2011. november 15., kedd

Depresszió - Túl a vízválasztón

Magyarország egyik legnevesebb bandája, a Depresszió kiadta új lemezét és megkezdte hódító körútját az országban, hogy bemutassák az anyagot. Nagy nehezen sikerült összehozni velük egy kis interjút is. Ferivel, Ádámmal, Dáviddal és Zolival beszélgettünk a változásról, a jelenről, erről-arról. :)

Hát srácok, hazánk egyik legismertebb, legsikeresebb zenekarává nőttétek ki magatokat az évek során. Túl vagytok a hatodik stúdió lemezeteken, teltházas koncerteket adtok.... Milyen érzés?
Zoli(basszusgitár):Sziasztok! Természetesen fantasztikus érzés, hiszen az álmaink váltak valóra. Amikor a színpadon vagyunk, villognak a fények, több ezer watt-on dübörögnek a dalaink, és a közönség velünk énekli a dalokat az mindig fantasztikus! :) Amikor odajön egy addig ismeretlen ember, és elmondja, hogy milyen sokat jelent számára a zenénk, a dalaink - az csodálatos.
Ádám(gitár): Én nagyon szeretem a koncerteket, számomra olyan energiabombát ad egy buli, hogy képes vagyok minden rosszat elfeledni. Volt már olyan is, hogy koncert közben valahogy felsértettem a kezem, de csak koncert végén vettem észre, hoppá miért fáj ennyire a kezem...
Dávid(dob): Nyilván remek,de nem szabad elfelejteni,h mennyi munka és lemondás van az eredményeink mögött.
Feri(ének/gitár): Nagyon jó érzés és egyben mérhetetlenül nagy megtiszteltetés a közönség részéről. És annak is örülünk, hogy az lehet a hivatásunk, amivel foglalkozni szeretünk.

Most így belegondolva, ha végig hallgatom az összes lemezeteket, eléggé érezhető hogy mennyi fejlődtetek, komolyodtatok, ezt ti hogy látjátok?
Ádám: Ugye mi nagyon fiatalon kezdtünk bele ebbe a zenélgetősdibe, szinte még gyerekek voltunk. Szerintem a fejlődés, komolyodás természetes volt.
Zoli: Ha közel tizenkét év alatt nem fejlődtünk volna, akkor jobb is lenne letenni a lantot. A fejlődés egyrészt az életkorunkból is fakad. Amikor a Tiszta Erőből megjelent tizennyolc év volt az átlag életkor. Viszont a kezdetektől jellemző mindannyiunkra, hogy szeretnénk minél profibb zenészek, minél jobb dalszerzők, és előadók lenni. Ezen dolgozunk folyamatosan, és fogunk is, amíg csak létezik ez a zenekar!
Feri: Ez számunkra elengedhetetlen. Nem szeretünk egy helyben toporogni. Nagyon hosszú utat tettünk meg valóban az 50 fő előtt, kocsmákban, rossz körülmények között, kevés tudással előadott koncertektől a Telt házas nagy, minőségi koncertekig, de ezért meg is dolgoztunk alaposan és úgy érzem, hogy méltóak vagyunk a közönség elismerésére.

Pusztán kíváncsiságból... kinek melyik a kedvenc dala? Mármint magatoktól. :)
Ádám: Mindig a legfrissebb :)
Zoli: Szinte mind kedvenc. Nem szeretnék néhányat kiemelni, nehogy a többi megsértődjön. :)
Dávid: Nincs konkrét kedvencem, vannak dalok amik koncerten szólalnak meg igazán,vannak amik inkább lemezen(bár ezekből kevesebb van). Mondjuk az újak közül a Második vér címűt nagyon szeretem játszani.
Feri: Nem tudnék kiemelni egyet sem, mert mindegyik kedves valamiért a számomra, de az változó, hogy éppen melyiket hallgatom, vagy játszom szívesebben. Most nyilván mindenki a Vízválasztó című új anyagon pörög a leginkább.

