2011. szeptember 7., szerda

Jeff Loomis

Sejtem, már minden gitározni tudó, vagy minden gitárért rajongó hallotta már Jeff Loomis nevét.
A srác tíz éves kora körül kezdett el gitározni. Tehetsége hamar megmutatkozott, mikor tizenhat évesen be szeretett volna szállni a Megadeth-be az akkor távozott gitáros helyébe. Gyakorlatilag a kora volt az egyetlen kizáró ok.
Játszott több trash és death-metal zenekarban is, de az első komolyabb próbálkozása Sanctuary volt Warrel Dane és Jim Sheppard társaságában. A feloszlás után alapították meg ők hárman a Nevermore-t. Őket talán nem kell bemutatnom. Mindenki tudja hogy az egyik legrégebbi és legsikeresebb progressive-metal zenekara, sok kiváló lemezzel a hátuk mögött. Nos, idén innen távozott.
Ami minket érdekel most, az Jeff Loomis szóló anyaga. 2008-ban adta ki szóló lemezét és a szóló lemezt most gyakorlatilag szószerint kell értenünk, mivel egy instrumentális anyagról van szó.
Na most aki pop nótákat akar hallgatni, az felejtse el a Zero Order Phase-t.
Viszont komolyabb zenekedvelőknek azt tudom mondani, egy igen komplex, remekül átgondolt, jól felépített korongot hallhatunk. Lényegében a Loomistól már a Nevermore-ban is megismert stílusban írt számokat hallgatunk, annyi a különbség, hogy gyakorlatilag ének nincs és ennek a szerepét gitárszólók veszik át. VISZONT! Annak ellenére hogy úgy hangzik, nem viszi túlzásba. Tény hogy shredekkel és darálással van teletűzdelve, de mégiscsak érezni szólók mögött, elég erős érzelmi tölteteket. Ezeket pedig súlyos mély (Standard B-Standard A#) riffek, néhol tiszta gitár, akkordbontások, gyönyörű harmóniák kísérik. A lemezen szerepel néhány vendég is.(Ron Jarzombek, Pat O'Brien, Michael Manring)
Nem rég Jeff bejelentette a következő lemezt. Eddig annyit lehet tudni, hogy valószínűleg Chris Poland és Rusty Cooley is szerepelni fog rajta.
Sok sikert kívánunk Jeff.