2012. január 20., péntek

Subscribe - Áthangolva

A Subscribe még nyáron adott egy "ülős" koncertet a Művészetek Palotájában, ahol a csapat tizenöt dalát olyan változatban hallhatta a közönség, amilyenben azelőtt soha. A zenekar tagjain kívül sokan mások is szerepeltek a színpadon, így például a PASO fúvósai is, hogy színesítsék a produkciót. A reagge, jazz, funky és sok más stílusba "áthangolt" nóták rögzítésre kerültek és most nem rég, megjelentek DVD formában. Az Áthangolva előrendelhető volt már decemberben és némi kis késést követően a szerencsésebbek az év első napjaiban kézbe vehették már az új kiadványt. A zenekar egyik énekese, Csongor Bálint válaszolt néhány kérdésemre.

Kezdjük az elején. Hogy jött az ötlet, hogy csináljatok egy ilyen áthangolt bulit?
Mindig is nagy vágyunk volt egy olyan koncertet összehozni, mint amilyet annak idején a Led Zeppelin, vagy a Metallica is elkövetett, miszerint egy teljes szimfonikus zenekar kíséretében adják elő nótáikat. De kis utána járással hamar fény derült rá, hogy egy teljes nagy zenekar gázsija a próbákkal, utaztatással, fellépti díjjal együtt több milliós nagyságrenre rúg. Ezt pedig sajnos nem engedhettük meg magunknak. Így Miklósban felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha egy olyan estet hoznánk össze, ahol a számainkat más-más stílusban játszanánk, elhagyva a saját hangzásunkat és megspékelve az egészet rengeteg vendégzenésszel. Cséry Zoli a billentyűsünk el is vállalta a számok áthagszerelését, Miklós pedig célba vette a Művészetek Palotáját a hóna alatt pár demó felvétellel, amit otthon előre rögzítettünk. A MÜPA pedig szerencsére rögvest ráharapott.

Mesélnél egy kicsi a barátaitokról, akik részt vettek a koncerten?
Erre a különleges koncertünkre nagyon sok vendégzenészt hívtunk, akik közül sokukat már régről ismertünk, de még nem volt rá mód hogy együtt zenéljünk. Például Subicz Gáborék fúvósnégyese zseniálisan színesítette a repertoárt, külön-külön is kiváló muzsikusok. Ugyanez persze mindenkiről elmondható. Kalmus Felíciánék a vonós hangzásokért voltak felelősek, na ott is borsódzott a hátunk. Tar Gergő eszméletlenül ügyesen egészítette ki Rékasi Ati groove-jait különleges perka megoldásaival. A 3 vokalistánk is gyönyörű hangzatokkal ajándékozott meg minket.

Zseniális intrókat, témákat és dallamokat adtak hozzá a számaitokhoz.
A témák jelentős része Zoli műve, mivel ő volt a zenei rendezője a produkciónak. Amíg mi kint dolgoztunk a stúdióban a Bookmarks lemezen, addig Zoli gyakorlatilag teljes egészében megírta, és MIDI hangszerekkel fel is játszotta az összes számot beleértve minden egyes hangszert. Talán csak a Highfly volt, amit együtt újragondoltunk de amúgy teljes egészében mi is el voltunk ragadtatva a végeredménytől. Ezután már csak az énekek voltak hátra, amikben szintén lett egy-két változtatás. Pár dallamon variáltam picit. Ezek főként olyan változtatások voltak, amik már amúgy is megfordultak afejemben abban a pár hétben, amíg a már készre kevert Boomarks lemezt hallgattam. Más változtatásokra pedig az üvöltős részek hiánya késztett. Ezekre a helyekre új dallamokat kellett írni a már meglévő szövegre. És végül nem szabad megfeledkeznünk a vendégekről sem, hiszen az általad említett zseniális intrók többnyire az ő műveik. Mint pl. a Between heaven and her eleje, amit Subicz Gábor a PASO-ból fúj, vagy a Books for the dyslexic perka bevezetője, amit Tarr Gergő játszik.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a közönségtől?