Nehéz együtt élni egy ekkora zenekarral?
Feri: Néha nem egyszerű feladat, de nagyon hálás, mert nem csak zenélni szeretünk együtt, hanem bulizni, vagy időt tölteni is. Olyan ez mára, mint egy nagy Család.

Most hogy ugye veletek van már Soda, mennyire változott meg a dalírás? Érezhetően színesebbek az új dalok, mint az eddigiek.
Feri: Annyi lett a különbség, hogy a korábbiaknál is aktívabb lett mindenki a dalszerzés terén és többet kell agyalnunk egyes dalok összerakásánál.

Ha már a változásoknál tartunk.... Feri, te még nem próbálkoztál gitárszólókat írni? Vagy nem gondolkodtatok még olyanon, hogy Ádámmal együtt Harmonizáljatok egy dal csúcspontján?
Feri: Ádám alapvetően képzettebb gitáros, mint én, ráadásul én énekelek is gitározás közben, tehát ezeket inkább rábízom. Bár néha azért én is játszok minimális szólókat. Azokat szoktam bevállalni, amik az én kezemben jobban szólalnak meg. Mondjuk, ha meghallgatod az új lemezt, akkor csomószor szólamokat játszunk, ahogy ezt már korábban is rengetegszer megtettük.

A dalszövegeitek is egyre komolyabbak... Melyikőtök írja őket? Nagyon jók.
Feri: Én írom őket. Köszi az elismerést!

Nem gondolkodtatok már angol szövegeken? Nem vonz titeket a külföldi karrier?
Feri:
Sokszor felmerült ez már egy külföldi karrier kapcsán, de tisztában vagyunk vele, hogy egy kinti nagy karrierhez több millió euró befektetéséhez lenne szükség, ami nem áll rendelkezésünkre, ráadásul elég jól érezzük magunkat itthon is. Érdekességképpen lehet, hogy kipróbáljuk egyszer, mert alapvetően beszélem a nyelvet.

Milyen zenéket hallgattok mostanság? Mik vannak hatással épp a zenei világotokra?

Ádám: Rengeteg mindent meghallgatok. Mostanában a rockosabb dolgok fognak meg.
Zoli: Az utóbbi években sokat hallgattam Alien Ant Farm-ot, Incubus-t, Wrong Side Of The Wall-t, Apey akusztikus albumát, Cky-t, Alice In Chains-t, Soil-t, Boysetsfire-t. Az új Machine Head lemezt is sokat pörgettem mostanában. Meg lazább zenéket, például Phil Collins-t, De-Phazz-t, Queen-t.
A zenei világomra biztosan hatással vannak a zenék, amiket hallgatok, de hogy ez mennyire kimutatható azt mondja meg más!
Feri:Vannak alapvető kedvencek, de mindig figyelünk az új zenékre. Én nagyjából ezeket hallgatom: Korn, Slipknot, Nirvana, Metallica, Aerosmith, Guns n' Roses, Stone Sour, Machine Head, System of a down, Rammstein, Foo Fighters, Hatebreed, Unearth, Lacuna Coil, Evanescence, John Williams, Hans Zimmer, Alan Silvestri, Sepultura, Soulfly, Deftones, Skindred, Pantera, Linkin Park, Rob Zombie,Sum 41, Offspring, Green day, Fear Factory és sok egyéb.

Mindig nagyon szerettem a Depresszióban, hogy nem tudtam behatárolni a stílust, amit játszotok.... a stílusotok Depresszió volt nekem és ennyi. De kíváncsi vagyok hogy ti mit mondanátok, ha be kellene határolnotok.
Feri: Nagyon sok stílusból áll össze a zenénk. Én sem tudnék és nem is szeretnék egyetlen jelzőt ráaggatni, mert nem szeretem a skatulyázást és nem is lenne valóságalapja. Sok előadó van, aki csak egyfajta stílusban mozog. Számos ilyen kedvencem is van, de én szeretek szabadon mozogni a zenében. Olyan ez, mint amikor elmegy az ember egy buliba..Ott sem csak egy zenét hallgat, ha jó a buli, hanem sokfélét.


