2012. április 17., kedd

Reason ~ A zenekarral nőttünk fel

Már korábban olvashattatok egy rövid kis bemutatót a magyar Reason zenekarról és a csapat dalszerzője, Horváth Attila is bemutatta már egyszer a hangszerit a blogon. A csapat közeleg a 20. születésnapjához, nem olyan régen gitárost váltottak és az év vége felé elkezdenek dolgozni a második nagylemezükön is. Minderről ismét Attila mesélt. :)

Üdvözöllek itt a blogon harmadjára is! :)
Sziasztok, és köszönjük az újabb felkérést! Nagyon örülünk, hogy a Blackbird Music folyamatosan érdeklődik mind a dolgok aktuális állásáról, mind a zenekar háttértörténetéről.

A zenekar nagyon régóta működik már. Nemsokára 20 éves. Hogyan foglalnád össze ezt a sok évnyi munkát?
Pont ez a “20 éves a zenekar” kérdés az, amit sokszor hallunk, de a véleményemet eddig még nem volt alkalmam nagyobb nyilvánosság előtt kifejteni. Csaknem 20 éve vagyunk alkotóközösség az énekessel, Dudás Gáborral. Nem hinném, hogy ősöregek vagyunk a szakmában, inkább csak korán kezdtük, és a kamaszkori kölcsönös vonzalmunk a másik kifejezőkészsége iránt összekovácsolt minket. Ha azt nézem, hogy úristen, húsz év alatt csak eddig jutottunk, akkor akár abba is hagyhatnánk, de ez idő alatt annyi minden más is történt: kamaszokból önfenntartó felnőtteké lettünk. Ez a folyamat pedig gyakran háttérbe szorított a Reasont.
Az első 3 évben hazai, gyöngyösi talajon ontottuk a dalokat évente megjelenő demóinkkal. Majd felkerültünk a fővárosba, és az akkori formáció szétesett. Évekig nem zenéltünk, és amikor Gáborral megint nekiláttunk a folytatásnak, nehezen találtuk meg a megfelelő zenésztársakat. Egészen a Halcyon Daysig úgy éreztem, a csapat nem eléggé egységes, és valaki mindig más irányba tekint, mint én. Közben 2 évet külföldön is dolgoztam, ami ismét ellehetetlenítette a zenekar működését. Majd masszív magánéleti problémák miatt kerestem önmagam, alulról felfelé kaparva. Ennek termése a Halcyon Days. Bennem a Reason-tudat, 2010 óta él újra aktívan, akkor kezdtünk el – a megfelelő embereket megtalálva – igazán a zenénkkel foglalkozni, így annyira nem érzem a 20 év súlyát, az csak úgy elröpült.

Terveztek esetleg majd egy nagy születésnapi bulit?
Szerettünk volna egy 15 éves Mega-Reason bulit minél több egykori zenésztárssal, de akkor sajnos másra kellett fókuszálnom. A 20 éveset biztos megcsináljuk. Háromakkordos grunge-dalaink, a hardcore-os vakvágányunk állomásai mentén megint eljutni a mai zenénkhez... Mindezt egy koncerten, azokkal a zenészekkel, akikkel akkoriban alkottuk a Reasont.... már most benne van a boogie a lábamban. :D

Volt ugye mostanság egy kis keveredés a másik gitáros poszton. De úgy látszik most megoldódott. :)
Keveredésnek nem semmiképp sem mondanám, inkább csak változásnak. Az album elkészülte után került képbe a Keeper Of Dreams egyik gitárzsenije, Szabó Dani, mint sessionzenész, hogy koncertjeinken besegítsen. Végül annyi koncerten játszott már velünk, hogy tagként kezdtük aposztrofálni és a mai napig is így tekintünk rá. Pár hónapja jelezte, hogy szeretne a saját zenéjére koncentrálni. Nem volt dráma, és nehéz helyzetbe sem hozott minket, főleg, hogy egyből tudott ajánlani maga helyett egy másik gitárost, Kovács Dóri személyében. Utóbbi két koncertünket (Trafik, Dürer) már vele nyomtuk és panaszra senkinek sem lehetett oka; nagyon jól és magabiztosan hozta a kemény riffeket és a szólókat egyaránt. Dani abszolút zenekarközeli marad, sőt zenekarával közös turnét is tervezünk ősszel, külföldön.

