2012. március 18., vasárnap

Steam Engine ~ FEARMAMENT

A régi olvasóim közül valószínűleg már többen ismerhetitek az instrumentális triót. A napokban megjelent az újabb EP lemezük FEARMAMENT címmel.
A csapat gitárosa Rebák Tibor válaszolt néhány kérdésemre a megjelenés előtt néhány nappal. :)

Nem lehet rólatok túl sok mindent tudni, úgyhogy szerintem kezdjük a legelején. Hogy jött a zenekar ötlete?
Szevasztok, üdvözlök minden olvasót. Nagy megfejtést nem kell keresni, mindhárman gyerekkori cimborák vagyunk, és az az igazság, hogy rajtunk kívül nem sokan hallgattak keményebb zenéket az általános iskolában; természetes volt, hogy együtt lógtunk suli után is, másolgattuk a kedvenc kazettáinkat, vonatoztunk Nyíregyházára koncertekre vagy olcsó kínai zenekaros pólókat venni... :)
Márió már egész fiatal kora óta dobol, aztán együtt kezdtünk gitárórákra járni, adta magát, hogy előbb-utóbb zenélni is fogunk együtt. A kezdeti csapongások után én is egyre normálisabb hangszereket szereztem, Csabika pedig vett egy basszusgitárt, így végül hivatalosan 2007. november 1-jén megalakult a Steam Engine.

Miért pont instrumentális zenét játszotok? Nem gondoltatok még rá hogy keressetek egy énekest, vagy hogy valamelyikőtök elé odaállítsatok egy mikrofont?
Így alakult. Nem sokan tudják, de néhány próba erejéig Csabikát gondoltuk énekesnek és játszottuk is a Walk-ot a Pantera-tól valamint a 99-t a The Haunted-től, de szerencsére sokkal jobban bőgőzik, mint énekel, szóval erről letettünk. Egyébként három évig kerestünk énekest, és 2010-ig nem is koncerteztünk emiatt, de aztán egyre többen mondogatták, hogy jól szólna ez így élőben, és fel is hagytunk a kereséssel. Azt hozzátenném, hogy nagyon kényesek vagyunk az énekesekre, és pont azért nem próbálkozunk ezzel, mert egyikünknek sincs igazán erőteljes, karakteres énekhangja, félmunkát pedig nem akartunk végezni. Természetesen ismerünk olyan embereket itthon, akikkel el tudnánk képzelni a közös munkát, de a csatlakozásuk mindig megrekedt ötlet szinten, elsősorban a távolság miatt. Két Bagolyköpet fesztiválon egyébként felszaladt hozzánk Bobafett, és rappelt a zenénkre. :)

Én azt tapasztaltam, hogy az emberek nagy része nem szereti az instru. koncerteket, mert nem tudják a zenészekkel együtt énekelni a szerelmi bánatukat vagy az örömüket. Ezt ti mennyire érzitek?
Meg tudom érteni, és van benne igazság, de szerintem egy jó zene attól függetlenül képes berántani az embert koncerten is, hogy van-e benne ének vagy sem. Talán eleve nehezebben jut el az emberekhez az instrumentális zene, de akit egyszer megfog egy ilyen banda, úgy veszem észre, hogy hosszú távon hűséges marad hozzájuk. Az pedig lehet, hogy nem tudnak senkivel együtt énekelni a bulikon, érezni viszont igen, és pont ez a szép az instru zenékben, hogy egy témába mindenki azt lát bele, amit akar. Greg Puciato mondta, hogy nem azt utálja, amikor valaki rosszul énekli a szövegeit, hanem amikor valaki teljesen máshogy értelmezi azokat, mint amiről valójában szólnak; nálunk ilyen nem fordulhat elő, sőt, adott esetben lehet, hogy egy szám még hármunknak is teljesen mást jelent.

Na, beszéljünk egy picit a stílusotokról. Alapvetően elég sokféle zene keveredik nálatok.
Azt mondom, hogy szerencsére, és az emberek többsége veszi is a lapot. Mondjuk meg tudom érteni azokat is, akik tegyük fel az első demóval ismertek meg minket - ami alapján ha akarnánk, se tagadhatnánk le, hogy mennyit jelent nekünk a Pantera vagy a Metallica -, és a Nervous calm... kísérletezősebb számai soknak bizonyultak számukra. Másoknak meg az EP után tűntek primitívebbnek a demós nóták, és biztos vagyok benne, hogy az új kislemezzel is szerzünk majd új rajongókat, ahogy az is benne van a pakliban, hogy lesznek, akiknek nem fog tetszeni. Változtatni vagy divatot követni továbbra sem fogunk, igyekszünk olyan zenét csinálni, aminek minden hangja igaz.

