2012. április 5., csütörtök

Tóth Péter ~ Ibanez RG7620/Ibanez RG370/Godin SD22/Florencia/Ibanez Perfornace PF100

Sziasztok, Tóth Péter vagyok a Tűzmadár és a Scorpions tribute zenekarok gitárosa. Nagy örömmel mutatom be Nektek a legkedvesebb kincseimet, a gitárjaimat.
Mivel a Tűzmadárban sok héthúros téma is van, ezért ott egy Japán Ibanez RG7620-ason játszok. Nagyjából másfél éve sikerült hozzájutnom használtan ehhez a gitárhoz. Ez a típus 1998-ban az első 7 húros RG szériák egyike volt a Steve Vai Universe után, 2002-ig gyártották azután megszűnt. Nagyon kedvelem az RG-k vékony nyakprofilját, számomra ez áll kézre leginkább. A teste hársfából van, a nyak és a test találkozásánál pedig le van kerekítve, hogy a magasabb fekvésekhez is könnyen hozzá lehessen férni. A hangszer nyaka 25,5” - es juhar, rózsafa fogólappal, 24/Jumbo bundokkal. A hídnál Lo Pro Edge 7 tremolo rendszerrel van ellátva. A hangszedői a gyáriak. Összesen két Humbucker van beépítve, a nyaki egy DiMarzio 7-N, a hídnál pedig egy DiMarzio 7-B van. Hangszínszabályzó és hangerő potméterek, illetve 5 állású hangszedő váltó. Igazság szerint egy kiváló állapotban lévő hangszer került hozzám, amit rendkívül hamar megszerettem. Imádom ezt a gitárt. Szeretem ahogyan szól, állati kényelmes rajta játszani szóval számomra minden adottsággal rendelkezik amire szükségem van.
Van még egy Koreai Ibanez RG370-esem. Ezt Standard D hangolásban használom, többnyire ezzel játszom a Scorpions tributben. Ez volt az első „komolyabbnak” mondható hangszerem, amit még 17-18 évesen kaptam. A teste ennek is hársfából készült és ugyanúgy lekerekítették a nyak és a test találkozásánál. Szintén 25,5” - es juhar nyak, rózsafa fogólappal és 24/Jumbo bundokkal. Ennek a hangszernek a tremolo rendszere Edge Pro II. A hangszedői HSH elrendezésűek, így az 5 állású hangszedő váltó itt is meg van plusz a hangszín és hangerő potik. A nyaknál PSND 1, középen PSND SIngle, hátul pedig PSND 2-es van beszerelve. Ezek is gyári
hangszedők és gondoltam már a cseréjükre, csak eddig még nem állt módomban. Amint tehetem, egy kicsit tuningolok majd rajta. Annyira hozzám nőtt ez a hangszer, meg sem fordult a fejemben hogy megváljak tőle. Kényelmes gitár szeretem.
Más stílusokra (pop,blues és finomabb dolgok) pedig van egy Godin SD22 - esem. Standard E hangolásban használom . Ez egy Canada-i hangszer ezüst jávor testtel. A nyak 24 ¾ -es juhar, juhar fogólappal és 22 bunddal. Ez a rövidített menzúra csökkenti a húrnyomást így könnyebb a legato játék és a nyújtás is. Számomra elképesztően kényelmes ez a konstrukció. Hat ponton rögzített tremoló rendszer van rajta, bár ezen a gitáron ezt nagyon ritkán szoktam igénybe venni. A hangszedőit tekintve két Godin-Designed single-coil és egy Godin-Designed humbucker-el van ellátva ez a típus. Elég sokoldalúvá téve ezzel a hangszert. Tud strato jellegűen illetve humbuckernek köszönhetően picit karcosabban is szólni a cuccos.
Továbbá van még két akkusztikus gitárom is. Az egyik egy Florencia márkájú nylon húros klasszikus gitár, a másik egy szintén Ibanez márkájú Perfornace PF100. Ezeket többnyire tanításra használom, arra kiválóan alkalmasak. Az egyik jó barátomnak és egy elég mókás biznisznek köszönhetően pedig sikerült megőriznem a legelső hangszeremet is. Ez egy csehszlovák gyártmányú Jolana Diamant. Már csak eszmei értéke van, de nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam tartani.
Rengeteg csodálatos emlékem fűződik a gitárjaimhoz, ezért reményeim szerint már csak fejlődni és bővülni fog a „kiscsalád”!
Üdv. minden gitárfannak!Len