Van valaki, aki kiemelkedik és hozza a riffeket, dallamokat folyamatosan, vagy teljesen kollektív az ötletelés?
Feri: Régebben én voltam a fő dalszerző. Természetesen a többiek is sok témát hoznak, de korábban az alapötletek 90%-a tőlem származott, amiből aztán együtt faragtunk dalt. Ez most annyiban változott, hogy most Zoli is rengeteg alapötletet szállított.

Jöjjön egy újabb "sablonkérdés" amire kíváncsi vagyok. :D Ugye az internet és a gyorsan változó fogyasztó szokások miatt egyre nehezebb a túlélés és a siker elérése a zene világban. Erről mit gondoltok?
Ádám: Az embereknek mindig szüksége lesz zenére, kell a kikapcsolódáshoz, hogy jobban teljen a nap a melóban, ez nem fog soha eltűnni. Biztos vagyok benne hogy lesz megoldás erre is.
Zoli: A siker egyrészt viszonylagos, másrészt meg rohadtul szubjektív dolog. Van, akinek siker, hogy le tud játszani pár akkordot, másnak meg az a siker, ha felismerik az utcán. Nekem az a siker, hogy már tíz éve együtt zenélek a barátaimmal, és ennyi idő után talán még jobban érzem magam velük, mint korábban. Az is siker számomra, hogy ilyen sokat jelent másoknak a zenénk.
A túlélés, és a siker elérése manapság nem feltétlenül nehezebb, inkább csak más az útja. Nem úgy működik, mint régen, amikor ha csináltál egy jó lemezt, elmentél egy népszerű zenekar elé játszani, és csináltál egy klipet, amit lejátszik valamelyik zenetévé, akkor zöld utad van a befutáshoz. Manapság máshogyan kell megszólítani az embereket, mert akkora kínálat van, hogy sokkal magasabbra kell tenned a lécet, hogy elmenjenek a koncertedre és megvegyék a lemezedet. De az új albumunk a példa arra, amit én gondolok: ha jó dalokat írsz, hajlandó vagy költeni stúdióra (hangzás), igényes borítóra, igényes video klipre, akkor működik a dolog! Az új albumra olyan reakciókat kaptunk, mint még talán egyikre sem! De meg is tettünk érte mindent: az ország legjobb stúdiójában, az ország egyik legjobb szakemberével dolgoztunk. A klipet a Pixel Film stábja készítette, az ő nevük garancia a minőségre. A borítót egy nagyon tehetséges fiatal srác, Devecz Ádám csinálta, a kiadónk (EDGE) pedig kitűnő munkát végzett terjesztéssel.
Egyszóval sok fogaskerékből áll össze a gépezet, és a miénk ezúttal még jobban dolgozott, mint valaha! :)
Dávid: Ez egy nagyon hosszú és szövevényes téma,de szerintem haladni kell a korral és kihasználni az internet adta lehetőségeket. Megállítani úgysem lehet ezt a folyamatot.
Feri: Sikereket így is lehet elérni. Szerintem a tehetség utat tör magának bármilyen körülmények között. Azt viszont érdemes tudni, hogy a zenekarosdi is egy szakma, aminek ismerni kell minden részét a siker eléréséhez.

Zoli! Egy barátom megkért hogy kérdezzem meg, mi volt tavaly a kedvenc lemezed? :)
Zoli: Tavalyi kedvenc lemezem a Solar Scream zenekar második, Bare To The Bone című albuma. Abszolút nemzetközi színvonalú dalok vannak rajta. A hangzás és a borító szintén nagyon igényes, csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a lemezt!

Ha már Zoli... nagyon szeretem a basszusjátékodat. Az ország egyik legjobbjának tartalak. Mesélnél egy kicsit a basszerod és a közted lévő kapcsolatról? :D
Zoli: Lételemem a zene, a zenélés. Ritka az olyan nap, amikor nem veszem kézbe a hangszert. Bár a dob, és zongora is nagyon tetszik, mégis a basszusgitár az, ami nekem lett teremtve.