Válasz helyett idéznék egy-két kommentet a Facebookról:
"Valami hihetetlenül jó..egyszer már megírtam de várj ide is bemásolom XDXD Szavakhoz sem jutok.......de valahogy mégis megpróbálom elmondani, hogy valami gyönyörű zenei előadást hoztatok össze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gratulálok érte!!!!!!!:):) "

"Gratulálok,nagyon tehetségesek és rendkívül jó zenészek,műv
észek vagytok,nagyon jó anyagot hoztatok össze,telitalálat!"

"Megkaptam és rögtön meg is hallgattam, valami fenomenális!!! Köszönöm az élményt!!:)"


Várható még ilyen buli valamikor a közeljövőben?
Mindenképpen szeretnénk elvinni az előadást vidékre és a fesztiválokra egyaránt, de egyelőre még semi konkrétat nem tudok.

"Átlagos" koncertjeiteken előfordulhat, hogy legalább 1-2 nótát ilyen verzióban adjatok elő? Ugye annak idején a The Weight Of Oneness is elhangzott egy picit lazább változatban.
Azokat a nótákat, amik előadhatók vendégzenészek nélkül, mindenképp eljátszuk majd egy-egy koncerten meglepetés szerűen. Ilyenek a Weight of Oneness, az Álomtégla, vagy a Rebith például.

Csodálkoztam hogy a Between Heaven and Her annyira nem lett "áthangolva". :)
Nos úgy gondoltuk, hogy ez a nóta eleve beleillik az est hangulatába, főleg miután Gábor olyan gyönyörűt fújt rá. Ezen kívül pedig szerettük volna, ha a torzított gitárok is megdörrenek legalább egy számban, és a MÜPA történetében először és talán utoljára elhangzik egy sor kőkemény modern prog metal riff is. Viszont az üvöltözést a végén mi magunk is túlzásnak tartottuk, ezért az első előadáson a megbeszélt módon a szám végén spoken word-del helyettesítettem azt. Ám a második előadáson, ami amúgy a DVD-n és a lemezen is látható/hallható, már nem bírtam magammal, és kitört belőlem a bivalybőgés, ami persze Mátéból is azonnal előhozta az állatot. Azt hiszem az egy tényleg megismételhetetlen pillanat volt!

Nektek melyik dal volt a kedvencetek?
Nekem 3 kedvencem is van. A Bitter Boundary azért, mert csodálatosan visszaadja ez a verzió a szám szellemiségét, és melódikus hangulatát, és remekül helyettesíti az eredeti számban hallható Metalcore felvezetést a folkos ízű hegedű szóló. A Books for the dyslexic a következő. Ez az egyetlen hagyományosnak mondható akusztikus átirat, ám pont ezzel emeli még jobban ki az eredeti darab lebegő hangulatát. És végül a Kiss and kill your boyfriend, ami egy zseniális salsa átirat lett. Elképesztő, hogy az amúgy egy post-hardcore ízű számra íródott énektéma, mennyire passzol egy autetntikus salsa hangszereléshez.

Lehet tudni miért késtek a gyártók ilyen sokat?
Sajnos fogalmunk sincs, de ismét sikerült rendkívül kínos helyzetbe hozniuk a zenekart azok előtt a hallgatók előtt, akik karácsonyi ajándéknak szánták az albumot.

Mit tervez a zenekar erre az évre?
Egy kis pihenőt tartunk a fesztivál szezonig. Lesz ugyan pár rage tribute bulink, illetve egy budapesti koncert az A38-on de ettől eltekintve kicsit mindenki magával foglalkozik. Ez amolyan alkotói szabadság lesz, amire az utóbbi 12 évbe egyáltalán nem volt precedens. Koncertünk ugyan Májusig nem nagyon lesz, viszont ezáltal felszabadulnak a hétvégék, és végre alkalmunk nyílik egy kis kötetlen örömzenélésre, amiből rendszerint remek dolgok születnek.Len