2011. december 20., kedd

Watch my Dying ~ Túl a nyáron, teljes a felállás, jön az új lemez

A magyar underground egyik legismertebb és legtöbb határt feszegető zenekara a Watch my Dying, végigtombolta a nyarat, most pedig belekezdtek az új lemez megírásába, illetve szép sorjában kerülnek ki az MTV által készített koncertfelvételek az A38-as buliról. Veres Gáborral a zenekar énekesével készítettem interjút.

Nos először is szeretnék gratulálni a kislányodhoz. :)
Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan telt a nyár? Nagyon jó bulikat csináltatok állítólag mindenhol.

Köszi. Ennek a nyárnak az volt a különlegessége, hogy többféle felállást is produkáltunk a fesztiválokra. A lányom születése miatt kihagytam néhány koncertet, ahol a Conan’s First Date énekese, Bencze Márton segítette ki a zenekart profi módon. Imi a Campus fesztivál után közvetlenül lebetegedett és néhány hétig nélküle játszottunk. Neki nem volt dublőrje, feldobtunk egy basszussávot a samplerünkre, az szólt koncerteken, illetve magunkkal vittük Imi ládáit és kiraktuk a tetejére a buszban felejtett bakancsát.

Nyáron ugye Szabó Viktor játszott veletek néhány bulin. Végül ő is hivatalos tag lett?
Viktor a májusi belépése óta teljes jogú tag a zenekarban és az összes koncerten ott volt.

Neki láttatok az új anyag megírásának, mennyiben lesz más, mint az eddigiek?
Egyelőre nagyon korai lenne erre válaszolni, Sanyi már készre demózott 3 dalt, az én fejemben van kettő, Imi is bütyköl otthon. Nagyon szeretnénk, ha Viktor is írna zenét.
Egyelőre kb. az összes dal különböző. Valószínűleg több teret kapnak majd a gépek, zajok. A szövegek meg olyanok lesznek amilyenek szoktak, azt hiszem, csak egyféle dolgot tudok csinálni.Kivel fogtok együtt dolgozni a felvétel elkészítése során?
Mikorra várható a megjelenés?

Van egy nagyon jó gitárosunk, Szabó Viktornak hívják, hangmérnök a Pannonia stúdióban. Ha nem akad kézenfekvőbb ötletünk, lehet, hogy megkérdezzük, van-e kedve megcsinálni a WMD lemezt. Megjelenési dátumot még nem tudunk.

Fog megjelenni vele együtt werkfilm is DVD-n?
Egészen biztosan nem fogunk százezreket beletenni egy olyan kiadványba, amit megjelenés után nap le lehet szedni valami orosz blogspotról és úgyis csak egyszer nézi meg mindenki. Inkább majd letöltjük mi is, ha kijön. Ilyenért én sem fizetnék, ha csinálunk is filmet, majd kidobjuk a Youtube-ra, mint az előző lemezhez werkjét: http://www.youtube.com/watch?v=17LnUaiXwsU
Nem tudom kérdezte-e már más, de miért pont a Lopott Könyveket választatottátok a Tankcsapdás estén?:)
Mert ebben a dalban volt a legtöbb dráma. Ezt akár mi is írhattuk volna. Elég volt előszedni és adta magát, hogy tud majd működni WMD-s környezetben is. Két dalt kellett kiválasztanunk az MTV Icon-rendezvényre, a másik a Bárány volt, ami szintén egy komolyabb dal. Azt hiszem nekünk elég szarul állt volna a Rock’n’roll rugója.

Szeretem bennetek, hogy nem igazán tudlak hova tenni titeket zeneileg.
Saját bevallásotok szerint mit játszotok? Milyen elemeket kevertek?

Saját bevallásunk szerint? Nemtom. Metált. Ebben az egész rock-metál szubkultúrában nagyon praktikusak ezek a címkézések. Mostanában azt a patent, hogy kiírják mindenhová ezt a nagyon okos, meg művelt kis „poszt-„ előtagot. Két éven belül lesz poszt-dubjent is, tennék rá pénzt is. Mondhatnám, hogy extrém, de ott a Nasum, mondhatnám, hogy matekos, de nem igaz, mert az a Dillinger Escape Plan, mondhatnám, hogy ipari hatású, de ott a Strapping Young Lad, és ezek mind sokkal „olyanabbak”. Szóval asszem mégiscsak leginkább „Pre-poszt-metál”

Nagyon kíváncsi vagyok egyébként, hogy Sanyi milyen gitár cuccokat használ, mert az a hangzás... valami nagyon durva.
A gitárja egyébként egyszerűen tökéletes! :)

Az összetevőket most nem tudom naprakészen, mert sokat változtatott az utóbbi időben. A zenekar hangzását a nyár óta alaposan feltuningolta, hogy Sublime pickupokat használunk. Ezek kézzel készült darabok, a mi igényeinkhez igazítva hangzásukban és külalakjukat tekintve is. Saját modelljeink készültek, azaz Sublime WMD42S, WMD42V, WMD42G, és hamarosan lesz Iminek is egy harapós darab. Itt meg lehet nézni pár különlegesebb cuccot tőlük: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.101699216592454.4788.100002571274096&type=3

(Azóta elcsíptem Sanyit hogy beszéljen egy kicsit a gitárjáról: http://blackbirdmusicblog.blogspot.com/2011/12/bori-sandor-gpd-8-hur.html)

Úgy tudom, mind nagyon képzett zenészek vagytok.
Dávid jazzkonzit végzett és dobtanár, Viktor a Kőbányai Zenesuliba járt, Sanyinak vannak még zeneelméleti ismeretei, de kottát nagyon furcsán ír. Imi zeneiskolába járt ha jól tudom, én meg elég faragatlan vagyok.

