2012. január 24., kedd

ScerrA ~ 2012

A Scerra zenekar még az előző évben robbant be a magyar köztudatba. Nagyon sok reményt fűzhetünk a srácokhoz. Nem rég dobtak ki egy újabb 2+1-es kislemezt és túl vannak nem kevés szereplésen. Hogy kik is ők és mit fognak villantani az idei évben, arról Virágos Ádám, a csapat vokalistája beszélt. :)

Üdvözöllek a Blekkbördön Ádám! :)
Üdv, Len! Köszönjük a megkeresést!

Azt mondtátok még az elején, hogy valami újat és maradandót szerettek volna alkotni. Hogy érzed, sikerült?
Huhh, hát bevallom őszintén, ezt nem hiszem, hogy a mi dolgunk eldönteni. Marad
jon a hallgatóság és az idő osztályrésze!:) Az az egy biztos, hogy számunkra mindenképp maradandó lesz, de kinek ne lenne az, ha valóra váltja egy gyerekkori álmát? Már látom is milyen jó lesz az unokákat ezzel fárasztani, mikor rohadtul nem fogja érdekelni őket!:D

Nyilván hatással voltak rátok zeneírás közben bizonyos stílusok, irányzatok akaratlanul is.
Természetesen. Mindannyiunk ízlése nagyon széles skálán mozog, így szerencsére sok dolog meg tudja ihletni az embert, valószínűleg nem is lenne elég hely, ha mindent szépen fel akarnánk sorolni… Azon az állásponton vagyunk, hogy jobb több helyről táplálkozni, mint folyton ugyanarról, mert így az ember kevésbé lesz szúk látókörű, kevesebb megkötéssel jár, ha alkotni akar.

Miért döntöttetek úgy, hogy magyar szövegekkel dolgoztok?
Egész egyszerűen, mindenféle politikai hovatartozás mellőzésével, itt élünk, magyarok vagyunk, ez az anyanyelvünk. Jóval választékosabb, mint az angol, sokkal jobban el lehet vele játszani, szebben lehet fogalmazni. Én személy szerint sosem értettem, hogy miért kell magyar zenekarnak rögtön angol nyelven próbálkoznia, hiszen vajmi kevés annak az esélye, hogy külföld felé is érdemben tudnának nyitni. Persze vannak kivételek és erre büszkének is kell lennünk, de ez a szám nagyon elenyésző. Ez nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben ne próbálnánk ki mi is ezt az utat, de először azt szeretnénk megtudni, hogy itthon mit tudunk felmutatni.

Nagyon hamar népszerűvé váltatok az országban, mit gondolsz ez minek köszönhető?
Látod ez egy jó kérdés! Az az egy biztos, hogy azok közül, akik már hallottak minket, valószínűleg sokaknak tetszik, amit csinálunk, e nélkül akárhogy is próbálnánk, nem sikerülne egyről a kettőre jutni. Az sem utolsó szempont, hogy abszolút komolyan vesszük minden egyes mozzanatát ennek a zenekarosdinak, legyen szó alkotásról, szervezésről, fellépésről vagy bármiről. A mi csapatunkban minden tag tisztában van azzal, hogy mindenkinek az életében a fontossági sorrend elején kell szerepeljen a ScerrA, tehát itt nincs olyan, h nem járok próbára, nincs kedvem gyakorolni, vagy mondjunk le egy koncertet. Egy feltörekvő zenekarnak amúgy is rohadt nehéz itthon érvényesülni, hát még ha félvállról veszi az ember, vagy nem ad bele mindent és nem jár nyitott szemmel, akkor szerintem esélye sincs előrelépni. Persze nem csak a nagyon sok munkán múlhat mindez, hanem azon is, hogy mennyire tud élni egy csapat a lehetőségekkel és mennyire használja ki azokat. Mi mindig bepróbáljuk, amit szimpatikusnak vagy érdemesnek találunk, ilyenekből lett pl. a Metalfest-es első fellépés, illetve egy csomó kapcsolatot is így szereztünk. Nem utolsó sorban (sőt!) az sem mindegy, hogy milyen rendezvényeken és kikkel tudsz egy színpadon fellépni. Példának okáért, nekünk a WMD-s turné elég jól összejött, mivel sokak szerint valahol találkozik a két csapat zenéje.

Van egy nagyon profi klipetek is. Mesélnél róla?
Az „Imago” c. nótára forgattuk még a tavalyi év közepén. Elég jó móka volt, mert a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola alagsorában volt a forgatás egy része, miközben javában zajlott a tanítás. Látni kellett volna a tanulók arcát mikor lejöttek és öt maskarás, szőrös, loboncos emberrel, egy nálunk jóval dekoratívabb lánnyal és egy komplett zenekari motyóval találtak magukat szembe!:D Mondjuk eléggé bejött nekik a cucc, mikor játszottunk, nem úgy a suli igazgatójának, aki, mint kiderült nem erre adott engedélyt, de kénytelen volt beletörődni, h mégis!:) A sztorihoz hozzátartozik, hogy azért nem csak úgy besétáltunk, hogy „Helló! Itt elég menő alagsor lehet, nem forgathatnánk egy klipet?”, hanem Áki régen ott húzott le öt évet és érettségizett, Bence pedig még akkor ott tanult és ez volt az egyik vizsgamunkája. Ha jól emlékszem, akkor átment!:)

Várható új videóklip a közeljövőben?
Az attól függ, mi számít a közeljövőnek. A legutóbbi Stagediving-on ismét volt egy klipforgatás, amit az aznap megjelent „Tövistánc” lemezelőzetes címadó nótájához forgattunk. Ebben nem lesz semmi effektezés, semmi csilli-villi, igazi, koszos koncertklipre lehet számítani, amit tavasz végén, nyár elején szeretnénk majd bemutatni!