Miért nincsenek még komoly koncertfelvételeitek és videoklipetek youtube-on?
Első sorban anyagi háttere van a dolognak. A 2010-es lemezünket önerőből készítettük, azóta is mindenki számára ingyenesen elérhető a www.reason.hu hivatalos weboldalunkról. CD formátumban száz lemez készült, amit jórészt promózásra használtunk fel. Videoklipre eddig nem futotta, viszont még az új albumunk megjelenése előtt szeretnénk egy klipet a rajongók között legnépszerűbb dalból. Megvalósítható tervek már vannak, a szűkös keret miatt viszont a folyamat elhúzódik. Koncertfelvétel-fronton az idei Gothica Fesztivál hozhat áttörést, ahol több kameraállásból, HD-minőségben készültek felvételek, de ezek eddig rajtunk kívül álló okok miatt még nem kerültek a nyilvánosság elé.Magyar nyelvű dalaitok soha nem lesznek?
Mivel a Reason szövege Gábor kizárólagos fennhatósága alatt állnak, ezért-e kérdést neki is szegeztem.
„Nem valószínű. Próbálkozásaink voltak, de nem éreztük elég erősnek ezeket a szövegeket. A világ legszebb nyelve a magyar, és az angol ugyan nem mérhető hozzá, de egyszerűsége miatt sokkal könnyebb kifejezeni vele az érzéseket, gondolatokat, mint az anyanyelvünkön, amelyen sok zenekar írt számtalan rossz, elcsépelt, klisés vagy épp unalmas sorokat.”

Úgy vettem észre hogy külföldön valahogy többen ismernek titeket.
Erre azért nem vennék mérget. Tény, hogy vannak olyan külföldi rajongóink, akik kívülről talán látványosabban követik a zenekar sorsát, de a letöltési lista alapján itthon jóval többen tudják, mit is játszik a Reason. Marketingtéren vannak még kiaknázatlan területek, ahol még csak most próbálgatjuk a szárnyainkat, és reményeink szerint egyaránt növelik majd itthoni és külföldi ismertségünket. A közelgő albumunknak szeretnénk előkészíteni a terepet, hogy ne az ismeretlenbe érkezzen, mint a 2010-es anyagunk.

Volt nemrég akusztikus estetek, lesz még ilyen mostanában? :)
Épp a napokban kerülnek fel videók a buliról a Youtube oldalunkra. Nagyon régóta szerettünk volna egy ilyen estet. Úgy érzem, egy dalnak akkor van ereje, ha minimál hangszerelés mellett is megállja a helyét. A budapesti Limonádé Joe adott helyet a családias hangulatú, de a hely méreteinek megfelelően teltházas koncertnek, ahol rajtam és Gáboron kívül még Zoli, a basszusgitárosunk képviselte a Reasont. Több régi saját dalt is előadtunk, némelyik már 14 éve íródott, de mellettük a Halcyon Days legprogresszívebb dalát, az Octobert is eljátszottunk akusztikusan. A saját zenék mellett olyan bandákat is megidéztünk néhány dal erejéig (Katatonia, Anathema, Opeth, Moonspell), akik nélkül nem látnánk a világot ennyire borúsan. Az est mégsem volt érfelvágós. Talán azért, mert annyi ideje játsszuk már ezt a fajta zenét, hogy az önirónia mindig előbukkant. A közönség pedig vette a lapot. Mindenképp lesz folytatás: július 18-án a Club 202 teraszon biztosan, de a Limonádé Joe is hív minket egy második menetre, úgyhogy aki lemaradt, az pótolhatja.

Idén már két éves az első nagylemezetek is. Lassan érlelődik a második anyag is úgy érzem. :)
Hát Len, Te egy orákulum vagy! Tényleg készülőben az új anyag. A közelgő lemezről egyelőre csak a Rise című dalt játsszuk koncerteken, de ezzel párhuzamosan 3-4 dal készülődik a háttérben. Terveink szerint egy 1999-es dal is felkerül majd, erősen újragondolt formában. Őszre egy nagyobb turnét tervezünk, ahol már főként az új lemez dalait népszerűsítenénk, úgyhogy ”challenge accepted”. Általában akkor tudok a leghatékonyabban dolgozni, ha már a tökömön tapicskol a határidő fagyos ujjaival…de mintha most rá is markolna. ;)
Nyár végén szeretnénk stúdióba vonulni, a borító pedig a lemezfelvétellel párhuzamosan készülne el, hogy az őszi turnén haza tudjanak minket vinni.

