2011. szeptember 28., szerda

Tóth Gábor - GuilThee, Nagaarum

Gábor tagja, pontosabban ősattya a már korábban említett GuilThee(http://blackbirdmusicblog.blogspot.com/2011/09/guilthee.html) zenekarnak. Tegnap adta ki második szólólemezét, ezért úgy döntöttem elkapom egy interjúra. A kora délutáni beszélgetésünket olvashatjátok.

Mióta vagy tagja a GuilThee zenekarnak?
2006 júniusa körül alakult a banda, én is az alapítók között vagyok, illetve mostanra csak én maradtam közülük.

Óhh...
Igen, vicces, hogy a dobos maradt egyedül, és talpra tudta állítani a bandát. :D

Eleinte kissé core-os zenét játszottatok, mi volt az oka a NAGY változásnak?
Igazából furcsa ez az egész, mert amikor megalakult a GuilThee, nagyjából Márton Péter gitáros (Without Face, Sunseth Sphere) volt a zenei arculat tervezője. Neki voltak korábbról megírt gitár témái egyben, egész számokká összeszerkesztve, és én a dobot csináltam meg rá zeneszerkeszővel, majd a próbateremben addig dolgoztunk, míg azok a témák pontosan le nem lettek játszva. Így akkoriban az ő dallamvilága dominált, de sosem zárkózott el a kísérletezéstől. Az, hogy az első demó eléggé hardcore-esre sikeredett, inkább Horváth Ádám énekesen múlt, hiszen az ő hangja miatt lett igazából HC, ritmikailag több volt az annál, gondolj csak a Seven Faces c. dalra. Tehát a változás oka részben az volt, hogy lecserélődött a teljes tagság, másrészt az, hogy erőteljesen rákattantam a kultikus zenekarokra. A harmadik ok pedig pontosan a Nagaarum 2008-as megszületése. Így hatott át a GuilThee-re.

Milyen elemeket használtatok az utóbbi két lemezen?
Igazából a gitárt hárman pakoltuk össze, Károly volt a legtermékenyebb ezen a hangszeren, neki a göteborgi és a klasszikus death fekszik. Balázs és én is írtunk két számot gitárilag, nekünk itt és most a doom és a trashes-rockosabb témák estek kezünkre. A következő GuilThee lemezre én csak blacket tervezek saját részről gitárra, majd meglátjuk mennyire sikerül. :D A szintin javarészt én dolgoztam, és nagy kedvenceimet a hetvenes évek hard rock bandáit és hangzásait próbáltam ötvözni a modernebb atmoszférikus megszólalással. Emil és a banda egyik barátja Gregorich Bálint rakták össze az Introitus Tragoediae-t. A szöveget négyen írták meg összesen. Varga Betty, Károly és Emil, meg a banda egy másik barátja, Pataki Zoltán.A Homonculus Paradoxon lett legjobb lemezetek szerintem. Ti melyikre vagytok inkább büszkék?
Huhh... Ezt képtelen vagyok eldönteni, de szerintem mondhatom a többiek helyett is. Mindet szeretem, mindet másért. Inkább számokat tudnék kiemelni. Az első demóról a címadó, és a Seven Facest hallgatom jó kedvvel, de játszani a Cremation nagyon állat. A második demón csak két szám van, és nehéz lenne dönteni. A Lustration lemezen nagyon hatásos az Embarrassment of the... dal végén az akusztikus lecsengés, és Karcsi szólója. Nagyon szeretem az Enuma Elist. Vagy a keretes mű kereteit (az első tételnek ugyebár ugyan az a gitáralapja, mint az utolsónak). A Homunculus lemezről a legjobb dal a zúzdák közül talán a Chorion. A lágyabbak közül meg Betty dala, a Red-Hand Succubi Theory. Meg a lemezzáró Útban délnek.

Terveztek koncertezni a közel jövőben?
Nem, ez egyelőre nem megoldható. Sokfelé vagyunk az országban, és eléggé leterheltek.