Egyébként te, mint vokalista mennyire veszel részt a zene megírásában?
Nem merült még fel hogy esetleg gitározz, vagy billentyűzz 1-1 dalban?

Több dalba is belenyúltam, vannak riffek és szintitémák is amiket én csináltam :) A Túladagolt időnek a zenéjét is nagyrészt én hoztam, de Sanyi besegített a hangszerelésnél.. Ezek az infók is benne vannak a borítókban ha érdekel valakit, ki lehet böngészni őket.

Nem volt túl sok videóklipetek eddig, amit nagyon sajnálok, mert azt hiszem ilyen téren is elég kreatívak vagytok.
Terveztek esetleg újat forgatni?

Három nagylemezhez összesen nyolc hivatalos videónk készült, Idomtalan, Nichtvordemkind, Túladagolt idő, Fényérzékeny, 50 Hz, Sztereotip, Hattyúdal, Moebius, pluszban van a már említett 50 perces filmünk a Moebius készítéséről, idén négy dal saját koncertfelvételét vágtam meg és most hetente, dalonként kerül fel a netre egy A38-on készült koncertfelvételünk. Ez lehet, hogy nem sok az Iron Maiden-életműhöz képest, de meg lehet nézni, hogy magyar underground zenekarnak van még ennyi saját anyaga. Azokat a videókat bele sem számoltam, amit lelkes wmd-szimpatizánsok készítettek (utálom a „rajongó” szót) és ezek között pár igen komoly munka is van, plö a Holtsúlyra vagy a Fényérzékenyre...
Azt hiszem lemaradtam pár videóról. :)

Mint zenész, érzem én is, hogy nem túl könnyű napság megállni a lábunkon zenekarként. Sok dolog megváltozott. Neked mi erről a véleményed?
Nekünk sosem volt igazán könnyű dolgunk, sosem passzoltunk egyik aktuális vonalba sem. Az úgymond zeneipar (ez a kifejezés is röhejes) radikális átalakulásokon megy most át, amit nem kommentálnék, mert tőlem okosabb emberek is sok hülyeséget hordanak össze, ha elkezdik elemezni.

Van a magyar zenei életben olyan zenekar, akikkel szívesen dolgoznátok együtt akár egy közös lemezen, vagy örömmel járnátok velük együtt az országot?
Leginkább egymással. :) A viccet félretéve van csomó olyan fiatal brigád, akiket bárhol meg lehetne mutatni a világon, sok megkeresést is kapunk közös fellépések ügyében. Sajnos egy-egy koncertsorozat leszervezése nem csak a szimpátián alapul, hanem egyéb szervezői-logisztikai kérdéseken is.

Milyen tapasztalataitok vannak a szimpatizánsaitokkal? Gondolom van néhány meredek arc, aki odamegy koncert után hozzátok.
Az úgy általában véve minden bandára igaz, hogy olyan rajongókat vonz be, mint amilyenek a zenekartagok. Szóval azt hiszem, ránk a „furcsák” járnak. Meredek arcok hatványozottan, soknak van WMD-logós, negyvenkettes tetoválása, néhányan képesek átutazni a fél országot egy koncert miatt. Mindig kárpótol a fáradtságért ha értelmes fazonokkal lehet értelmes dolgokról beszélgetni koncertek után.

Na és a végére egy kicsit más kérdés... :)
Láttam hogy már többen is apává váltatok. Miután látom ahogy mondjuk a Hínár című dalotokat tombolva előadjátok a színpadon, valahogy fura elképzelni titeket ahogy a karotokba veszitek a gyermeketeket. Nem nehéz összeegyeztetni a családi élettel egy ilyen komoly zenekart?

Egy bizonyos életkor után megváltozik az ember elképzelése a családmodellt illetően, már ha benő a feje lágya hozzá. Három évvel ezelőttig volt egy saját rendezvényünk, D-days névvel, egy tábor az erdőben, este koncertekkel. Egész nap, és a koncertek alatt is ott voltak a gyerekeink, sőt sokan jöttek azért, mert abszolút adott volt minden körülmény ahhoz, hogy családostól kimozdulhassanak. Nyugis arcok vagyunk, nem eszünk embert. Glen Bentonnak, Tom Arayának, Dani Filth-nek, Stephen Kingnek is vannak gyerekei. Az életmód következménye lehet egyfajta szellemi termék, de fordítva ez nem múködik.

Köszönöm szépen hogy válaszoltál a kérdésekre. Sok sikert kívánok nektek és jó munkát a lemezhez. Majd még kereslek benneteket!
Mi is köszönjük a lehetőséget.Len