2011. november 30., szerda

Portré ~ Mike Shinoda

Michael "Mike" Kenji Shinoda (1977. február 11. –) amerikai zenész, producer. A Linkin Park egyik alapítója, a zenekar rappere, énekese, billentyűse, ritmusgitárosa. Másrészt a Fort Minor rappere. Ezen kívül ő végzi a grafikai, illetve keverési munkákat mindkét együttesben.
Los Angeles külvárosában Agoura Hills-ben született és nőtt fel. Apja japán származású. Van egy fiatalabb testvére is, Jason. A Parkman általános iskolában és a Lindero Canyon középiskolában tanult. Anyja kívánságára kezdett el zongorázni tanulni hat éves kora körül, lelkesedése a zene iránt egyre inkább nőtt. Tizenhárom éves korában elhatározta, hogy a jazz, blues és hip-hop műfajában is kipróbálja magát. A középiskolai és gimnáziumi évek alatt megtanult gitározni. Tizenéves kora után, Mike Shinoda rap iránti érdeklődését Brad Delson ösztönözte, akivel elkezdett dalokat írni és felvenni a hálószobájában felállított ideiglenes stúdióban. Shinoda az Agoura High School-ban tanult együtt a későbbi Linkin Park egyik tagjával Brad Delson-nal és Rob Bourdonnal, a Hoobastank zenekar egyik tagjával. A középiskola végére Bourdon is csatlakozott hozzájuk. A trió megalapította a Xero nevű együttest, s elkezdték próbálkozásukat a zeneiparban. A középiskola után, Shinoda beíratkozott az Art Center College of Design-ba, ahol grafikai tervezést és illusztrálást tanult. Itt ismerkedett meg DJ Joseph Hahnnal, aki egyik főiskolás társával Dave "Phoenix" Farrellel együtt a Xero tagjai lettek. Sikeresen egyetemi diplomát szerzett, majd magára vállalta, hogy megtervezi az összes Linkin Park grafikát Hahnnal.
Shinoda együttesébe egy másik vokalista is csatlakozott: Chester Bennington, Mark Wakefield helyett. Shinoda részt vett technikai szempontból is a zenekari felvételeknél és ezt a szerepét később tovább bővítette. Mike Wakefield szervezte és felügyelte az együttes remix albumának kiadását Reanimation-t (2002) néven. Saját remixeivel együtt melyet házi stúdiójában készített: "Crawling", "Pushing Me Away." A második Linkin Park album amit a Warner Bros Studio adott ki a Meteora (2003) volt. Shinoda tovább bővítette az ő feladatait, mint a zenész és stúdió technikus és mérnök lett. Továbbá részt vett az album artworkjében is, együttműködve egy graffiti művésszel DELTA-val, egy grafikussal: Frank Maddocks, és zenekari társával: Joe Hahnnal. Az együttes következő albuma a Minutes to Midnight volt, amit 2007. május 14-én adtak ki. Ez az album volt az első, amiben a rappeléséről híres Shinoda énekelt. Mike Wakefield énekelte a dalt: "In Between" és a b-verzió: "No Roads Left", és két dalt amiben még rappelt is: "Bleed It Out" és "Hands Held High." A Linkin Park legutóbbi albuma A Thousand Suns 2010. szeptember 14-én jelent meg.Len