Azon gondolkodtam, hogy ma nagyon fontos a zenekarok hangzása. Egy jól belőtt effekt, egy jól behangosított dob van hogy fontosabb, mint maga a dal minősége. Ti mennyi időt szántok rá, hogy a hangzásotok is tökéletes legyen?
Feri:A hangzás a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb eleme a zenének, mert sokszor meghatározza, hogy mennyire lesz hatásos egy adott szerzemény, viszont a dal mindig fontosabb szerintem. Legalábbis, ha minőségről beszélünk. Mivel elengedhetetlen számunkra a jó hangzás, ezért a felvételeknél és a koncerteknél is törekszünk rá, hogy mindig a legjobbat nyújtsuk.

Milyen hangszereket használtok? :)
Ádám és Feri, miért váltottatok Schecterre? Milyenek az új gitárok? :)
Ádám: Jött egy lehetőség a Hangszerarzenál révén, hogy kapunk hangszereket a Schecter-től. Én kicsit fáztam tőle, mert nagyon meg voltam elégedve az akkori gitárommal (ESP). Viszont miután kipróbálgattam egy-egy Schectert, kezdtem beleszeretni. Mostanra, már nem cserélném vissza a régire, már nem is emlékszem milyen gitár volt... :)
Feri: Így van. Hivatalos Schecter Endorser lettem, ami azt jelenti, hogy képviselője vagyok ennek a fantasztikus márkának. Ez most akár reklámszövegnek is hangozhatna, de mi csak a legjobb eszközökkel vagyunk hajlandóak dolgozni és ezért alakult így. Én Synyster gates modelleket használok. Emellett Peavey 6505+ erősítőfejet és Peavey ládát, valamint Korg hangolót és Auditechnika vezeték-nélküli rendszert.
Zoli: Jelenleg Schecter basszusgitárokon játszom. Egy Stiletto Studio 5, és egy Riot 5 modellen. Elmondhatom, hogy mindkettővel messzemenőkig elégedett vagyok! A felhasznált faanyagok, a szerelékek, a hangszedők, és az elektronika, valamint a kidolgozás messze meghaladja hangszereim árkategóriáját. Kényelmes, megbízható, jól játszható, masszív hangszerek. Aki nem hisz nekem próbálja ki valamelyik Hangszerarzenálos üzletben! Nekem bevált!
A backline-om jelenleg egy EBS proline 4X10-es ládából, Sansamp RBI- és EBS Cl 1-es előfokból, egy Crown MT 2402- es végfokból, valamint egy Shure gitár adóvevőből áll.
Van még egy-két kütyü, amit szívesen kipróbálnék, de ezen a felszerelésen nem szeretnék változtatni
Dávid: Két csajom van: egy fekete, meg egy vörös.:) Egyformán szeretem őket,az egyik 21,a másik 3 éves. Ja és mindkettő japán:)
Viccet félretéve Yamaha recording és Oak custom dobokat használok meinl mb10-es tányérokkal. Az egyik dobhoz Pearl, a másikhoz Gibraltar állványokat használok és mindkettőhöz Pearl elliminator duplázót.

Úgy hallottam, nagyon szerettek kis városkánkban Pécsen játszani. Ez igaz? :)
Feri:
Így van. Személyes kötődésem is van a városhoz, ráadásul egy olyan településről van szó, ami elsők között fogadta be a muzsikánkat, tehát nagyon a szívünkhöz nőtt.

Most hogy túl vagytok a lemez kiadáson, mit terveztek a következő másfél-két évre?
Feri:
Jelenleg az új lemez budapesti bemutatójára készülünk, ami november 19-én lesz a megújult Club 202-ben. Utána pihenünk egy kicsit és újra elkezdünk próbálni a 2012-es turnéra, valamint egy videoklipet is készítünk a Jön a reggel című dalhoz.

Köszönöm szépen a lehetőséget srácok! Sokat lehet tőletek tanulni. Megtiszteltek! :)

~ Len ~

http://www.depressziomusic.hu/
http://www.facebook.com/depressziomusic?ref=ts