les Paul custom gityóban hallottam. Az alaptémákban nem volt különbség egy Seymour Duncan S4-hez képest, viszont mikor a szólórészek jöttek, az érezhető változás volt. Később hallgattam még Sublime-mal szerelt hangszereket, és arra a következtetésre jutottam, hogy a nagy gyártók termékeinek minden jó tulajdonságát összegyúrták, és betették a Sublime-ba, a rosszakat pedig kidobták.
A hangja?! Amilyet akarsz: ha kell dorombol, ha kell csattog, vagy csak egyszerűen "hasba rúg". Olyan mélyei vannak, mint egy .........nak. Tehát leírhatatlan. Nagy cuccon igazi erőművé válik! Stílusához képest bárhol helytáll, ha kell. Én metal, rock, grunge környezetben használom, és nagyon elégedett vagyok. Akit érdekel a hangszer, keressen nyugodtan facebook-on  http://www.facebook.com/bassman25 vagy a GPD mesteret a http://www.gpdguitars.hu oldalon!

Na megpróbálom összefoglalni a lényeget.
viaszolt natúr kőris test jávor és dió csíkokkal
jávor nyak
egyedi tervezésű forma
fogólap wenge : 16"
35" menzura
bronz felsőnyereg
Schaller kulcsok
Gotoh bundok
kétirányú nyakpálca
GOTOH miniswitch, a felezéshez
balance poti
Alpha potik hangerő/hangszín
Gotoh aljzat
Sublime hangszedők / Alnico 5 (új fejlesztés)
E 84/18 húrláb

http://www.facebook.com/pages/Hopika/269263893104508
http://www.facebook.com/pages/GREEN-OFFICE-Pearl-Jam-Tribute/171588572885438


Len