2011. december 27., kedd

Interview ~ Erózió

Már többször elém került a pécsi punkrockerek neve az évek során, mire úgy döntöttem hogy meghallgatom mit is csinálnak ők. Őszintén, egyáltalán nem áll hozzám közel a zenei világ amit ők képviselnek, de tetszett az őszinteségük és a felfogásuk, sőt a zenéjük is. Érdemes megismerkedni velük. A zenekar énekes/gitárosát kérdeztem a zenekar dolgairól! :)

A zenekar története most már egészen messzire visszanyúlik 2007-be. Sztivi, te mint alapító, mesélnél kicsit arról az időszakról?
Sziasztok! Ahogy mondod, valahol 2007 körül kezdődött a történet, viszont ha pontosak akarunk lenni,akkor nagyjából már fél évvel előtte. Én dunaújvárosi vagyok alapvetően, és középiskola végén ott próbálkoztam beindítani egy saját projektet, de valahogy nem sikerült megtalálnom hozzá a zenésztársakat, emellett meg már tudtam, hogy Pécsett fogok tanulni. Így is lett, a gólyatáborban találkoztam egy sráccal, aki szobatársam lett, valamint kiderült róla hogy dobol, egyből az ugrott be, hogy ez nem lehet véletlen, pár sör mellett már meg is kezdtük a zenekar szervezését. Az első egyetemi napon első óra előtt beszélgettünk róla hogy kellene még egy gitáros és egy basszeros, megláttunk egy arcot a terem bejáratánál, odaszóltam Levinek (első dobos): "Hallod, tutira gitározik ez a srác már csak ránézésre/stílusra is." Odamentünk Zolihoz, beigazolódott a gyanúm, így 2007. November 5-én meg is tartottuk az első próbánkat első körben így hárman, basszusgitár nélkül. Ettől a naptól számítjuk egyébként a zenekar létezését.

Miért lett Erózió a választott név?
Általában minden zenekarnak van valami frappáns, esetleg vicces története ezzel kapcsolatban, sajnos nekünk ilyen nincs. Egyszerűen ment a hosszas agyalás hogy mi is lehetne, több ötlet is volt, végül Levinek jutott ez az eszébe (a történethez hozzátartozik hogy mindhárman első éves földrajzosok voltunk akkor). Ebbe eleinte úgy véltük, hogy emögé lehet gondolni pár dolgot, magába a név jelentésébe. A lényeg, hogy akkor 2007-ben abszolút kezdőként ez tűnt a jó megfejtésnek. :)

Elég sok tagcserétek volt. Van ennek valami komolyabb oka, vagy csak az élet hozta a szokásos dolgait...?
Igen, sajnos vagy nem sajnos, túl vagyunk jópár tagcserén. Trióként kezdtük basszusgitár nélkül, ez már hamar kiderült hogy nem egy jó ötlet, egy dunaújvárosi-pécsi ismerős, Andris volt aki segített minket az elején, hasznos tanácsokkal látott el minket, mivel ő már játszott zenekarban. Vele koncertet nem értünk meg, a kérdésben is említett egyik lehetséges ok miatt, Budapestre költözött, így hozta neki az élet. Úgy voltunk vele ezek után hogy rendben, akkor leszünk ilyen cseppet sem szokványos trió formáció, mélyek nélkül, az első két koncertünket egyébként így is adtuk. Hála égnek a harmadik koncert előtt egy hónappal tért haza Svédországból Dave, akit már hónapokkal azelőtt megkerestünk, csak a külföldi tanulmányai miatt ugye nem tudta vállalni. Kiköszörülte a csorbát, mivel amint hazaért, másnap már írt is nekem, hogy akkor ő harcra kész. Egy hónap alatt be is vágott 12 számot, szóval derekasan kezdte a zenekari pályafutását.
Lement pár buli, aztán a négyes formációban kezdtek bizonyos dolgok elromlani. Ezek okairól nem szeretnénk úgy gondolom terjengősebben beszélni, mivel volt sok konfliktus a szólógitáros zenekarból való kikerülése körül. Annyit tudnék mégis mondani röviden, hogy Levi, Dave és én egy bizonyos irányba mentünk volna, ami pedig a punk, Zoli viszont egy általunk annyira nem preferált irányba mutató számokat hozott. A lépést hárman hoztuk meg nehezen, mivel valahol Zoli is alapító tag volt.
Ezek után maradtunk sokáig trió, így is mentek a bulik, majd rájöttünk, hogy kellene egy szólógitár, és így került a képbe Zsiga 2010. nyarán. Tőle végre olyan technikai dolgokat kapott az Erózió és a zenénk, amivel új irányokba tudtunk elindulni,pontosabban lendített egyet rajtunk az úton amin korábban elindultunk.
A tagcserék mögött egyébként leginkább szakmai jellegű okok álltak. Ambíciózusak vagyunk és voltunk mindig is. Én úgy képzelek el egy zenekart, mint egy 4 (vagy akárhány) motorral működő hajót. Ha az egyik motor nem működik vagy nagyon gyengélkedik huzamosabb ideig, akkor a hajó elkezd elkanyarodni, így nem jut el, vagy csak sokkal lassabban a közös célja felé. Minden tagtól akiktől elváltak útjaink, úgy érezzük hogy igyekeztünk barátokként elválni, sajnos ez nem mindig sikerült. Szerintem egy zenekar, akiknek terveik és ambícióik vannak, nem alapulhatnak csak barátságon, viszont ha a barátság nincs meg, a zenei egység sincs.

