2012. január 3., kedd

Virrasztók ~ Mit hoz majd 2012?

Hazánk egyik legérdekesebb és legkedveltebb folk-metal csapata, a Virrasztók elég forgalmas évet hagyott maga mögött, de pihenés helyett már tervezgetik is a következő lépéseket. A jövőről a nem olyan régen csatlakozott Bencsik "Becse" Gergelyt, a csapat hegedűsét kérdeztem.

Üdv nálam, kedves Becse! :)
Túl vagytok a Memento Mori lemezen. Milyen visszajelzéseket kaptatok az album kapcsán?

A Memento Mori masszívabb anyag lett az előző lemeznél (Az emlékezés órája). A zenekar bele érett ebbe a stílusba, így a Memento Mori számai konkrétabb hangzással és témákkal rendelkeznek, mint elődeik. Ezt a közönség is megerősítette. A Memento Mori megjelenésekor hirtelen robbant be itthon és (a warez oldalaknak köszönhetően) külföldön is. Emlékszek, a hivatalos verzió még a kezemben sem volt, csak egy, a stúdióban sokszorosított verzió, de orosz oldalakon már beszerezhettem volna borítóval, mindennel együtt.(nevet) A visszajelzések ebből kifolyólag pozitívak, bár ahogy én is, a hallgatóság is hiányolta a népi hangszereket. (Tekerő például nem is szerepel a lemezen.)

Elég sok fellépésetek volt az elmúlt időszakban. Mesélnél róluk egy kicsit?
Az év utolsó hónapjaiban, a Halottak Napját követően már túlnyomó részt csak külföldi fellépésünk volt. Ezen fellépések set-listjei alig tartalmaznak dalokat az első lemezről. Szép, fokozatos átállás volt ez. (Persze hosszabb idő esetén több szám kerül elő a régi lemezről, ld.: Bóly @ Motoros találkozón majdnem legyalultuk végig a két lemezt.)

Úgy láttam az énekesnőtök távozott a csapatból, lehet tudni ennek az okát?
Orsi nehéz döntést hozott meg. Pontosan nem tudom az okát, úgy rémlik az időbeosztással volt gond. Ha nem tévedek, levelező képzés és munka mellett, első sorban a hosszú utakkal volt probléma.

Más változások is várhatók a felállást illetően?
Egyéb változás nem várható, azonban pár hónapja bővült a csapat egy technikussal Baranyai Zoltán személyében.

Készülődtök a harmadik lemez elkészítésére?
Természetesen minden alkalommal előkerülnek újabb és újabb ötletek. Az év első felében elkezdjük az alapokat összeszedni. Ez azt jelenti, hogy egy nem publikus demo egy éven belül elkészülhet a következő lemezhez.

Milyen ötleteitek vannak?
Természetesen az előző lemezekből tanult a csapat. Így az eddig megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően azt biztosan állíthatom, hogy (például) a következő lemezen több szerepet kapnak a népi hangszerek, konkrétan a csak koncerten hallott torokénekem is többször előkerül majd. Olykor kilépve a masszív metal alapból, várható folk-elektronika párosítás egy-egy témában, persze Tomusin szigorú riffjei továbbra is a dalok gerincét alkotják.

Milyen koncepcióra lehet majd számítani?
A koncepció szinte nem is változik. Új balladák, még hátborzongatóbb történetek kerültek elő, melyek csak arra várnak, hogy Scrofa hangján szólalhassanak meg. Színpadi megjelenésre és a következő lemez képi világára is voltak már különböző felvetéseink, azonban ez még igen távoli kérdés.

A jól megszokott "Virrasztós" hangzás marad, vagy az is változik?
Marad is és változik is. Folyamatosan fejlődik, ahogy a Virrasztók társasága elmélyül hétköznapi küldetésében. A hangzás amennyivel színesebb, annyival sötétebb is lesz. Várhatóan messzebb rugaszkodik az élő világtól és több betekintést enged a másik oldalba.

Dalszövegileg milyen témákban gondolkodok?
Még rengeteg mindent nem meséltünk el. Mondhatni, sorban állnak a történetek, hogy szereplőik megismertethessék a hallgatót gyászos sorsukkal és annak beteljesedésével. Azonban amivel még nem foglalkoztunk: sosem kísértük a hallgatót arra a helyre, ahonnan a történetek visszhangjai szólnak. A következő lemezen lehet számítani erre is.

Mikorra tervezitek a felvételi munka megkezdését?
Egyelőre felvetés volt, ütemtervbe nem lett foglalva: szeretnénk az év végén elkezdeni. Ez nem olyan egyszerű kérdés, nagyon messze van még az az állapot, amiben időpontokon gondolkodhatunk.

Elég komoly hangsúlyt fektettek a csapat megjelenésére is. Fog változni az image? Igazodni fog az új lemez hangulatához?
Természetesen ha változik, szigorúan idomulni fog egy egységes képhez. A Memento Mori megjelenésekor azért nem változtattunk a megjelenésen, mert a csapat korainak érezte egy új arculat bedobását. Amennyiben a következő lemez jövő nyárra elkészülne, aktuálisnak érezném megújítani a megjelenést.

Terveztek új klipet forgatni?
Bizony szükség van egy új klipre. Erről többet nem árulhatok most el.

Akik szeretnének titeket élőben látni, azok hol csíphetnek titeket mostanában? :)
Jelenleg nincs kiírva következő időpont, azonban aki figyeli a www.virrasztok.hu, illetve a www.facebook.com/virrasztok oldalakat, első kézből tájékozódhat a koncertjeinket illetően!

Köszönöm hogy itt voltál! :) Sok sikert és Boldog Újévet kívánok a zenekarnak!
Köszönöm a lehetőséget, Boldog Újévet! Remélem legközelebbi találkozásunk még ezen az oldalon lesz!Len