Esetleg újabb lemez?
Az újabb lemez kb. egyharmada hangszeresen meg van írva, és jelenleg is dolgozunk rajta. Lesz egy-két körülmény, ami az előzetes terveinket be fogja lassítani (én szerettem volna már tavasszal kijönni vele), hiszen Balázséknál megszületik napokon belül az első GuilThee baba, ami miatt eléggé izgulunk mindannyian, és biztosra veszem, hogy pár hónapig ő kézbe sem veszi majd a gitárt, ha meg megpróbálja, elveszem tőle. Emil vajdasági magyar srác, jelenleg az állampolgárságot intézi, Roy pedig a másik bandájával (Animid Effect) turnézik rövidesen, hiszen új lemezt jelentetnek meg napokon belül.

Mióta megy a szólóprojekted?
A Nagaarum?:D 2008 óta, bár akkor még Pigballoon néven futott, mert nem gondoltam, hogy metál is lesz benne... hehehe...

Mit jelent a Nagaarum szó?:P
Semmit. Én találtam ki egy tévedés kapcsán. Létezik ugyan valami kígyóméreg összetevő, amit nagarumnak neveznek (egy a-val), de ezen kívül nem találtam rá semmit a neten. A tévedést a Borknagar és az Arcturus bandák nevének összemosódása eredményezte az agyamban.

Mesélj erről a projektről!
Amikor elkezdtem csinálni, akkor még alig-alig tudtam gitározni (tulajdonképpen most is csak annyira tudok, hogy feljátszom a saját cuccaim), viszont rájöttem, hogy a szintetizátor szimulátorok erősen lekötnek, akárcsak a dobgép, így valamelyest ki tudtam lőni a kreatív energiáimat. Aztán kiújult egy gyerekkori térdsérülésem, ami miatt valamelyest unalmamban (meg a GuilThee basszerhiánnyal küzdött) elővettem a basszusgitárt. Aztán onnan csak egy lépés volt a gitár is, és itt vagyunk, ahol vagyunk. Nagyon szeretem a Pink Floyd korai dolgait úgy 67 és 77 között. Talán az a banda inspirált leginkább eddigi zenei dolgaimban.

Ezzel a projekttel csináltál egy videót is. Tervezel újat?
Persze. Izgalmas dolognak tartom a videózást, bár szinte semmit nem tudok róla. A Póküreg videó az első munkám.

Szövegileg mi inspirál?
A GuilThee-ben semmi, mert ott nálam sokkal ügyesebb szövegelők vannak ugyebár. Emil a filozófikus, Károly a dramaturg beállítottság, Betty (mondjuk ő nem tagja a zenekarnak) meg a kettő keveréke. A Nagaarumban pedig pillanatképeket próbálok elkapni, és hogy a végén leíró lesz-e a dolog, vagy filozofikus, azt a helyzet és a zenei környezet határozza meg. Pillanatképeket, hangulatokat. Ütődott helyzeteket kb...

Milyen visszajelzéseket kapsz a projektekre?
A GuilThee az ami számít igazán, mivel itt egy csapat munkája a tét. Eddig pontosan 33 kritika jelent meg a bandáról különböző helyeken, és mondhatom, hogy eléggé pozitívak. Leginkább a sokszínűséget és a kísérletezést szokták az erősségek között megemlíteni. A gyengéit a csapatnak meg inkább a hangzás jelenti a kritikusok szemébe. Ami engem személy szerint egy cseppet sem ráz meg.:) A Nagaarumra meg nagyon vegyes, de ez a project nem olyan célból készült, ami a siker felé visz.:D Mondjuk a GuilThee sem. :D

Van valami egyéb amit szeretnél elmondani?:D

Ja. Amikor valami zenekart bálványozunk, kutatgassunk egy kicsit, hogy nincs-e jobb nála a műfajban! Mondjuk egy olyan banda, ami nem lett annyira sikeres, mert kevesebb pénzt adtak a menedzsernek. Ez egy bújtatott célzás pár embernek, érteni fogják, akiknek szól... :D

Köszönöm a lehetőséget! :)
Nagyon szívesen.
Mint a GuilThee mint a Nagaarum projekt dalait ingyen letölthetitek az alábbi weblapokon!

http://www.nagaarum.com
http://guilthee.com