2012. április 3., kedd

Social Rampage - "Az élet, félig átsütve."

A hosszú szünet után az első interjú a budapesti Social Rampage nevű modern, dühös és meglehetősen pofátlan zenét játszó csapattal készült. A zenekar alapításáról és nem rég megjelent EP-ről, illetve klipről az egyik gitáros, Nagy Gergely mesélt.

Üdv a Blackbird-ön kedves Gergő. :)
Hatásos bemutatkozótok van Facebookon, de túl sok mindent sajnos nem tudtunk meg rólatok. Mesélj kérlek egy picit a kezdetekről.

Egyszer volt, hol nem volt… :) A Social Rampage egy fiatal zenekar, viszont ha a kezdetek kezdetét kérded, jó néhány évet vissza kell mennünk az időben. Ebből a zenekarból velem együtt hárman, már 7 éve együtt zenélünk. Volt egy „elődzenekarunk”, mely 5-6 évig létezett. Ennek a bandának a feloszlása után, úgy döntöttünk folytatjuk a zenélést, egy kicsit más zenével, de ugyan azzal a lendülettel. A Social Rampage megszületése akkorra tehető, mikor megtaláltuk az új dobosunkat. Ez 2010 novembere környékén volt, ha jól emlékszem. Elkezdődött az „egység kovácsolás”, számírás stb… Az akkori énekesünk 2011 nyarán távozott a zenekarból, de szerencsére nagyon hamar találtunk egy srácot, aki emberileg és hangi adottságait tekintve is soraink közé illik. A jelenlegi felállás 2011 augusztusa óta létezik. Kis Károly – ének, Biri Sándor – dob, Pintér Szabolcs – bass, Rádai István „Petya” –gitár, Nagy Gergely - gitár.


Írtátok, hogy egyedi zenét játszotok. Ez valóban így is van, elég sok dolog keveredik a zenétekben. Hogy alakult ki végülis a stílusotok?
Sosem volt konkrét elképzelésünk, hogy pontosan milyen zenét szeretnénk játszani. Mindig próbáltunk arra törekedni, hogy ne legyen tipikus, amit csinálunk. Nyilván megvannak a hatások, megvan, hogy kinek mi a kedvenc zenekara, milyen irányba is induljon el a dolog. A kezdetekben elkerülhetetlen és szerintem nem is baj, ha egy zenekar hajaz vagy hasonlítani próbál a kedvenceire, hiszen valamiből táplálkozni kell, de ezt egy idő után le kell vetkőzni és a sajátosságra, egyediségre kell törekedni. Szerencsére mindnyájan régóta zenélünk már, így ezt a szamárlétrát már megjártuk. Kinőttük a „gyerekbetegségeinket”. Valahogy így alakulhatott ki a jelenlegi stílusunk is.

Miért választottátok a Social Rampage nevet?
A névválasztással voltak problémáink, mert mindenki kitalált vagy 500 nevet és természetesen mindig a sajátodé a legjobb. :) Így nemigen jutottunk névválasztást illetően közös nevezőre. Már-már kezdtük azt gondolni, hogy név nélküli zenekar leszünk örökre, mikor a dobosunk egy próba utáni alkoholmámoros afterparty-n bedobta ezt a nevet. Mindenkinek megtetszett és rábólintottunk. A jelentése szerintem illik, ahhoz a zenéhez, amit játszunk.

Van nektek egy EP-tek is. Mesélj egy picit a dalokról.
Ez a három dal volt a legelső, amiket összetákoltunk, így adott volt, hogy ezek fognak az első EP-re felkerülni. Címek szerint: Robot, Made in China, Celeb. Mindhárom nótában a súlyos riffeké és a dühös éneké a főszerep. :)

Úgy nagy általánosságban miről szólnak a szövegek?
Kőkemény társadalomkritika. Petya, a dalszövegek írója így vélekedik a szöveginkről: „az élet, félig átsütve” szerintem ez mindent elmond. :)