Úgy hallottam a dobos poszt betöltését volt a legproblémásabb betölteni. Miért?
Ez egy érdekes kérdés. A zenekar 4 éves pályafutása során 3 dobosunk volt. Úgy vélem, a zenekar stílusát majdhogynem a legjobban befolyásolja, meghatározza a dobos teljesítménye, stílusa. A gitáros és énekes szekcióban körvonalazódtak a tervek, hogy melyik irány lenne az, amerre tartani szeretnének, és ezért következett be 2011-ben az egyik alapító tag, Levi és az Erózió útjainak szétválása. Úgy éreztük hogy amit csinált eddig az teljesen jó, azt stabilan hozta, viszont az új irányban nem tudott lényegi fejlődést felmutatni, és itt jött be a képbe a fent említett hajó esete.
Úgy hoztuk meg ezt a döntést, hogy lényegében az ismeretlenbe rohantunk bele, alternatíva nélkül, nem láttunk előre, nem láttunk potenciális utódot. Volt pár rövidebb próbatétel egy-két arccal, de vagy ők nem tudták vállalni, ne fért bele az idejükbe, vagy nem éreztük a zenei egységet és a próbákon elvárt emberek közötti egységet sem. Ezek ellenére szerencsére mégis viszonylag hamar, két hét alatt gyorsan megtaláltuk az új dobost, aki azóta új ajtókat nyitott meg előttünk, és úgy érezzük, hogy most végre sok idő után a gitáros szekció az, akinek erőltetnie kell magát, végre a dobos állít elénk kihívásokat. Így került a zenekarba 2011. elején az Erózió legfrissebb tagja, Martin.

Manapság mindenki meg akarja váltani a világot a zenéjével és meredek dolgokat próbálgat. Ti viszont inkább a bulizós punk zenét választottátok, miért?
Magyarországon (de úgy általában világszerte is) jellemzően a zenekarok vagy kiszolgálják a médiát, vagy valami teljesen újat akarnak nyújtani. Merőben újat alkotni talán már nem is lehet szerintem. Igazából azért "választottuk" ezt a stílust, mivel itt a mondanivaló az, amivel talán ki lehet emelkedni, eredetit lehet letenni az asztalra. Nyilván ez az évek során elég rendesen formálódik, és még sokat fog alakulni reményeink szerint, egy közös cél viszont van, az eddigieknél sokkal bonyolultabb szerkezetű, jobban fűszerezett zenei alapokat szeretnénk írni, és ehhez igazodva a szövegeinket is jobban ki szeretnénk dolgozni. Szerintem csak egy ilyen mértékű tudatosodással lehet elérni azt hogy 1-2 klub közönségénél több emberhez is eljusson az amit egy zenekar csinál. A másik ok hogy miért éppen punk az relatíve egyszerű, javarészt ilyen zenéket hallgatunk, ezeknek a dinamikájában találjuk meg azt a bizsergető érzést,amit egy próba vagy éppen egy koncert közben érzünk.

Nyilván nektek is az a legfontosabb hogy a közönség is veletek tombolhasson és érezhesse jól magát.
Így van, hiszen aki állt már közönség előtt, fent a színpadon, az érezheti azt a semmihez sem hasonítható érzést, energiát. Minden bulit egyébként tapasztalataink alapján a helyén kell kezelni. Nem feltétlenül annak kell lenni az elsődleges mércének, hogy esetleg hány ember áll lent, és hogyan érzik magukat. Persze ez is fontos, talán egy szinten van a másik nagyon jelentős tényezővel, hogy milyen az aktuális koncerten nyújtott zenekari teljesítmény, mi hogyan érezzük magunkat a színpadon, hogyan teljesítünk. Mert igazából ha jól meggondoljuk, a zenekari teljesítmény nagyrészt csak a tagokon, az aktuális formán múlik, a körülmények nem befolyásolják, nem befolyásolhatják (leszámítva persze a hangosítási bakikat. :D) A nézőtéren történő eseményeket meg előfordulhat hogy a zenekartól független dolgok befolyásolják. (Gondolok itt a nézőszámra.) Sajnos hazánkban, de szerintem külföldön is szinte haldoklik az élőzene. Mi is nem egy olyan koncerten vettünk rész (akár közönség szerepkörben, akár úgy hogy mi játszottunk), hogy nevesebb, tényleg nagyon jó zenekarok koncertjein volt lézengés, pangás. Viszont ettől függetlenül ezek a zenekarok is, ha 10 embernek is, de megtartották a bulit, és úgy játszottak, mintha 100 vagy 1000 ember ugrált volna előttük és üvöltötték volna a szövegeket. Mi is valahogyan így állunk ehhez a dologhoz.

