2011. október 8., szombat

Takács József - Leander, String Theory, Wendigo

Elkaptam hazánk egyik legnevesebb és egyben egyik legügyesebb gitárosát Takács Jozzyt egy kis beszélgetésre. Olvassátok. :)

Tudjuk rólad, hogy elég sok zenekarban játszol/játszottál.... Leander, Wendigo, Sweet Nothings, Behinia, MontaCarlo... Először is tisztázzuk, ezek közül végülis melyik él?
A String Theory-t folytatom a Leander mellett is, de nem jut tul sok időm ra mostanság. Szerencsére a String Theory-t egyébként is projekt jelleggel hoztuk létre Varju Attila (dob), Szebényi Dani (billentyu), Balogh Balázs (didgeridoo) és Szuna Peti (basszus) barátaimmal, akik szintén sok mas zenekarban játszanak. A cél az volt, hogy laza szerkezetű groove-os improvizativ zenét csináljunk, amire remekül lehet partizni, és sokat lehet benne improvizálni. A koncertek során kiderült, hogy a koncepció működik is, úgyhogy amikor éppen időnk engedi majd fogunk is még együtt zenélni, de most leginkább a Leander zenekarra koncentrálok.
A Wendigo jelenleg nem aktív, és nem is tudom, hogy az lesz-e még valaha. A zenekar tagjainak élete úgy alakult, hogy hiába akartuk folytatni, de több hónap alatt sem tudtunk összeegyeztetni egy hétvégét, amikor Szentgotthárdra el tudtunk volna utazni, hogy próbaljunk. Ilyen nehézségek mellett jelenleg nem tudnánk hozni az általunk elvárt szintet, úgyhogy nem erőlködünk, mert az csak konfliktust szülne.
A Phoenix Files, a MontaCarlo és a többi zenekar folytatását idén már nem tudtam vállalni, mert hirtelen elég sok lett a teendő, ás kevés lett a napi 24 óra, hogy minden beleférjen.

Hogy tudod össze egyeztetni a dolgaid, miközben ennyi helyre kell figyelned?
Mindig is volt más kötelezettségem is a zenélés mellett, úgyhogy megszoktam, hogy több dolgot össze kell egyeztetnem, ahhoz, hogy minden rendben menjen. Szerencsére a munkahelyem elég rugalmas, úgyhogy eddig meg tudtam oldani, hogy ne akadályozza a zenéles, a család és a munka egymást. Ez persze azzal is jár néha, hogy viszem magammal a számítógépem, és amikor a többiek már vígan söröznek, én a számítógép előtt gubbasztok (Haha)
A zeneszerzésben érzem azt, hogy kevésbe tudok aktív lenni, mert a legintenzívebb óráimat a munkámmal töltöm. Erre most jobban oda kell figyelnem, mert ötleteim lennének csak éppen rögzíteni nem tudom őket.Családdal kapcsolatban szerencsére van lehetőségem arra is, hogy néha otthonról dolgozzam, úgyhogy amikor lehet, ki is használom, mert nagyon sokat ad, ha nap közben is jelen tudok otthon lenni.
Hol szeretsz a legjobban játszani?
Nyáron szabadtéren sötétedéskor a legkirályabb, mert az nagyon pompás érzés
Úgy tudom nem rég született gyereked, a zenélés és a családi élet/magánélet össze egyeztetése nem okoz gondot?
7 hónapos a kislányom, és a ő a legnagyobb öröm, ami az életemben eddig ért. Néha persze nem egyszerű velem a családos élet, de erről inkább a feleségem tudna többet mesélni. A lényeg, hogy toleranciával, plusz erőfeszítéssel és odafigyeléssel sokminden megoldható.


A gitáron kívül, elég sok másik hangszeren is játszol ugye?
A gitár mellett hobbi szinten hegedülök. Valaha klarinétoztam és szaxofonoztam, de mivel saját hangszerem nem volt ezért aztán ez a tudásom mára minden bizonnyal jeletősen megkophatott. Meneküljön ki merre lát, ha egyszer szaxonfon kerül a kezembe.

