2011. szeptember 4., vasárnap

Burning Symphony

Az interview tárgya a pécsi Burning Symphony zenekar, mely hazánkban ritka, vagy talán teljesen egyedülálló szimfónikus metál zenét ad elő, klasszikus hangszerek kíséretében.
A zenekar alapítójával és egyben egyetlen örökös tagjával, Horváth Tamással, Rovácskával beszélgettem.

Úgy tudom a zenekar alap ötlete tőled ered, mesélnél róla egy kicsit hogy mi inspirált, mi indította el benned az egészet?
Egyértelműen a Nightwish zenekar és az ők magyar rajongói köre. Ott ismertem meg rengeteg szimfonikus metál rajongó és zenész barátomat és velük közösen kezdtünk el valami hasonló zenét csinálni itt Pakson. A női ének adott volt és kitaláltam, hogy miért ne díszíthetnénk szimfonikus hangszerekkel is. Azóta semmilyen sikertelenség, vagy hosszas zenekari szünet sem tudott eltántorítani attól, hogy én ilyen stílusú zenekart vezessek De persze voltak benne bőven kellemes élmények is amiért még inkább érdemes csinálni.


Már elég rég óta működik maga a Burning Symphony Projekt és ez idő alatt nagyon sok volt a tagcsere, mi volt ennek a fő oka?
Egyrészt a fiatal korosztály miatt volt, mert nem mindenki tudta elég komolyan venni, másrészt iskolai és munkahelyi időkere is is sokaknak korlátozta a közös zenélést

Okozott már komolyabb problémát ennyi ember kezelése? Nyilván nehéz lehet együtt dolgozni.
Persze, a két zenekarnyi ember között hatványozottan nagyobb a konfliktushelyzet is.
Volt hogy sikerült zenekari szinten kezelni, volt hogy személyesen elintézték, de akadt ilyenből is tagcsere.

Sokakkal zenéltél együtt, vannak emberek, akiket kiemelnél és igazán élvezted a velük való játékot?
Elsősorban mindenképpen a zenekar társ-alapítóját emelném ki Böjti Alexandrát, mert vele kezdtem el legelőször néhány Nightwish számot zenélni, ő most család alapaítás miatt nem énekel már a zenekarban, de titkos vágyam, hogy a jövőben még újra zenélhessek vele. Másik fontos ember talán Zana Péter 'Kenny', akivel párhuzamosan zenéltünk együtt a Nightquest (Nightwish tribute) zenekarban is. Legyen még egy harmadik Kovács Gergő, aki a jelenlegi formációban a legrégebbi tag, vele sikerült átlépni a feldolgozásokról a saját számot szerzésére.

Ha maximáliás lenne a létszám, milyen hangszerek lennének a csapatban?
Ének-ének, hörgés, gitár-gitár-basszusgitár, szinti, dob, hegedű-hegedű-brácsa-cselló-fuvola-klarinét(vagy oboa).

Sejtem a legnagyobb álmod, egy egész nagy szimfónikus zenekar kíséretében játszhass egy nagy koncerten.
Nem. Saját zenekarral akarok játszani, egy teljes szimfonikus zenekart meg úgysem tudnék elvezetni.

Úgy tudom sok helyen léptetek már fel, melyik bulitok volt eddig a legemlékezetesebb?
Emlékezni nem nagyon emlékszem már a részletekre, mert időszakonként voltak koncertjei a zenekarnak, akkor viszont sürün. Talán az ETK kari buliján, a POTE aulában, mivel Kennyvel kora este még Nightquest koncerten voltunk majd éjfél tájban rohantunk a BS koncertre, ahol a társaság többi tagja elég ittas volt már az ajándék piától, a koncerten megjelentek a hírhedt Irgalmatlan Rendi ismerőseink, és még itt kaptunk a legnagyobb bevételt is a koncertért. De megemlítenék egy nagydorogi falunapi koncertet is, mivel ott rekordszámúan 12-en álltunk a színpadra.

Terveztek a közeljövőben, demót, EP-t, lemezt, esetleg klippet?
Amint van új feljátszandó számunk ez folyamatosan téma, hogy fel legyen véve, de anyagi, tagcserés, technikai problémák miatt mindig csak húzódik. De persze volt róla szó, hogy nálad felvesszük.

Említetted hogy játszottál a Nightquestben is, ott milyen élményekkel gazdagodtál?
A Nightquestben tapasztaltam meg igazán a színpadi zenélést, megtanultam hirtelen basszusgitározni, amit azóta el is felejtettem :D

A Nightquesten kívül zenéltél máshol is? Esetleg most is van több zenekarod?
Első fellépésem az öcsém punkzenekarával volt, ahol basszusgitároztam egy koncerten, az Icethunder zenekar 2009es születésnapi koncertjén is felléptem vendég-gitárosként. Más zenekarom nem volt, nekem mindig is a B.S. volt az első és egyetlen.

Na és még egy utolsó kérdés akkor... honnan ered a zenekar neve?
Egy régi párom találta ki, csupán összeszedtünk néhány jól hangzó példát és erre esett a legtöbb szavazat 2006 őszén.

Köszönöm szépen. :)

http://www.facebook.com/pages/Burning-Symphony/129794200417936
http://burningsymphony.uw.hu/index.php
http://www.myspace.com/burningsymphonymetal