Elég sok koncertet adtatok már. Milyen visszajelzéseket szoktatok kapni?
Ezt azt hiszem ha a zenekar első koncertjeitől az utolsóig nézzük,roppantmód vegyes. Eleinte sok kritikát kaptunk, jópár negatívat is. Azok az észrevételek már akkor láthatóak voltak számunkra is, tisztában voltunk a hibáinkkal, nekem személy szerint sok fejtörést és álmatlan éjszakát okoztak, de úgy gondolom ezek csak jót tettek, mivel ezekből rengeteget tudtunk tanulni. Van személy szerint egy szokásom, miszerint minden koncertet vagy videó vagy pedig hang formátumban rögzítek, ha megoldható. Utána visszanézem őket, és nagyon sokat lehet belőlük tanulni. Fejlődni lehet egyénileg, tudatosítani a hibákat, és utána irányítottan próbákon és a további koncerteken figyelni az észrevételekre, valamint nyilván az esetleges hangosításbeli negatívumokat is legközelebb ki tudja az ember küszöbölni.
Hála égnek manapság egyébként érzésünk szerint egyre jobb koncertjeink vannak, végre talán lassan elmondhatjuk hogy kerek a történet ami a színpadi dolgokat illeti, és ahogy látjuk,ezt érzik az emberek is. Nyilván a mai világban nehéz úgy "terjedni" egy zenekarnak, hogy szinte csak saját dalokat játszik, de mi ezt így tartjuk jónak és értékesnek, és örömmel tölt el minket amikor egy-egy koncerten feltűnnek ismerős arcok, akiket nem ismerünk személyesen, csak a színpadról láttuk őket. Ezekért az élményekért érdemes csinálni,szerintem.

Kikkel szoktatok együtt bulizni?
4 év alatt játszottunk már pár zenekarral, voltak akikkel többször is csináltunk közös bulikat. Itt lehetne megemlíteni például a dunaújvárosi LátványNépséget, vagy a dunaszekcsői Rönk zenekart, akikkel közös szál is van, mivel a szólógitáros (Zsiga) másik zenekara. Játszottunk már nagyobb zenekarokkal is, pl Káderek, egy eseményen léptünk fel a Prosectura-val. A lista egyenlőre nem túl hosszú, de dolgozunk rajta hogy az legyen. :) 2012 februárjában készülünk két másik zenekarral egy nagyszabású dologra, erről még egyenlőre nem árulnék el sokat, amint minden a helyére került, közzéteszünk minden információt. :)

No, nektek van már elkészült hanganyagotok is, beszélnétek róla?
Igen, eddig két albumot vettünk fel. Az elsőt 2010. Március 22-én jelentettük szerzői kiadásban Ne ébredj fel címmel. Erre a korongra 12 dal került fel, ez abszulút egy szárnypróbálgatásként fogható fel. Található rajta olyan dal, ami a legelső Erózió szám, ami pár próba után keletkezett, amikor még igencsak súlyos gondjaink voltak az együtt zenéléssel is. :D Vannak rajta olyan számok is, amik meg már 2 évvel az alakulás után íródtak, így azt lehet mondani,hogy nem túl homogén anyagról van szó. Így visszagondolva rá tényleg jó érzések töltenek el, de nem sok hasonlóságot lehet felismerni szerintem a mostani irányvonal és az első album között.
A második albumunk még ugyancsak 2010-ben jelent meg, December 25-én, a címe pedig Eszméletvesztés volt. Erről az albumról tudni kell, hogy a keletkezése eléggé érdekes és zűrös volt. A zenekar akkor éppen olyan fázisba került, hogy trióra fogyatkoztunk, és a dalok írása kb 95%-ban rám hárult. Próbákon nem nagyon tudtunk haladni, a megíródott számokat nem tudtuk összetenni. Így szépen nekiláttam önmagam megírni a dobsávokkal együtt lényegében mindent, és amikor elkészült, a másik két zenekari tag a korongon szereplő 12 számból kb 3-at ismert csak. Ez az album egy kicst vehemensebb kimozdulás az első albumból, úgy éreztem/éreztük, hogy így trióként már törhetünk a punk felé. Érződik is hogy talán kicsit túl egyszerűre sikeredett. De hát saját hibáiból tanul az ember. :)