Jól sejtem hogy a Leander Két világ közt című balladájában, te játszod a szaxofon szólócskát?
Ki kell javítsalak, mert az nem szaxofon, hanem hegedű, de az igaz, hogy én játszom. Az egyik legjobb dolog, amit a Leander zenekartól már eddig is kaptam, hogy új oldalamat is meg tudom mutatni, mint például a hegedülés. Eddig mindig csak magamnak játszogattam otthon, és korábban nem nyílt rá alkalom, hogy használjam közönség előtt. Amikor Atti és Leander megtudták, hogy cincogok, egy hét múlva mar a ZP-ben az introban hegedültem.

Mennyire használod ki ezt a sok tudást?
Szerencsére mindig olyan zenésztarsakkal hozott össze az élet, akikkel öröm volt együtt zenélni, és fejlődesre sarkalltak, úgyhogy számomra nem az a fontos, hogy mennyire használom ki az addigi összes tudásomat, hanem, hogy valamilyen új irányba tudok-e fejlődni? Jelentem : Igen!

Nagyon kíváncsi vagyok milyen gitárcuccot használsz! :)
A Leanderben Silverblade eősítőt használok, ami nagyon bevállt. Egyébkent pedig egy 70-es évek beli Orange OR 120-as fej+ládam van, amihez egy Engl TubeToner kétcsatornás csöves torzitót használok, mert az alkalmas funk, blues, de durvább zenekhez is. A szólóknal egy DE7-es delay pedállal biztosítom a stadion feelinget. A clean soundon pedig szívesen használom a EHX the worm nevezetű phaser/tremolo pedálomat, hogy érdekesebb legyen a tiszta hang. Ezenkívül pedig egy kb 15 éves cry baby wah-om van, amit szinten előszeretettel használok.
Metalkoásra a 7 huros jubileumi Epiphone-omat használom, amiben hatul húrlábnál egy Dimarzio Activator nevezetű hangszedő található elől pedig valamelyik 7-huros Ibanezbol származik a pick up.
Ezenkívül a String Theoryban egy Ibanez SZ320-as gitárt használok 59-es mintára újragyártott Seymour Duncan hangszedőkkel, és egy 91-es Japán Fender Stratom van meg, amiben 1969-es mintájara újragyártott Fender hangszedők vannak.
Nagyon szeretem mindegyik drágaságom.

Kik a legnagyobb példaképeid?
Vegyesen írok zenekarokat és embereket is, mert nem csak gitárosokról tudok nyilatkozni: Queen, Beatles, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Dimebag és Pantera, Steve Vai, Dream Theater ( a régi dolgaik miatt), Scott Henderson, John Scofield, Wes Montgomery, Stivie Ray Vaughan, Mike Patton, Red Hot Chili Peppers, Machine Head, Slayer, Meshuggah, Guns’n’roses es Slash kulon is, Pet Metheny, Prince. Itthonról Black Out, Lukacs Peter, Borlai Gergo, Napra, Barbaro, Ferenczy Gyorgy, aztan most mas nem jut eszembe, de sokan vannak, akikről példát lehet venni. Elég eklektikus a kép, de szerintem nagyjábol magáért beszel mindegyik.

Milyen együtt dolgozni Vörös Attilával és Kozó Tamással? Mind ketten elég komoly gitárosok! :)
Nagyon szeretem mindkét embert, rengeteg energia van bennük, és úgy érzem, hogy mindkettejükkel nagyon egy húron tudunk pendülni.
Kozi nagyon érett fejjel áll a zeneszerzéshez, mindig új stílusokban es hangszerelésekben gondolkodik. Rettenetesen kritikus, es ezert a notakbol a maximumot tudja kihozni. Sosem fel radikálisan hozzányulni a meglévő ötleteihez, ha az a végeredményt hatásosabbá teszi. A zenei kvalitásai mellett emberileg is nagyon megkomáltuk egymást, úgyhogy Wendigo ide vagy oda, a barátsagunk megmaradt szerencsére.
Atti egy pillanat alatt száz ötlettel jön elő, eszméletlenul pörög, és olyan tempóban halad, hogy alig lehet követni a csávot. Régóta benne volt a levegőben, hogy csinálunk valamit együtt, és ennek most jött el az ideje. Rengeteg energiát fordít a dalokra, a zenélésre, és örülök, hogy ebben a társa lehetek. Alig varom, hogy összeálljon végre a várható lemez anyaga, mert nagyon jó ötletek vannak.

Milyen hosszútávú terveid vannak?
Zenélés, család, és minden jó, ami belefér egy életbe.

Köszönöm a beszélgetést! :)