Nagyon sok koncertet adtok és sok neves hazai csapat oldalán is lehetett már látni titeket. Milyen tapasztalataitok és élményeitek vannak a színpadról?
A legjobb tapasztalatunk, amikor egyáltalán van színpad!:D Most lehet nem hiszed el, de esküszöm voltunk már olyan helyen is, ahol nem az okozott némi problémát, hogy nem igazán férünk el, hanem, hogy nem találtuk, hogy hol is kéne megejteni az aznap esti merényletet! Persze miután tisztáztuk a dolgot nem volt semmi para, csak kicsit meglepődtünk! Amúgy színpadról nem nagyon lehet rossz tapasztalata az embernek, hacsak nem könyékből faragatlan vagy nem ért a dolgához a hangosító. Bár az is lehet, hogy én tévedek, de egyéb rossz tapasztalatról még nem igazán tudok beszámolni. Szeretjük, élvezzük, megrontjuk, ahol csak lehet!:)

Történt valami fontos változás a zenekarban mostanság?
A 2012-es évet egyből egy tagcserével indítottunk, a kialakult személyes ellentétek miatt megválni kényszerültünk Bencétől. Mind a zenekar, mind pedig az ő részéről is többször felmerült már bennünk ez a dolog, de több újrakezdés után most született meg a végleges döntés. Helyére egy régi cimbink, Schiller András érkezett, akivel már nem először sodor minket össze a szél, úgyhogy az összeszokás részét már ki is pipálhatjuk a témának!

A napokban kiadásra került egy kislemezetek. Mit érdemes róla tudni?
A 2+1 tételt tartalmazó „Tövistánc” több különlegességgel is kecsegtet. A címadó nótában pl. az eddig megszokottól eltérően több szerepet kaptak a gitárok és a sebesség, a lemez másik, „Függőség” címre keresztelt dalában pedig Török-Zselenszky Tamás vendégéneke hallható, aki többek közt a Zselenszky vagy Eleven Hold nevezetű formációkból lehet ismerős. Ezen kívül, a címadó számot közkívánatra angol nyelven is rögzítettük és nem utolsó sorban a legelső lemezünket is hozzátettük a kiadványhoz, tehát egy dupla CD-s megjelenésről van most konkrétan szó!

Készültök új nagylemezt rögzíteni?
Igen. Most egy dalírós, koncertmentes időszaka van épp a zenekarnak, ami azért szükséges, mert kissé fárasztó tud lenni a folyamatos koncertezés. Ez az időszak megfelelő lesz arra, hogy nyugodtan tökéletesítsük a nagylemezre szánt dalokat. Nem szeretnénk semmit elkiabálni, de ha minden terv szerint alakul, akkor ősszel már ki is tudjuk hozni az első, igazi nagylemezünket! Bár valami mindig keresztülhúzza a számításainkat, ezúttal reméljük sehol nem csúszik hiba a gépezetbe, mert lesz pár meglepetés ezen az anyagon is!

Miben lesz más az anyag az előzőhöz képest?
A most megjelent kislemez valamennyire körvonalazni tudja, hogy mire is kell majd számítani. Ahogy a lemezelőzetesre is jellemző, itt is lesznek szélsőséges megoldások, kísérletezések, de az úgy nevezett old school vagy klasszikus megoldásokból sem lesz hiány. Az összes eddigi ScerrA védjegy mellett jóval több szélsőségre, mélységre, dinamikára és gitárcentrikusabb dalokra lehet készülni!

Mit terveztek a 2012-es évre? Láthatunk majd esetleg valami nagyobb fesztiválon titeket?
A terveink nem sokban változtak a tavalyiakhoz képest, a lényeg, hogy ismét minél több helyen megmutassuk magunkat, minél szélesebb körben megismertessük az emberekkel a zenénket! Nagyon sok helyre hívtak minket, ahova sajnos nem jutottunk el, úgyhogy ezeket ígéreteinkhez híven az idén pótolni is fogjuk! A fesztiválszezont is szeretnénk a lehető legjobban kihasználni, amelyik rendezvényen csak tudunk, azon ott leszünk! Szerencsére már segítségünk is van a Powerground Management személyében, úgyhogy a kilátások azt hiszem elég jók!

Köszönöm hogy itt voltatál. Remélem találkozunk még itt. :)
Mi is köszönjük, úgy legyen!:)
http://www.facebook.com/ScerrAOfficial

Len