Milyen körülmények között vettétek fel?
Az első album munkálataiban a LátványNépség zenekar frontembere, Tóth Zoltán segédkezett. Egy kedves hangmérnök ismerősünket kértük meg a dobok rögzítésére, egy sávban vettük fel ezt a hangszert, ami hallható is azért rendesen. A gitárokat teljesen egyszerűen oldottuk meg, multieffektet kötöttünk laptopra, ugyanígy nézett ki a basszusgitár is. Az ének is egy egyszerűbb megoldás volt, sima vokálmikrofon. Itt a cél természetesen az volt hogy valami hallgathatót tudjunk letenni az asztalra. A lehetőségekhez képest megtettük amit tudtunk, és Zoli is odatette magát, ezúton is köszönjük neki! :)
A második album már egy más koncepcióval készült el. Akörül határoztam el, hogy kezembe veszem a dolgokat, így a felvétel és az utómunka minden állomását én végeztem el. A dobok midiből kreált kvázi élethűbb hangzású sávok, a gitároknál az első albumnál is alkalmazott "multieffekt a laptopba" verziót használtam. Itt több időt fordítottunk a felvételek elkészítésére és az utómunkára, több-kevesebb sikerrel. Ez volt az első ilyen jellegű munkám, tehát így visszagondolva rá vannak benne "aranyos" dolgok. :)
A következő anyagot már nyilván pár fokkal komolyabb technikával fogjuk rögzíteni. Jelenleg is van pár munkám ebben a kis "vállalkozásban", például jelenlet Zsiga másik zenekarának, a Rönknek az albumán dolgozok.

Készült egy klip is a Médiatrágya című nótátokhoz. Mit érdemes tudni róla? :)
A második album megjelenése után következett egy kis alkotói szünet, úgy is mondhatjuk, hogy meg kellett találni azt a formációt, amelyikkel el tudjuk játszani végre a korong anyagát. Miután ez megtörtént, összeálltunk, úgy éreztük hogy elég nagy körülöttünk a csend és a hullaszag, gondoltuk megtörjük ezt. Agyaltunk kicsit, hogy melyik szám lenne a potenciális "klip-alany", de végülis azért esett erre a választás, mert a visszajelzések szerint az emberek többségének bejött ez a dal, ha azt nézzük mondhatni még pörgősebb is,... Lementünk Dunaszekcsőre, Zsiga másik zenekarának a próbatermébe (ami történetesen Zsigáék házának a pincéje), és egy mondhatni egyszerűbb videokamerával felvettük a klipet olyan 2-3 óra alatt jópár kameraállásból. Az operatőri szerepkörre Kún Norbert vállalkozott, a vágást pedig Szűcs Péter oldotta meg, szerintünk nagyon ügyes kézzel és frappánsan.
Igazából ez egy amolyan image-klip-ként fogható fel szerintem, úgy éreztük hogy a világhálón csak koncertfelvételek találhatóak meg rólunk,semmi szervezettebb vagy "komolyabb", így gondoltuk, 3 és fél év után ideje lenne egy klipet is csinálni. Élveztük a munkát vele, elszórakozgattunk vele, de egyértelműen a következőt azért szeretnénk komolyabbra venni. :)

Készültök valami újjal a közeljövőben?
Azt lehet mondani hogy ez a készülés folyamatos. Dolgozunk a harmadik anyag elkészítésén. Nem ígérgetnénk semmit, hogy várhatóan mikor jelenik majd meg, mivel nem akarjuk elsietni a dolgokat, valamint végre most először van teljes értékű kooperatív munka a zenekaron belül a próbákat is beleértve. Úgy véljük, most kell türelmesnek lennünk magunkkal szemben is. Szerintem az 5 éves szülinapra már biztosan kész lesz a korong. Terveink szerint egy kis egyszámos ízelítőt majd azért a közönség elé tárunk 2012 elején.
2012. első feléhez fűződnek még az előzőnél nagyobb szabású tervek is, de ezek jelenleg sok szervezést kívánnak, amik már folyamatban vannak. Ha minden összeállt, minden elem és dátum a helyén, akkor fogjuk csak a közönség elé tárni az információcsokrot. :)

További sok sikert kívánok nektek. Remélem még lesz alkalmunk beszélgetni! :)http://www.facebook.com/pages/Er%C3%B3zi%C3%B3/102918343114431

Len