2012. január 16., hétfő

Reason

A Reason zenekarral való ismerkedést, a csapat weblapján kezdtem. Ezt normál körülmények között nem említeném meg, de mivel egy csodálatosan szép oldalról van szó, nem hagyhattam szó nélkül. :)
A ma öt tagú zenekar még anno 1994-ben alakult, először kísérletezgető jelleggel. Az első demó 1995-ben készült el National Porno címmel majd nem sokkal később megjelent a második, a Moonlight is. Erre már néhány pozitív kritika is megjelent.
A következő időszakban a csapat klubról, klubra járt hogy bemutatkozzon a nagyérdeműnek. Az ezredforduló évében napvilágot látott a harmadik kiadványuk, a Broods.
A következő év a változások kora volt a zenekar számára. Néhány tagcsere és a dolgok átgondolása után, megszületett az a Reason,amit ma is ismerhetünk.
2005-ben elkészült a zenekar negyedik demója a Captive of Dreams.
Újabb fellépésekkel és fesztiválozással töltött évek után, 2010 szeptemberében megszületett végre a zenekar első album.
A Halcyon Days ingyen letölthető a zenekar weboldaláról.(http://www.reason.hu/download.html)

Nos lássuk, mit is játszanak a srácok.
Amikor végig hallgattam a lemezüket a szám tátva maradt. Nem tudom miért, de akárhányszor találkozom olyan kaliberű zenekarokkal mint a Reason, vagy valamival korábban a Keeper of Dreams, Scerra stb..., akkor nagyon meglepődöm, hogy bizony ők is magyarok. Ezért hívnám fel a kedves olvasók figyelmét újra és újra, hogy nem szabad leírni a magyar zenét, csupán körül kell nézni az underground szférában! Arra hogy igen is van itthon EGYEDI és IGÉNYES zenénk nagyon jó példa a Reason is.
A hangzás nagyon kiforrott és tiszta. A zenéjük a hangulata pedig leírhatatlan. Egyszerre sötét és borongós és megnyugtató. De mégis az ember fejét bólogatásra készteti a ritmusossága. Egy picit lehet érezni benne, hogy a srácok szeretik az Opethet és más sötétebb szinte már doomos hangulatú zenekar hatása is érződik, de mégis "Rízönös" marad.
Ének terén főként egy tiszta erős férfi hang dominál, de nem ritka hörgés sem a dalokban, hogy megnyomatékosítson ezt-azt.
Aki kedveli a dallamos, progos, sötét hangulatú zenéket.... azoknak mindenképp csak ajánlani tudom.http://www.reason.hu/
http://www.facebook.com/ReasonMetal

Len