Mindenki hozott magával egy darabot a saját zenei világából, aztán ez lett belőle?
Valahogy úgy, de ez egy mindig változó és önmagát generáló folyamat. Nyilván vannak le nem tagadható hatásaink, de rengeteg különböző stílust és előadót hallgatunk, akiktől mindig tanulunk valamit. Ordas nagy közhely, de szerintünk csak jó meg rossz zene létezik, és ugyanígy állunk hozzá számírásnál is: egy téma vagy beszippant, vagy nem, az már teljesen mindegy, hogy az végül is milyen skatulyába szorítható bele.
Néha egyébként egész hajmeresztő gondolatokkal jönnek oda hozzánk az emberek koncert után, egyesek szerint ott van a zenénkben a Pokolgép, a Korál, az Action vagy éppen a Police... :)
A legszebbet egy pesti koncert után mondta egy lány rólunk, aki egyfajta Mastodon/Pantera/Neurosis egyvelegnek nevezte a zenénket; tekintve hogy milyen kaliberű nevekről van szó, ezt persze túlzásnak tartjuk, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esett jól ilyet hallani. :)


Van már nektek két EP-tek. Melyiknek mi a története?
A 2008-as Instrumental Goddamn Cigar Metal-t inkább demóként tartjuk számon, és igazából pont azért vettük fel, hogy szétküldjük pár helyre, fórumokra, hátha akad egy énekes, aki rádúdol valamit. Az az érdekessége, hogy a számokat olyan sorrendben tettük fel rá, amilyen ütemben elkészültek, szóval ebből kitalálható, hogy a Moth volt az első dalunk... :)
Nyírmadán, Márió nagyapjának régi műhelyében - ahol a mai napig próbálunk - vettük fel teljesen élőben, egyben feljátszva, barátunk, Bánházi Gabika segítségével, vagy 2 óra alatt, és szerintem mai napig nagyon jól szól. Hibák persze maradtak benne, de azokat meg fel kell vállalni.
A 2010-es Nervous Calm in the Morning Light mondjuk elég kaotikus, gyakorlatilag öt teljesen különböző szám van rajta, amik között van olyan, ami egy próbán állt össze, de azt hiszem az Energy/Allergy-n majdnem egy évig dolgoztunk. Ugyanúgy egyben játszottuk fel, mint az első anyagot, és szintén Gabika irányította a felvételt, de nem Nyírmadán, hanem az R33-ban. Óriási élmény egyébként számunkra, hogy Gabika Óperentziás zenésztársa, Domokos Tibi három számunkban is vendégeskedik, nem is akárhogy; nagyon jól elkapta a dalok hangulatát, majd egy nagyobb koncerten fel is szeretnénk hívni a színpadra, hogy együtt toljuk el azokat a számokat.

Most pedig új anyagon dolgoztok. Miben lesz más mint az előző kettő?
Egészen pontosan két hete vettük fel, és Fearmament a címe az új kislemezünknek, a dalok pedig The Grub, Smellville és Alaska névre hallgatnak. Bár most csak három számot rántottunk fel, azt hiszem eddig mégis ez a legkerekebb anyagunk. Nem szeretném túlmisztifikálni, de talán kicsit utaztatósabb lett ez az EP, pedig gyakorlatilag mindegyik dal egy-két próbán állt össze, nem sokat variáltunk rajtuk. Ezúttal pár normális CD is fog készülni, gyönyörű borítóval, amit a legnagyobb rajongók kitehetnek majd a polcra, de ugyanúgy ingyenesen letölthetővé tesszük majd ezt is, mint az előző kettőt.

Hol rögzítetek?
A változatosság kedvéért ismét Bánházi Gabikával dolgoztunk, de ő valahogy mindig ráérez a zenénkre, jó cimbora is, meg kb. mindent szeretünk, amihez zenészként vagy hangmérnökként köze volt. Egyébként a nyíregyházi Fire Recording stúdióban vettük fel az anyagot, amit egy másik haverunk, Pál Miska hozott össze, és mondhatom, hogy nagyon jó munkát végzett, ha igaz, nyárra elkészül a szalonnasütő is, kénytelenek leszünk megint nála dolgozni... :)

Mikorra várható a megjelenés?
A keverés kész, jelenleg a borítón munkálkodunk még, de nagyon remélem, hogy 1-2 héten belül tényleg meg fog jelenni.

Mit terveztek a következő fél évre?
Többek között nagyon reméljük, hogy akár már nyár elején sikerül egy újabb kislemezt felvennünk. 3-4 félkész dalunk is van jelenleg, amik komplexebbek és nem mertünk belevágni most a stúdióban. Konkrétan van egy szám, ami már most nagyobb mumus technikailag, mint eddig bármi, de ha végre befejezzük, akkor az ismét egyfajta szintlépés lesz.
Szerencsére egyre többen kérdezgetik, hogy mikor készítünk már Steam Engine pólót, úgyhogy biztos, hogy erre a témára is ráfekszünk. Egyébként ugyanúgy megy minden, mint eddig, mondjuk megpróbálunk több budapesti koncertet összehozni, a nagy fesztiválokon meg ha nyilván nem is fogunk fellépni, pár kedvencünket idén is megnézzük. :)

Örülök hogy itt voltál. Sok szerencsét és kitartást a továbbiakban! :)
Mi köszönjük a lehetőséget és az érdeklődést, öröm volt olvasni a korábbi pozitív kritikát, és hogy befértünk az évértékelő listádra is. Hogy őszinte legyek, ez volt az első Steam Engine interjú és hasonló jókat kívánunk mi is a bloghoz!

Az anyag ingyenesen letölthető az alábbi linken.
http://steamengine.bandcamp.com/album/fearmament


Len