Hogy megy nálatok a zeneszerzés?Mindenki hoz dalokat, vagy közösen dolgozzátok ki a témákat?
A legkreatívabb Petya. Ő írja a szövegeket és az alapokat is ő hozza. Ehhez, hozzátesszük mindnyájan az elképzeléseinket. Közös munkának nevezném, mert együtt gyúrjuk, formáljuk az általa hozott alapokat.
Milyen körülmények között vettétek fel az anyagot?
Az EP-t a kecskeméti Origo Studio-ban rögzítettük Cserny „Bogi” Kálmánnál. A felvételek nagyon jó hangulatban teltek. Kálmánnal remekül lehet együtt dolgozni, kiváló hangmérnök. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a helyet! Az EP felvételei, három napot vettek igénybe. Első nap felnyomtunk egy mankógitárt és jöhetett a dobfelvétel. Második nap bass + 2 gitár és utoljára az ének. Mivel ez egy zenész blog, írnék néhány szót a motyóról amit használtunk A dob egy Gretsch dob volt. A lábdob nagyon izmosan szólt, a többi triggerelve lett. A bass hangja egy Gallien Krueger fejen és Ashdown ládán szólalt meg. Mi Randall RH 300 fejet használtunk és egy Randall 412RSXLX valamint egy stúdióban lévő nem tudom milyen Marshall ládát nyígattunk egy Washburn A20-as és egy ESP Viper Camo gitárral.

Az EP-vel érkezett egy ütős kis klip is. Miért pont ezt a dalt választottátok videós számnak?
Talán ez a leg”slágeresebb” nótánk. :)

Nagyon ötletes volt a Terminator téma beillesztgetése is ide-oda. Hogy készült a videó?
Korábbi negatív tapasztalatainkból tanulva, úgy döntöttünk, magunk vállalkozunk a feladatra, hogy elkészítjük első klipünket. Így teljes mértékben olyat tudtunk készíteni, amit szerettünk volna és a nullköltség sem utolsó dolog. :)
Lehet elsőre furcsa, de a felvételek a próbatermünkben készültek néhány lámpa és egy HD-s fényképezőgép segítségével. A felvételek egy hétvége alatt készültek el. Improvizáltunk, nem volt semmi konkrét elképzelésünk és nem is akartunk sablonos klipet készíteni. Felvettünk mindent, ami szerintünk jól nézett ki. Az utómunkálatok kb. egy hónapig tartottak.

Milyen visszhangok érkeztek a megjelent anyagaitokra?Mind az EP-re, mind a klipre idáig pozitív visszajelzéseket kaptunk. Szeretünk maximalisták lenni és törekszünk arra, hogy igényes munkát adjunk ki a kezünk közül. Szerintem ez átjön egy alkotásról, ha tetszik a stílus, ha nem. Persze kaptunk már hideget is nem erről van szó, de szerencsére nem volt számottevő. :)

Hogy álltok a fellépésekkel? Gondolom játszottatok már jó pár helyen.
Mivel még elég fiatal zenekar vagyunk és csak tavaly dugtuk ki a fejünket a próbateremből, agyon még nem játszottuk magunkat, de ennek ellenére nem panaszkodhatunk. Tavaly volt néhány klub bulink. Nyáron zenéltünk 1-2 kisebb fesztiválon. Eljutottunk egy erdélyi fesztiválra is. Télen, pedig 2 helyen is vendége voltunk a Don Gatto és a Bloody Roots zenekaroknak.

Eléggé energikus zenét játszotok, sejtem a közönség nem igazán bír elnézni titeket, karba vagy zsebre tett kezekkel enyhén bólogatva. :)
Igen a karba tett kéz és bólogatás az elég ritka:) Nem csak a zenénk, hanem az előadásunk is elég energikus. Szeretünk sokat mozogni, ugrálni, rohangálni a színpadon. Általában a közönség is így tesz ilyenkor :)

Most hogy túl vagytok azért már pár dolgon mit terveztek?
Idén minél hamarabb még szeretnénk egy új videoklipet csinálni, tervbe van véve egy új EP is. Ezenkívül szeretnénk minél többet nyomulni, koncertezni.

Hol csíphetnek el titeket a zúzni vágyók élőben a közel jövőben? :)
Április 6-án zenélünk a Szeghalmi Stone klubban, Április 13. Budapest Vadvirág, 27-én pedig tiszteletünket tesszük Tömörkényen.

Köszönöm hogy itt voltál velem, sok sikert kívánok a közeljövőben. Hamarosan újra találkozunk. ;)
Köszönjük a lehetőséget!
Sziasztok!


www.facebook.com/socialrampageLen