2011. szeptember 2., péntek

Pencs Tamás - Absent Distance/Meankind

Nem is olyan régen hazánkban feltűnt a modernebb metál irányzatok képviselői között egy új csapat, az Absent Distance. Eleinte két személyes projektként működött, majd az utóbbi időben nőtte ki magát zenekarral.
Az egyik alapító gitáros, Pencs Tamás válaszolt a kérdéseimre.

Az Absent Distance alapvetően kinek az ötlete volt?
Pecával (Matolcsi Péter - gitáros) régóta terveztük, hogy kéne valami zenekart összehozni. Először csak ötletelések voltak, mindenféle terv nélkül. Aztán megszületett az első három dal (Goliath's Brow, Hyperwill Crisis, Inhale), itthon a kisszobában felvettük őket, majd kiraktuk a Facebook-ra. Egyrészt azért, hogy tudjunk valamit mutatni, másrészt azért, hogy el tudjuk kezdeni keresni a zenekar többi tagját.

Péterrel korábban is zenéltetek együtt?
Még régebben volt egy All Play Dead nevű formáció ahol játszottam, és a bőgősünk motorozás közben eltörte a kezét. Pecát kerestük meg, hogy jöjjön el basszerozni egy bulira (falunap, IFA-plató.. kihagyhatatlan volt:)). Aztán úgy alakult, hogy ott maradt nálunk, csak mint gitáros. Végül Peca kilépett kicsit később, majd feloszlott a zenekar. Én egy Zamek nevű formációban kezdtem el nyomni, Peca pedig a Scandic Pop-ban. Mindenki kilépett minden honnan, most pedig itt vagyunk :)

Most már egész zenekarrá nőtte ki magát a dolog ha jól láttam. Kik lettek a tagjaitok? Milyen szempontok alapján válogattátok meg az embereiteket?
Igen, úgy tűnik, végre sikerült megtalálni az összes tagot. Halomhegyi Ádám jött először a képbe. Vele nagyon régi az ismeretség, mondhatni kézenfekvő volt, hogy ő bőgőzzön. Zenéltem vele egy Seed nevű csapatban, ami konkrétan másfél próbát és egy koncertet élt meg. Csak Black Sabbath meg Kyuss nótákat nyomtunk, és én voltam az énekes :)).
Aztán hosszas keresgélés után dobost is találtunk Bene Gábor személyében. Ő emellett még egy Nightwish tributeban tolja (http://www.facebook.com/nightquestband). Vele annyi volt a sztori, hogy írt egy mailt, hogy tetszik neki amit csinálunk, lejönne egy próbára. Lejött, és végül jól sült el a dolog :)
Az énekesünk pedig Bencze Márton lett, aki a Conan's First Date (http://www.facebook.com/pages/Conans-First-Date/148263213827) nevű csapatban frontemberkedik. Ő is neten keresett meg minket, rekord idő alatt feldemózott négy dalt, és elég jó munkát végzett :) Vele egy nóta készült eddig, amit meg is osztottunk. Asteroid a címe és a Souncloudon meg lehet hallgatni.Miért énekest volt a legnehezebb találnotok?
Egy karakteres hangú, sokszínű énekest kerestünk, és ugye ilyen nem nő minden bokorban :) Volt egyébként egy-két jelentkező, de vagy komolytalanok voltak, vagy nem tudtuk meghallgatni, hogy mit tudnak. Érdekes, hogy külföldről is sokan írtak, de ugye közös munka eléggé kivitelezhetetlen lett volna. Az első énekes nótánkat (Goliath's Brow) pont egy horvátországi arc, Karlo Horvat (Kryn, http://www.facebook.com/krynband) nyomta fel. Egyszer keresgéltem a Myspace-n, majd megtaláltam a zenekarát. Meghallgattam és mondtam magamban, hogy ilyesmi karakterű hangra lenne itt szükség. Majd egypár nappal később Karlo ránk írt, hogy szerinte tudna jókat énekelni erre a nótára. Szép történet :)

Nem is olyan régen adtátok ki az EP-teket. Terveztek ismét kiadni valami kisebb nagyobb csomagot?
Igazság szerint sose adtunk ki EP-t, csak valamiért mindenki ezt hiszi :) Az első három dal ment ki egyszerre, aztán fokozatosan mentek ki az új nóták. Most pedig már a teljes felállással készülünk arra, hogy felrántsunk egy kis lemezt. Erről egyelőre nem sok mindent tudok elmondani :)

Volt már koncertetek? Terveztek fellépést a közeljövőben?
Még nem volt, nem vagyunk olyan állapotban egyelőre. Természetesen tervezzük, hogy elkezdünk játszani, de ez is még a jövő zenéje. Előny az, hogy mire megtaláltuk a zenekar többi tagját, megvolt 10-15 gyakorlatilag kész nóta. Persze itt is minden változhat még, de egyszerűbb lesz így dolgozni.

Ha meg kellene határoznod az Absent Distance stílusát, mit mondanál?
Ez nem egyszerű :) Azt mondanám, hogy metálzene és kész. Ugye nem lehet szó nélkül elmenni a djent történet mellett. Van aki szerint ez már műfajjá nőtte ki magát, van aki szerint nem. Én nem is foglalkozok ezzel, annyi biztos, hogy nagyon sokat köszönhetünk az ilyen "Djent-community" Facebook oldalaknak. Általuk egész sokan ismertek meg minket külföldön is. Egyébként, ha műfajnak tekintjük, akkor a "ambidjent" volt a legtalálóbb kifejezés amivel eddig találkoztunk.

Van még egy projekted Meankind néven, mesélnél róla?
Úgy indult, hogy egy délután unatkoztam, és azon pörögtem, hogy kéne valami másféle zenét is játszani. Csak így szórakozásból. Megírtam három dalt, megkértem Kelner Péter barátomat, az Eradication (http://www.facebook.com/pages/Eradication/141912065867742) zenekar énekesét, hogy majd toljon valamit ezekre a dalokra. Felvettük a dalokat, írtam még három nótát, azokat is felvettük. Kész lett 6 dal, kinn van a neten, ingyenesen tölthető. Baki Zoltán barátunk pedig kitalálta, hogy forgassunk egy klipet is. Gyakorlatilag az egész művelet, ha összeszámoljuk, nem tartott tovább egy hétnél. Egy hét alatt megvolt a dal írás, a felvétel, a klip forgatás és a vágás is. Lehet, hogy csináljuk tovább, lehet hogy nem :)Tervezitek ezt is komolyabbra fordítani? Több tag, koncertek, esetleg lemez?
Meglátjuk. Attól függ milyen kedvünk lesz :)

Köszönöm a lehetőséget. :)

Mi is köszönjük, lájkolgassatok minket a Facebookon és figyeljétek az új infókat.

Absent Distance:
http://www.facebook.com/absentdistance
http://www.myspace.com/absentdistance
http://absentdistance.bandcamp.com
http://got-djent.com/band/absent-distance
http://www.last.fm/music/Absent+Distance

Meankind:
http://www.facebook.com/meankind