2011. november 24., csütörtök

Portré ~ Jeff Loomis

Jeff Loomis amerikai gitáros, dalszerző, a Nevermore volt tagja.
Nővérével együtt a Wisconsin állambéli Nenashában nőtt fel. Apja pszichológiát tanított, anyja pedig angolt, valószínűleg ezért sem voltak tanulási nehézségei. Kicsi gyerekként baseball-játékos akart lenni. Később rábukkant apja öreg, klasszikus gitárjára, majd nekiállt gyakorolni. Egy idő után mégis úgy döntött, hogy dobolni kezd. Ez sem tartott sokáig, így visszatért a gitárhoz, de már a dobolás révén szerzett ritmusérzékkel. Az első dal amit megtanult a Black Sabbath Symptom of the Universe c. száma volt. Első lemez, amit megvásárolt a KISS Alive II anyaga volt. Nagy hatással volt rá az Iron Maiden, a Rush, a Morbid Angel, a Carcass, a Judas Priest. A gitárosok közül pedig Eddie Van Halen, Yngwie Malmsteen, Jason Becker, Marty Friedman. Első koncertélménye egy KISS koncert volt 1982-ben a Lick it Up turnén.
Első fellépésére 16 évesen került sor egy iskolai tehetségkutatón. Ezután Seattle-be költözött, ahol a Sanctuary nevű power metal zenekar tagja lett. Tizenévesként a Megadethbe is majdnem bekerült. A Sanctuary végül feloszlott és a romjaiból jött létre a Nevermore. Jeff a mai napig a Nevermore tagja, fő dalszerzője. 2008-ban szólólemezzel jelentkezett (Zero Order Phase), melyen vendégként szerepelt korábbi Nevermore-beli gitárpartnere, Pat O’Brien is.
Jeff Loomis napjaink egyik legnépszerűbb metalgitárosa. Játékára jellemző a death metal komplexitása, a Jason Becker hatásaira visszavezethető neoklasszikus elemek, valamint a súlyos, modern megszólalású riffelés. 2000-től használ héthúros gitárokat, de a Schecter márkanév alatt saját modellje is kapható. 2008-ban megjelent szólólemezével bizonyította, hogy sokoldalú zenész, több stílusban is otthonosan mozog.
2010-ben bejelentette távozását a Nevermore zenekarból. Warrel Dane úgy nyilatkozott hogy szerinte Jeff gitárhős akar lenni és ebben csak hátráltatja a zenekar.
Várjuk Jeff újabb lemezét.~ Len ~