Most is te írod a nótákat?
Az én témáimból dolgozunk. Általában amikor dalt írok, akkor határozott elképzeléseim vannak mind arról, hogy az adott dal nekem miről szól, és ennek megfelelően hogyan akarom felépíteni. Ugyanakkor igénylem a többiek jelenlétét, hogy ha kérdezek, ez jó-e, akkor azonnal kapjak valami visszajelzést. Általában Dima, a billentyűsünk az áldozat, aki beül mellém és elvisel, miközben két-három órán két téma közötti nyolc ütemet próbálok meg kitölteni, úgy, hogy azt másnap se töröljem le azonnal. Az alapokat aztán körbeküldöm, és mindenki dolgozgat rá, így a véglegesítésnél a próbák erősen meghatározóak. Most is szeretném a dalokat otthoni demó formájában felvenni, mielőtt élesben menne a dolog, mert tavaly ez nagyon sokat könnyített a stúdiómunkán, és az utolsó pillanatig tudtuk formálni a dalokat – a stúdióhangulat nyomasztó érzése nélkül.

Megint olyan darkos, melankólikus hangulat várható mint azelőtt?
Nem szeretnék a “saját szavaiddal” húrjain pengetni. Az anyag karakteresen Reasonös lesz, az száz! Míg a Halcyon Days számomra az élet hazugságairól, a szükségszerű bukásról, a szopórolleres világjárásról szólt, addig a következő lemeznél az újrakezdés semmiképp sem triviális helyzetei inspirálnak. Ha úgy tetszik a Halcyon Daysnél lefeküdtünk, utolsó kenetet fel is adtuk magunknak, becsuktuk a szemünket, de nem történt semmi. Úgyhogy felkeltünk, és megyünk megint. A visszafelé vezető út sem mondható kevésbé göröngyösnek, csak a szemlélet a más.
Mivel Gáborral már 20 éve zenélünk, így a szövegvilág sohasem tér el a zenei inspirációtól. Hasonló helyről érkezünk, így eléggé egyre jár az agyunk, persze ez igazán az ő szakterülete, hát lássuk miben is sántikál:
„A szövegek, mint az utóbbi években mindig a harmónia kereséséről szólnak, különböző utakon és érzéseken át, így lesz most is. A legutóbbi dalszöveg, a koncerteken hallott Rise-é a testi-lelki újjászületésről szól, a legújabb téma, amin most dolgozom, pedig a félelmek, a magány leküzdéséről.”

Hol/hogy tervezitek majd rögzíteni az új anyagot?
Ez az a kérdés, amiről éppen a múlt héten beszéltünk a többiekkel, és nem is sikerült egyértelmű döntést hoznunk, ezért kitérő válasszal élnék. Nagyon meg voltam elégedve Jaya munkájával, amit az előző lemez alapján bárkinek bátran ajánlok. Viszont a kérdés ennél összetettebb, és az anyagi vonzatát nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Mivel az őszi turnéra szeretnénk már kész lemezeket vinni, ezért az is fontos szempont, hogy melyik stúdió tudja elvállalni ezzel a határidővel a lemez elkészítését.

Nyáron fogtok szerepelni valamilyen nagyobb hazai vagy külföldi fesztiválon?
Pontosan a fent említett tervek miatt a nyári fesztiválozás nincs most első helyen. Van olyan fesztivál, ahová szeretnénk bekerülni, de még keressük hozzájuk a kontaktokat. Azoknak, akik szeretnék a Reasont élőben látni, vagy betekintést nyerni az új lemez háttérmunkálataiba, mindenképp ajánlom a Facebook-oldalunkat, ahol mindezekről első kézből értesülhetnek De mint mondani szokás; ügyvédet perrel, kurvát f*****, Reasont koncerttel megijeszteni nem lehet; várjuk tehát a felkéréseket, és megyünk zenélni, a világ végére is, kétszer.

Köszönöm az újabb beszélgetést!
Sok szerencsét és jó munkát kívánok nektek! :)


http://www.reason.hu/
http://www.facebook.com/ReasonMetalLen